Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΟΤΚΑ

Φετος οι λεμονιες στον κηπο γεμισαν καρπους απο νωρις.Τα κλαδια εγειραν και σχεδον ακουμπησαν στη γη απο το βαρος.Τα Χριστουγεννα ητανε το πιο πρωτοτυπο δεντρο,στολισμενο με κιτρινες μπαλες και μια μυρωδια ολο γλυκα.




Μα τοσα λεμονια τι να τα κανεις τελικα;Γεμιζω τσαντες και τις χαριζω στη γειτονια.Τη δευτερη φορα μου λενε ευγενικα,ξερεις εχουμε κι εμεις πολλα λεμονια και δεν θα χρειαστουμε αλλα.Αποφασιζω να φτιαξω συμπυκνωμνη λεμοναδα για το καλοκαιρι,που ειναι πολυ δροσιστικη και χωνευτικη συγχρονως.Τα πρωτα μπουκαλια μπηκαν στο ψυγειο,τα δευτερα τα χαριζω κι αυτη τη φορα τα δεχονται ευχαριστως.
Προσπαθω να σκεφτω κατι αλλο και ξαφνικα μου λεει στη δουλεια η Ευανθια,μα γιατι δεν φτιαχνεις λιμοντσελο;

Η τελεια ιδεα.Βρισκω στο νετ τη συνταγη του Παρλιαρου.
Βαζουμε σε ενα μεγαλο βαζο ενα μπουκαλι βοτκα(750ml) και καθαριζουμε με πολυ προσοχη τεσσερα μεγαλα λεμονια για να παρουμε την κιτρινη φλουδα τους,χωρις σχεδον καθολου απο το ασπρο στρωμα που ειναι απο κατω.
Πολτοποιουμε τη φλουδα μαζι με 150 γρ.ζαχαρη και τα προσθετουμε στη βοτκα.Σφραγιζουμε και τα αφηνουμε να περιμενουν για τεσσερις μερες.
Φτιαχνουμε στη συνεχεια ενα σιροπι με 170γρ.νερο και 150γρ. ζαχαρη.Το αφηνουμε να κρυωσει εντελως και στο μεταξυ σουρωνουμε καλα το υπεροχο υγρο που μας εχει δωσει η βοτκα με το αρωμα του λεμονιου.

Προσθετουμε το σιροπι και εχουμε ενα λικερακι θαυμα φτιαγμενο απ'τα χερακια μας.Βεβαια μπορουμε να φτιαξουμε το λιμοντσελο και με οινοπνευμα ποτοποιιας,αλλα χρειαζεται προσοχη γιατι το οινοπνευμα αυτο εχει 95 βαθμους κι εμεις χρειαζομαστε 40-45 βαθμους αλκοολης για να φτιαξουμε το λικερ.Αρα προσθετουμε ιση ποσοτητα νερου στο οινοπνευμα για να εχουμε τους βαθμους που απαιτουνται.Στην παρασκευη αυτη αλλαζουν λιγο τα πραγματα,γιατι χρειαζεται να προσθεσουμε και μεγαλυτερη ποσοτητα ζαχαρης ισως 900γρ,σε συνολο ενος λιτρου αλκοολ.
Εγω δεν αγαπαω τη ζαχαρη και δεν μπορω να γευτω γλυκα πραγματα,γιαυτο και δεν βαζω τοση πολλη.


Προτεινω λοιπον να δοκιμασετε το λικερακι σας οταν το σουρωσετε και πριν φτιαξετε το σιροπι.Τοτε θα καταλαβετε τη γευση του και αναλογα με την επιθυμια σας θα βαλετε και τη ζαχαρη.Για καποιους που αποφασιζουν να το φτιαξουν για πρωτη φορα,η πρωτη συνταγη εχει τελειο αποτελεσμα.Θυμηθειτε οτι το λιμοντσελο μπορει να γινει επισης με γκραπα,τσιπουρο,η ρακι.
Ερασιτεχνες ποτοποιοι λοιπον και οι φιλοι μας οι Ιταλοι εχασαν το πιο γλυκο τους μυστικο,αλλα τι σημασια εχει,μηπως και οι Ολλανδοι δεν φτιαχνουν φετα;



Υ.Γ.Ο μαιντανος ηρθε απο τον κηπο και θρονιαστηκε εκει,γιατι ως γνωστον ο μαιντανος παει παντου.


16 σχόλια:

  1. Γιάννα μου,έχω ένα παράπονο.Έχεις λεμονιές στον κήπο και δεν μας τι δείχνεις?Μάλλον εσύ τις έχεις συνηθίσει αλλά για σκέψου και μας εδώ στα βόρεια που παγώνει το χειμώνα και αν θέλουμε να έχουμε έστω και σε γλάστρα πρέπει να τη σκεπάζουμε!
    Τα τελευταία χρόνια δε,μας έχουν ταράξει στα κερωμένα λεμόνια από την τουρκία και την ισπανία.
    Μπορείς να κάνεις χυμό λεμονιού,να το βάλεις σε παγοκυψέλλες και γίνεται ωραιώτατη παγωμένη λεμονάδα για το καλοκαίρι.Αυτός ο τρόπος έχει το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται ζάχαρη για να συντηρηθεί ο χυμός,είναι εύχρηστος μιας και με δυο λεμονοπαγάκια,νερό και ποσότητα ζάχαρης που προτιμάς έχεις στο λεπτό ένα δροσιστικό ποτό.
    Μα να μην είμαστε γειτόνισσες!
    φιλάκια λεμονομυρωδάτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λεμον τρηηηη βερυ πρητυ!! Χρυσοχερα μου εσυ! χικ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελειοοο...Γιαννα μου..!!! Μου αρεσει πολυ αυτο το λικερακι...αλλα και το λεμονι το λατρευω...το πρωι...την πινω την λεμοναδα μου ..χειμωνα καλοκαιρι...αλλα σκετη χωρις.ζαχαρηηη!!(αλλοι ανατριχιαζουν και που το σκεφτονται..χαχαχα!!)Τον χυμο λεμονιου σε παγοκυψελες που λεει πιο πανω η Ρουλα το καναμε και εμεις παλια...με τον αντρα μου..με λεμονια απο το Αιγιο.

    Φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρουλα μου να μην το σκεφτω η αμυαλη να σου στειλω εκει στο βορρα μια κουτα λεμονια να εχεις.Αχ και να μενες κοντα θα ειχαμε χωθει στις λεμονοκατασκευες και δεν θα ειχαμε τελειωμο.Τελικα και παγοκυψελες εφτιαξα και τοση λεμοναδα και χαρισα σε καποιους που μου ζητησαν και παλι δεν λενε να τελειωσουν.Η φετεινη χρονια ητανε απιστευτη για τα δεντρα μου.Στην κυριολεξια τα κλαδια ακουμπησαν κατω.Αλλα τελικα και στους αλλους κηπους που ειδα ολα τα δεντρα ητανε γεματα.
    Να φανταστεις ο σιγουρος πελατης μου η αδελφη μου μου ειπε δεν θελω γιατι ολοι μου φερνουν λεμονια.Καγκελο η Γιαννα.
    Φιλακια και καλο βραδυ.Παντα να παιρνεις χαρες απο τα καμαρια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κοπελια ανεβηκα στη λεμονια να κοψω ενα λεμονι και... χικ χικ.
    Γλυκοπιοτο τ'ατιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ορφιακι μου εγω στιβω πολυ λεμονι στο νερο και το πινω σιγα σιγα χωρις ζαχαρη.Ειναι ξυνο αλλα μ'αρεσει.Ασε που η κορη μου λεει οτι καιει το λιπος.Καλα συλφιδες θα γινουμε.
    Τοση ομορφια πια!
    Πινω ενα σφηνακι στην υγεια σου.Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαρίστως θα έπινα ένα ποτηράκι!Καλόπιοτο να είναι!
    Λοιπόν στην προηγούμενη ανάρτησή σου μπήκαν δυο σχόλιά μου στη μάταιη πολλές φορές προσπάθειά μου να αφήσω σχόλιο λόγω βλάβης του υπολογιστή πράγμα που αποκαταστάθηκε.
    Καλημέρα φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλόπιοτο... να σου πω και εγω προτιμώ τα ξυνούτσικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. παρα πολυ ωραιο το λιμοντσελο και παρα πολυ ωραιο το μπουκαλι που χρησιμοποιησες :)
    το λεμονακι ταιριαζει πολυ ωραια με διαφορα ποτακια, βοτκες, αμαρετο και φυσικα μερικες σταγονες στο νερο το κανουν ακομα πιο απολαυστικο!
    παντα ετσι φορτωμενα τα δεντρακια σου να σου δινουν τα καλα τους!
    φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μια κορη ανταμωσα κι εγω
    και ζητησα να πιω νερο

    δωσε μου γιαννα μου νερο
    με λεμονακι λιγερο

    ανεβηκε στη λεμονια
    με μια μεγαλη δρασκελια

    και μου δωσε να πιω νερο
    με λεμονακι δροσερο

    βαλε γιαννα μου και λικερακι
    για να φυγει το φαρμακι

    εβαλε η γιαννα λικερακι
    καμωμενο απο χερακι

    ζαλιστηκε το κεφαλακι
    κι αρχισε το τραγουδακι

    "γεια σου γιαννα τι χαμπαρια"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιάννα μου στην υγειά μας!
    Να σου συντροφεύει γλυκόπιοτες στιγμές!
    Το Λεμοντσέλο,το πιο γνωστό Ιταλικό λικέρ,είναι πια στα χέρια μας!
    Τα λεμονάκια θα έχουν την τιμητική τους!
    Να είσαι καλά θα το προσπαθήσω,και σου δίνω και μια πατρική/συνταγή...
    Ο πατέρας μου, που είναι 96 χρονών και αν τον δεις φαίνεται για 70, μου έλεγε ότι πάντα έβαζε στο πρόσωπό του λίγες σταγόνες από λεμόνι!
    Γλυκούλα μου φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στην υγειά σου λοιπόν Γιάννα μου,φιαίνεται πολύ ωραίο το λεμοντσέλο και όταν είναι και από την αυλή σου,ε,τότε η απόλαυση είναι διπλη!Δεν είμαστε κοντά να κάναμε και ένα γλυκό του κουταλιού λεμόνι..να δέσει το πράγμα!φανταζομαι τι όμορφος θα είναι ο κήπος σου μες στο καταχείμωνο με χρώματα και αρωματα λεμονιού!!Φιλιά!!!!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλησπέρα, Γιάννα

    λατρεύω τη μυρωδιά του λεμονιού!
    έξυπνες οι προτάσεις σου
    αλλά είμαι γλυκατζής(την έχω την αδυναμία μου κι εγώ)
    γι αυτό τι θα έλεγες για ένα lemon cake ή ένα lemon mareg...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπεροχο σιγουρα θα ειναι το λιμοντσέλο απ οτι καταλαβαίνω με οσα διάβασα.

    Οσο για το τραγούδι τι να πω..... Χρονια πολλά πισω με γύρισες και ξύπνησες μνήμες καλά κρυμένες.

    Νασαι καλα , Καλό μήνα

    Αρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. που χαθηκε πάλι το σχόλιο..τώρα τελευταία μου κάνει κόλπα το pc.
    Γιάννα μου το λεμοντσέλο σου πρέπει να είναι πολλή γευστικο,δεν είμαστε κοντά να κανουμε και γλυκό του κουταλιού είναι εξίσου πολύ νόστιμο!Φαντάζομαι τον κήπο σου γεμάτο μυρωδιές και αρωματα με τόσες λεμονιές μεσ'το καταχείμωνο!φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή