Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

ΚΡΗΤΗ



Καλως σας βρισκω.Επεστρεψα και χαιρομαι που ειστε ολοι εδω.Οι μερες που περασα στην Κρητη ηταν αληθινες διακοπες.Με συμμαχο τον καλο καιρο εκανα αρκετες εκδρομες για να γνωρισω τον τοπο και τις ομορφιες του.Συναντησα ανοιχτοκαρδους ανθρωπους,προθυμους να σε φιλεψουν απο τα καλα του σπιτιου τους,και να σου μιλησουν για την πατριδα τους.

Χαρηκα οσο τιποτα την ντοπιολαλια των Κρητικων, αυτων που σεβονται τον τοπο τους και κρατανε εθιμα και παραδοσεις.
Μερικες φορες οταν μιλανε μεταξυ τους γρηγορα μπορει να μην καταλαβεις τι λενε και αυτο με εκανε καποιες στιγμες να χαμογελασω στα κρυφα.


Η Κρητικη κουζινα ανυπερβλητη.Ακομα κι αν εχεις παρει ορκο οτι δεν θα φας τιποτα εστω για μια μερα,μολις ερθουν στο τραπεζι οι λυχουδιες αμεσως αλλαζεις γνωμη,χωρις καν να το σκεφτεις.Δεν ξερω κανενα που να πηγε στην Κρητη και να μην λατρεψε τα υπεροχα και ευρηματικα φαγητα της.Γιατι οι ανθρωποι εκει δεν πετανε τιποτα και απο τα πιο απλα πραγματα φτιαχνουν φαγακια εξαιρετικα πραγμα που υπηρετει θαυμασια την οικιακη οικονομια.
Το Κρητικο τοπιο αλλοτε τραχυ και σκληρο και αλλοτε καταπρασινο με τα πευκα και τις ασημοφυλλες ελιες ακουμπαει στο γαλαζιο της θαλασσας και σε γαληνευει.

Το ιστορικο παρελθον της Κρητης αφυπνιζεται στο Βυζαντιο, επακολουθει η κατακτηση απο τους Ενετους που η μακροχρονη παραμονη τους στο νησι θα συνθεσει μια σπουδαια αρχιτεκτονικη,πνευματικη και καλλιτεχνικη δημιουργια με τα ιχνη της ορατα ως σημερα.
Ακομα και η διοικητικη διαιρεση του νησιου σε τεσσερα τμηματα εγινε απο τους Ενετους και εξακολουθει να ισχυει μεχρι σημερα.
Αργοτερα η Κρητη θα παραδοθει στην τουρκικη κατοχη,αλλο ενα τεραστιο κεφαλαιο στην ιστορια της,και τελος πολυ αργοτερα θα γνωρισει την Γερμανικη κατοχη οπως και η υπολοιπη Ελλαδα.
Ο τοπος γνωρισε επαναστασεις και αντισταθηκε με καθε μεσο στον εκαστοτε κατακτητη.Με μεγαλο σεβασμο στεκομαι στην προσφατη ιστορια του νησιου και στην σημαντικη δεκαημερη αντισταση την Κρητων στην γερμανικη επιθεση.Οι αφηγησεις του πατερα μου που πολεμησε, πιαστηκε αιχμαλωτος και περασε απιστευτες κακουχιες ,εικοσι χρονων παιδι, ειναι ακομα στα αυτια μου.Καθε χρονο στις 21 του Μαη γιορταζε μονος του και παντα θλιμμενος την επετειο της μαχης της Κρητης,μεχρι που εφυγε απ'την ζωη.

Τις μερες που εμεινα ομως εκει, ειχα την ευκαιρια να γνωρισω και την Φωτεινη.Ενα κοριτσι δυναμικο και ευχαριστο που την ειχα συναντησει στα μπλογκς. Ητανε πολυ χαρουμενη γιατι ο γιος της περασε στο Πανεπιστημιο και εκεινη φροντιζε για να του στησει ενα καινουριο σπιτικο.Ηπιαμε μαζι καφε και μιλησαμε για τα ενδιαφεροντα μας.

Φωτεινη μου τωρα που επεστεψα σου ξαναστελνω τους χαιρετισμους μου.




Βεβαια με την Κρητη δεν τελειωνεις ευκολα και λεω να επανελθω αργοτερα με φωτογραφιες και οτι μου αρεσε πολυ.
Υ.Γ.Οι φωτο σ'αυτην την αναρτηση ειναι απο το παλιο λιμανι των Χανιων και του Ρεθυμνου αντιστοιχα και αφιερωμενες στον καλο μου Παναθηναιο που μου ζητησε να δει την θαλασσα.

23 σχόλια:

  1. Η Κρήτη είναι πανέμορφη σπο΄δασε ο γιός μου εκει και έτσι είχα τηνευκαιρία να την χαρώ,και χειμώνα και καλοκαίρι.Αυτοί οι χοχλιοί,οι μπουμπουνιστοί!Δεν ξεχνιούνται.Και όλα τους τα εδέσματακαι φυσικά οι άνθρωποι πολυ φιλόξενοιΤΗΝκαλησπέρα μου Γιάννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και να φανταστεις οτι σκεφτομουνα αυτες τις μερες πως να βρω μια ευκαιρια να μπω στο πλοιο και να κατεβω στα χανια για βολτα! τη λατρευω την πολη και την αγορα της, και αυτο το παληο λιμανι με ξετρελλαινει! και να που ερχεσαι καλη μου φιλη γιαννα και με πταξιδευεις εσυ με τα λογια και τις φωτογραφιες σου, και μαλιστα δυο σε ενα, αφου παιρνω και τη μυρωδια απο το σεμνωτερο αλλα πιο εσωτερικο ρεθυμνο! χιλια ευχαριστω, και να εισαι παντα καλα να ταξιδευεις και να απολαμβανεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να πας στα Χανια καλε μου φιλε και να απολαυσεις την πολη που ειναι υπεροχη.Μια ομορφια μοναδικη κρυβει στιγμες και γευσεις για τους μερακληδες.Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πελα μου καλησπερα.Συμφωνω μαζι σου σε ολα.Μια φιλοξενια και μια δοτικοτητα απιστευτη.Οι ανθρωποι ειναι υπεροχοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλώς μας ήρθες Γιάννα
    την τελευταία φορά που επισκέφθηκα τα Χανιά, πέρυσι τέτοιον καιρό,είχε τεράστια κύματα στο λιμάνι, καθήσαμε σε ένα από τα πολλά καφέ με τα νερά να έρχονται περιοδικά μέχρι τα τα τραπέζια!
    τα χειροκροτήματα των γερμανών και αμερικανών, τα ο λα λα των γάλλων,τα γέλια τα δικά μας με τις αντιδράσεις τους,ο παλιμπαιδισμός μου να παίξω με τα κύματα είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνω παπί αλλά ήταν φανταστική εμπειρία που κατέληξε σε μια ταβερνούλα που μας αποζημίωσε με το παραπάνω με τις κρητικές σπεσιαλιτέ του!
    έχω την εντύπωση ότι τα τελευταία χρόνια οι κρητικοί πήραν το μήνυμα και έχουν βελτιωθεί κατά πολύ και στην παροχή υπηρεσιών και στις τιμές!τα δε λαχανικά τους στη δημοτική αγορά και στις λαiκές όνειρο.
    σε γλυκοφιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου Ρουλα μου.Εγω φετος ειδα τα χανια με πολυ ωραιο καιρο και μου αρεσε .Στο κτιριο του παλιου τελωνειου ετοιμαζαν για το βραδυ την γιορτη τσικουδιας και θα ανοιγαν καζανι.Νομιζω πως αν βρεις καπου το αυθεντικο καζανι πρεπει να ειναι η απολυτη εμπειρια.Ελπιζω του χρονου να το ζησω.Παντως εχεις δικιο οι Κρητικοι πρεπει να πηραν το μηνυμα και προσπαθουν.Χρειαζεται να δωσουν μεγαλυτερη σημασια στα αυθεντικα χαρακτηριστικα που απλοχερα αυτη η γη τους εχει προσφερει για να μεγαλουργησουν.Καλο βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς μας ήρθες Γιάννα.

    Χάρηκα ιδιαίτερα που πέρασες υπέροχα, επίσης οι φωτογραφίες ωραίες, δυστυχώς που δεν γνωρίζω τα μέρη διότι θα τις εκτιμούσα περισσότερο.

    Καλό Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπημενος προορισμος του φθινοπωρου στην μπλογκοσφαιρα η Κρητη. Χαιρομαι που γνωρισες την Φωτεινουλα που μονο τη φωνουλα της εχω ακουσει. Χαιρομαι που τα μπλογκς γινονται ενας πυρηνας οπου γενιουνται φιλιες και παρεες. Την Κρητη την εχω γνωρισει μονο μεσα απο τα Χανια, ε και κατι εκδρομουλες στον Ψηλορειτη. Αυτο που με μαγεψε στο νησι ειναι η ποικιλια της βλαστησης που ειναι τοσο τροπικη σε σχεση με την υπολοιπη Ελλαδα. Και φυσικα και το φαγητο που ειναι υπεροχο. Ποσο μακρυα μου ειναι ολα αυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ειναι ευλογημενος τοπος Δεσποινακι μου.Αξιζει να εχεις χρονο να επισκεφτεις μερικα μερη και βεβαια να γευτεις και την κουζινα της.Οσο για τις φιλιες των μπλογκς εχεις δικιο ετσι ξαφνικα μπορει να προκυψει το καλυτερο.Θελω ομως κι εσενα να σε ευχαριστησω για την προσκληση στην πρωτευουσα.Χωρις να με ξερεις μου ανοιγεις την καρδια σου.Αυτο μετραει.Ας εισαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευη μου σε προσκαλω να ερθεις οποτε θελεις στην Ελλαδα να κανουμε εκδρομες σε μερη που θα σου αρεσουν.Υπαρχει χωρος για φιλοξενια.Μην ανησυχεις.Σου στελνω πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν εχω παει ποτε στην Κρητη ..(ακομα).

    και σημερα ειναι το δευτερο οδοιπορικο που διαβαζω απο εκει ..
    να εισαι καλα Γιαννα και να εχεις κι αλλα ταξιδια να μας μοιραζεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν σου φανηκαν ωραια οσα διαβασες Ταλι μου να προγραμματισεις ενα ταξιδι για διακοπες.Ειμαι σιγουρη οτι δεν θα μετανοιωσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΓΙΑΝΝΑ μου,
    σ΄ευχαριστώ πολύ για την αναφορά σου στο άτομό μου με τόσο θερμά λόγια. Ειλικρινά, χάρηκα πολύ που σε γνώρισα και...προφανώς δεν θα χαθούμε πλέον.
    Σε φιλώ γλυκά

    ΥΓ. Είχα γράψει και παλαιότερα στο blog μου ότι ο οποιοσδήποτε blogo-φίλος έλθει στα μέρη μου, θα βρει με ένα e-mail έναν πρόθυμο ξεναγό και παρέα για έναν καφέ, τσικουδιά ή ό,τι άλλο προκύψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φιλακια Φωτεινη μου.Ειμαι σιγουρη οτι θα τα ξαναπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιάννα μου, σε ευχαριστώ που με βοήθησες να σε βρω!
    Διάβασα, χωρίς να χρειαστώ ανάσα, όλα τα ποστ που ανάρτησες ως τώρα...Δάκρυσα, χαμογέλασα, κούνησα το κεφάλι συμφωνώντας...
    Έχουμε τους ίδιους πόνους, τις ίδιες χαρές, διαβάζουμε παρόμοια βιβλία, ακούμε ίδιες μουσικές, έχουμε τραβήξει παρόμοιες φωτογραφίες, έχουμε κοινές ευαισθησίες και ας είμαι στο νότιο ημισφαίριο τα 3 τελευταία χρόνια...
    Την Κρήτη την γνώρισα όταν ήμουν μαθήτρια στο γυμνάσιο. Και από τότε πήγα πολλές φορές για διακοπές, η τελευταία φορά ήταν πριν 4 χρόνια. Πάντα είναι πανέμορφη, με άλλο τρόπο όσο περνούν τα χρόνια!
    Θα σου έρχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγγελικη μου καλως ηρθες.Μου δημιουργησες εξαιρετικη διαθεση.Εισαι χειμαρρος κοριτσι μου μπραβο σου.Χαιρομαι πολυ που θα τα λεμε.Εχω και μια απιστευτη περιεργεια για την χωρα που ζεις κι εσυ φερνεις εδω μεσα πολλες πολλες πληροφοριες.Να εισαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλώς όρισες Γιάννα μου! Μας περιέγραψες πολύ όμορφα την αγαπημένη μου Κρήτη. Είναι από τα μέρη που τα ερωτεύεσαι αν πας μια φορά και αυτός ο έρωτας είναι παντοτινός!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μετα μου αυτη ειναι η Κρητη τελικα.Την αγαπας και την επιθυμεις συνεχεια.Φιλακια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πήγα ένα ταξίδι μέχρι την Κρήτη και γύρισα στη βροχερή Αθήνα ξανά.

    Μέσω της ανάρτησής σου.

    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπερα και ευχαριστω για την επισκεψη.Θα περασω να σε γνωρισω κι εγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. στεναχωριεμαι πολυ που θα γινω κουκιδα παλι σημερα ετσι κι αλλιως, κι ερχομαι εδω και βλεπω αυτη την εξαιρετικη αναφορα στην Κρητη που μου εχει λειψει αφανταστα. βλεπεις, η Κρητη μου αρεσει το φθινοπωρο περισσοτερο απο οτι το καλοκαιρι αλλα ειναι δυσκολο να παω τωρα.
    να 'σαι καλά που μας την εφερες τοσο ομορφα λιγο πιο κοντα!
    σε φιλώ και καλη προσαρμογη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Συμφωνω μαζι σου Μελισσουλα η κρητη το φθινοπωρο ειναι πανεμορφη.Και ο καιρος ειναι ακομα ζεστος και μπορεις να κανεις τις βολτες σου ευχαριστα.Καλο σου ταξιδι καλη μου,οσο για την προσαρμογη,χτυπησες φλεβα.Μου'ρχεται να μπω σε ενα πλοιο και να ξαναφυγω.Ας ειναι θα ταξιδεψω με το νου.Σε φιλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γιάννα μου καλή μου φίλη,

    σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση σου, αύτη η αγκαλιά σου, η γενναιοδωρία σου είναι κάτι άλλο. Με άγγιξες πολύ πολύ βαθειά.

    Με την αγάπη μου σου στέλλω μια μεγάλη αγκαλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή