Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

ΡΙΘΥ ΡΙΘΥΜΝΑ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο ημερος γιαλος σου'χει στρωμενη την αμμουδια
και το σγουρο το κοντοθαλλασο ν'ρχεται να περπατα ανεγνοιαστα
σαν το δικαιο στα λιβαδια του παραδεισου.

Απο το μυθιστορημα του Παντελη Πρεβελακη "Το χρονικο μιας πολιτειας",οπου πρωταγωνιστει η αγαπημενη του πατριδα το Ρεθυμνο



Πισω απο το εντυπωσιακο θυρωμα κρυβεται το παραδοσιακο εργαστηρι παρασκευης φυλλου καταιφι.

Ανεβαινοντας στη Φορτετζα το φρουριο του Ρεθυμνου






Το εντυπωσιακο τζαμι Νερατζε στεγαζει πλεον το ωδειο του Ρεθυμνου






Το" σαχνισι" μοναδικη αρχιτεκτονικη προεξοχη στα παλια τουρκικα σπιτια


Γλυκο βραδυνο φως απο το φαναρι του δρομου στην παλια πολη.




Εστιατοριο στην παλια πολη.










Η Αυλη ειναι ενα θαυμασιο εστιατοριο στην παλια πολη του Ρεθυμνου.Στεγαζεται σε ενα ανακαινισμενο βενετσιανικο αρχοντικο και διαθετει μια υπεροχη δροσερη αυλη και εξαιρετικο φαγητο.Στην φωτογραφια διακρινεται η καβα του μαγαζιου και μερικα τραπεζια που υποδεχονται τον επισκεπτη στο στενο δρομακι μπροστα απο το εστιατοριο.

Αυτη ειναι μια μικρη περιηγηση στο ΡΕΘΥΜΝΟ και τις ομορφιες του.Βεβαια υπαρχουν πολλα ακομα που μπορει κανεις να δει και να θαυμασει.Θα επιστεψω με καινουριες εικονες απο το Ρεθυμνο και την υπολοιπη Κρητη για να τις μοιραστω μαζι σας.

12 σχόλια:

  1. Α! Τι ωραια! Στο Ρευθμνο δεν εχω παει, αλλα στα Χανια δεν ειχα δει ποτε χαγιατια στα σπιτια. Φανταζομαι ολο και κατι αφησε η τουρκοκρατια. Τωρα εγω παρατηρω ποσο ταιριαστες ειναι οι φωτογραφιες κατ εξοχην.. σε τονους sepia με το μπακγκραουντ που εναι ωχρα, και ποσο κανει τον χωρο σου ξεχωριστο αυτο το αλλοιωτικο. Περιμενω κι αλλες φωτογραφιες. Τι χαρα να τα βλεπεις ολα αυτα με τοσο καλη παρεουλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεσποινα παντα με τον καλο σου λογο.Εμενα πολυ μου αρεσει η παλια πολη του Ρεθυμνου.Εχει πολλα χαρακτηριστικα απο την Τουρκοκρατια και τα τελευταια χρονια κανουν μια φιλοτιμη προσπαθεια να τα αναδειξουν με εναν εντιμο τροπο.Επισης και η περιοδος της ενετοκρατιας εχει αφησει τα σημαδια της.Καλο βραδι απο την Κρητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μα εσεις αγαπητη γιαννα, θα μας ξεμυαλισετε! το ρεθυμνο μου αρεσει γιατι ειναι χαμηλων τονων και εχει μια ισορροπια σε σχεση με τα εκρηκτικα χανια, η το απιστευτα αναρχο και ασχημο ηρακλειο...
    λατρευω τα σοκακια της παληας πολης!
    την επομενη φορα παρακαλω να μας φερεις και λιγη θαλασσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τα τελευταία 3 χρονια σουλατσάρω στη βόρεια κρήτη συχνά με βάση το ηράκλειο.τα χανιά και το ρέθυμνο είναι οι πόλεις με δικό τους χρώμα και γραφικότητα που τις κάνει να διαφοροποιούνται από το ηράκλειο με την άναρχη μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον δόμηση.με κείνο που τρόμαξα είναι ο τρόπος που οδηγούν!όποιος προλάβει!
    το σαχνισί είναι γνώριμο και σε μας στην Ξάνθη, κατάλοιπο της τουρκοκρατίας και το μόνο ίσως αποδεκτό!όσο για τα τζαμιά μας λειτουργούν κανονικά ως τόποι θρησκευτικής λατρείας!είναι έντονη η παρουσία του μουσουλμανικού στοιχείου όπως φάνηκε και από τις τελευταίες εκλογές.
    καλά να περνάς με την κορούλα σου στην καλοκαιρινή κρήτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και σε μενα αρεσει πολυ το Ρεθυμνο.Η παλια πολη ειναι πιο αρμονικη και αυθεντικη απο τα Χανια.Σημερα που τα επισκεφτηκα ειχαν υπεροχο καιρο και πολυ κοσμο.Για να περασεις στα δρομακια επρεπε να παραμερισεις απειρα κεντιδια,φλοκατες,σανδαλια και γενικως η αποθεωση της κακογουστιας εμποδιζει το βλεμμα να αποθαυμασει τα περιτεχνα αρχοντικα και τα ανεξιτηλα βενετσιανικα ιχνη.Ελεος πια με την βιομηχανια του φτηνοτουρισμου.Θελω να αφουκραστω τους ηχους ενος τοπου μονη μου χωρις να με τραβαει ενας αφηνιασμενος ντοπιος να γευτω απο τους καταλογους με τα ζωγραφιστα φαγητα.Παναθηναιε μου σερβιρετε ενα λουκανικακι παρακαλω.Τα φιλια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρουλακι και γω παρατηρησα οτι οδηγουν σαν τρελοι.Ειδικα οι Ηρακλειωτες.Εσεις εκει πανω εχετε μια ατμοσφαιρα τοσο σπουδαια και διαφορετικη.Παντα λεω πως θελω να ερθω να δω ολα αυτα τα στοιχεια απο κοντα και ακομα δεν τα καταφερα.Μια φορα πηγαινοντας οδικως για Κωνσταντινουπολη ειδα απο μακρια τα φωτα της Ξανθης.Ελπιζω καποια στιγμη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιαννα τι ευχαριστο να βρισκεσαι στην πατριδα μου και μαλιστα στην πολη μου που τοσο αγαπω.Πιστευω να απολαυσες το ρεθυμνο, εγω δε επειδη μενω μακρυα του εχω μετατρεψει το μπλοκ μου σε υμνο της πολης.Περπατω και φωτογραφιζω,ψαχνω και ανακαλυπτω καθε χρονο ολο και νεα πραγματα.Νασαι καλα που προβαλες το ρεθυμνακι μας και το ειδαν και αλλα προσωπα που δεν παρακολουθουν το δικο μου μπλοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελευθερια καλως ηρθες.Το Ρεθυμνο μου το γνωρισε η κορη μου οταν με εφερε εδω πριν δυο χρονια για τις σπουδες της.Το αγαπησα πραγματικα και καθε φορα που ερχομαι το απολαμβανω.Η παλια πολη ηταν για μενα μια αποκαλυψη και ας με συγχωρησουν οι Χανιωτες την θεωρω ωραιοτερη απο τα Χανια.Θα συνεχισω να ερχομαι και να ανακαλυπτω και 'γω καινουρια πραγματα.Καλη σου μερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καταληκτικά!! όλη η Κρήτη είναι πανέμορφη. απολαυστε την με το κοριτσάκι σου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιάννα μου υπέροχο το Ρέθυμνο!
    Έχω πάει πολλές φορές και πάντα κάτι ανακαλύπτω...
    Η Κρήτη γενικά με γοητεύει!
    Οι φωτογραφίες σου απίθανες!
    Να περνάς τέλεια,εμείς περιμένουμε...
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιάννα μου περνώ να πω καλησπερούδια.

    Στο Ρέθυμνο δεν έχω πάει ποτέ μου, όμως με τις ωραίες φωτογραφίες σου σχημάτισα μια ωραία εικόνα.

    Με το καλό να επιστρέψεις με μια ανανεωμένη ψυχή.

    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εξαιρετικές φωτογραφίες, έτοιμες για τον... 'ταξιδιάρη'!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή