Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τελειωσε κι αυτο το Πασχα.Εμεις που επρεπε να παμε στη δουλεια απολαυσαμε τα λιγοτερα αυτες τις μερες, αλλα η γιορτη αυτη παραμενει παντα ριζωμενη στη συνειδηση μας σαν το πιο χαρουμενο γεγονος της Ανοιξης.Η συνοχη και η διατηρηση της ελληνικοτητας μας εχει να κανει με την παραδοση, τα εθιμα , τις γευσεις που μαθαμε απο παιδια, κι οσα διατηρουμε μεσα μας ατοφια κληρονομια της μνημης μας.
Ειναι θαυμα πραγματικα πως η μνημη ανακαλει συχνα εικονες και γεγονοτα που καποτε εμοιαζαν ασημαντα και συνθετει τις στιγμες της γιορτης ετσι ακριβως οπως τις βιωσαμε παιδια μεσα απο τις συνηθειες των γονιων μας.Το παρον και το μελλον οικοδομουνται και χρωματιζονται μεσα απο την ωριμοτητα της συνειδησης μας, που μοιαζει αναποφευκτη στο περασμα του χρονου.

Ο πιο γοητευτικος συνδετικος κρικος αναμεσα σ'αυτο που περασε κι αυτο που προκειται να ακολουθησει ειναι η πιστη τηρηση των εθιμων και της λαογραφιας μας.Γιατι ειμαστε ενας λαος που χαιρεται, εκτονωνεται, αγαπαει και εκφραζει ολα του τα συναισθηματα στα ακρα.

Και μεχρι αυτα τα συναισθηματα να γινουν αδυναμια και να μας συνθλιψουν, εχουμε προλαβει να στειλουμε το μηνυμα της δικης μας μοναδικοτητας.Και επειδη γνωριζουμε πολυ καλα πως τα πιο απλα ειναι και τα πιο σπουδαια, δεν θα παψουμε ποτε να τιμαμε την παιδικοτητα μας και το μικρο θαυμα που κρυβουμε μεσα μας.Ο μονος τροπος να προστατευθουμε σαν εθνος, ειναι να διατηρησουμε ανεπαφη την μνημη μας και μαζι ολες τις εντυπωσεις που μας προμηθευει καθημερινα αυτο το αστειρευτο παναρχαιο εργαστηρι.

Το Ελληνικο Πασχα ειναι μια εθιμικη πρωτοτυπια που ομοια της δεν πιστευω πως υπαρχει.Ειμαι σιγουρη πως οσα πραγματα και αν αλλαξουν στην κοινωνικη μας συνειδηση τιποτα δεν προκειται να αλλοιωσει την σταση μας απεναντι στην τηρηση αυτων των εθιμων. Και ειναι σημαντικο να πουμε πως αυτο δεν σχετιζεται με τον βαθμο της χριστιανικης πιστης του καθενος απο μας, αλλα εκφραζει περισσοτερο μια σταση ζωης που πηγαζει απο οικογενειακους δεσμους και εθνικη συνειδηση.Αρα οσο θα υπαρχουμε σαν εθνος θα συνεχισει να ζει μαζι μας και η παραδοση που κληρονομησαμε και η Πασχαλινη εθιμολογια θα μας συγκινει παντα. Μαζι με την εκκλησιαστικη τελετουργια, τους βυζαντινους υμνους που χαιδευουν την ακοη μας και απογειωνουν συναισθηματικα τον ανθρωπο, πλαθεται η πιο υπεροχη ιστορια του κοσμου που παντα θα μας γοητευει.
Σημειολογικα τα Πασχαλινα εθιμα συνδεονται με την αναγεννηση του ανθρωπου και την επιστροφη στην αθωοτητα, οπως αυτη οριζεται απο την αγνοτητα και την καθαροτητα της ψυχης.
Και οπως ελεγε κι ο Γκαιτε, "το ωραιο ειναι ανωτερο απο το αγαθο, γιατι το ωραιο εμπεριεχει την αγαθοτητα".
Για μενα Πασχα θα ειναι παντα η εβδομαδα των Παθων στην εκκλησια με τη μητερα μου.
Τα κοκκινα δαχτυλα των γυναικων την μεγαλη Πεμπτη που εβαψαν τα χαρουμενα αυγα.
Το ημιφως του επιταφιου.
Τα ασπρα παπουτσια που περιμενα ολο το χρονο να τα φορεσω στην ανασταση.
Η μυρωδια της μαγειριτσας και το ποτηρι γεματο με κοκκινο κρασι.
Πασχα στολισμενο με αγαπη και φιλους στην αυλη του πατρικου μου σπιτιου.


Ευχομαι σε ολους αυτη η γιορτη να φερνει παντα Ανασταση στις καρδιες μας.

16 σχόλια:

  1. Tι όμορφη αλλαγή!
    Γιάννα μου,εύχομαι του χρόνου να περάσετε το Πάσχα όπου γουστάρει η ψυχή σας!
    Χρόνια πολλά γλυκούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δ9β here ωραια συναισθηματα δοσμενα με πολυ αγαπη σε ευχαριστω που θυμησες το Πασχα
    ps καιρο ειχες να γραψεις και ανησυχησα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ελληνική φύση συμμέτοχος στο μυστήριο της Ανάστασης, της Αναγέννησης, της Αναζωογόνησης, πρασινίζει, ανθεί, υπόσχεται καρπούς, ευωδιάζει ο αέρας από το άρωμα των λουλουδιών, ὢ γλυκύ μου ἔαρ!
    Για μένα Πάσχα είναι η νηστεία που πλέον έχει καθιερωθεί ως έθιμο, οι βυζαντινοί ύμνοι τη Μεγάλη Εβδομάδα, τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής και η περιφορά του Επιταφίου, οι συζητήσεις των νοικοκυρών για την επιτυχία των τσουρεκιών και του βαψίματος των αυγών, το πεντακάθαρο και στολισμένο σπίτι, το χειροποίητο σοκολατένιο λαγουδάκι γνωστού ζαχαροπλαστείου της πόλης, οι αυγοκατασκευές που κάναμε με την αδερφή μου, η ιεροτελεστία της μαγειρίτσας, η επιχείρηση να φτάσει το άγιο φως στο σπίτι για να ανάψει το καντηλάκι της γιαγιάς και τόσα άλλα...
    Να είμαστε γεροί να γιορτάσουμε με αγάπη και του χρόνου!
    σε φιλώ πολύ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαριανθη μου σ'ευχαριστω καλο μηνα ευχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ολγα μου ευχομαι και του χρονου με υγεια και χαρουμενη διαθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπημενε ανωνυμε βλεπεις δεν ξεχναω να κανω τα περασματα μου.Πως ειναι το καινουριο ποστο;
    Φιλια πολλα και ευχαριστω πολυ ξερεις εσ.υ γιατι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρουλα μου αγαπημενη αν και εφτασε η Πρωτομαγια εμεις εδω μιλαμε ακομα για το Πασχα.Αλλα ετσι ειναι οταν οι μνημες ειναι παντα ζωντανες και μας ταξιδευουν κυριως οταν ερχεται η μεγαλη γιορτη.Λοιπον εγω λεω πως οσο και να ψαχνουμε θα βρισκουμε παντα κατι μοναδικο για να μας θυμιζει την ομορφια αυτων των ημερων.
    Το Πασχα ειναι αυτα και αυτα και τοσα πολλα αλλα.Κυριως ομως ειναι αγαπη και ηρεμια,περισκεψη και κατανυξη μαζι με τις γευσεις που μαθαμε να αγαπαμε.Και του χρονου ευχομαι και ελπιζω να δοκιμασω κι εκεινα τα φοβερα τσουρεκια καποτε.Φιλια πολλα σου στελνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καθυστερημένες ευχές Γιάννα:
    Χρόνια Πολλά! Χριστός Ανέστη! Καλή Πρωτομαγιά!!!

    Αυτά και με πολλή αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. d9b here ολα πολυ πιο ωραια και ανετα. δεν ειναι ακριβως ενας ανθισμενος μυροβολος κηπος, σαν τον δικο σου, αλλα κανει πολλες προσπαθειες να ανθισει. σε αντιθεση με το αλλο το μαγαζι που πλεον ειναι απροκαλυπτα βρωμικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χριστός ανέστη!
    Για σαράντα μέρες επίκαιρο, για μια ζωή αληθινό!
    Πάντα καλά και πασχαλινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συνεπης πάντα αφου λυθηκε το θεμα με το ιστολογιο μου περασα να αφησω ευχες για το ξεκινημα μιας νεας και καλης εβδομάδας.Να εισαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κ.Παπαγιαννη
    πολλς ευχες και απο μενα για να εχουν οι Πασχαλιες το νοημα της αγαπης και της εσωτερικης γαληνης οπως εμεις το επιθυμουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρονια Πολλα Γλαρενια μου και νομιζω πως σε σενα αξιζει καθε ευχη γιατι εχεις τιμησει τη λεξη μανα τοσες φορες και στεκεσαι με τοσο θαρρος στις επαλξεις.Να χαιρεσαι τα βλασταρια σου και να σε χαιρονται και σενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπημενε Σκρουτζακο Καλη εβδομαδα και με χαμογελο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή