Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

TΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙ



Βραδια Καρναβαλιου


Η λεξη ειναι λατινογενης και προερχεται απο το Carne(κρεας) και vale(περναει).Ουσιαστικα υπονοει την αποχη απο την καταναλωση κρεατος και εχει την ιδια ακριβως σημασια με την λεξη Αποκρια που χρησιμοποιουμε επισης.Τα εθιμα της αποκριας εχουν τις ριζες τους στην αρχαια Ελλαδα και στην παγανιστικη λατρεια του Διονυσου,που ηταν ο θεος του οινου και της διασκεδασης.
Pieter Brugel "Η Μαχη του καρναβαλιου με την σαρακοστη"


Στην χριστιανικη λατρεια τα εθιμα αυτα διατηρηθηκαν και η αποκρια γιορταζεται με μεταμφιεσεις,γλεντια και σκωπτικη διαθεση.Σατυρικοι στιχοι και αυτοσχεδια τραγουδια,αναφερονται με μεγαλη αθυροστομια σε γεγονοτα της καθημερινης ζωης,προσωπα και περιστατικα και προτρεπουν τον κοσμο να ξεφαντωσει.



Καρναβαλι στο Παρισι


Paul Klee "Καρναβαλι"

Miro "Το καρναβαλι του Αρλεκινου"

Wolfgang Heller "καρναβαλι"

"οι μασκες "του Ενσορ
Το καρναβαλι και οι μεταφιεσεις του ειναι μια τεραστια ψυχικη διεξοδος που με αφορμη τα εθιμα και τις συνηθειες τοσων ετων προσφερει στον ανθρωπο την διαφυγη απο την πραγματικοτητα και την απελευθερωση εσωτερικων δυναμεων και παρορμητικων ενεργειων που κατοικοεδρευουν στο υποσυνειδητο και αναδυονται ατοφιες και δυναμικες.
Οι χοροι,το σκωπτικο ξεφαντωμα,τα γλεντια γεφυρωνουν εστω και για λιγο,τις ανθρωπινες ανισοτητες,το χασμα αναμεσα στις κοινωνικες ταξεις,τις αντιθεσεις και τις διαφορες σε ολες τις ηλικιες και στα δυο φυλα.Ο Ουμπερτο Εκο λεει, οτι κατα την διαρκεια του καρναβαλιου, το ασεμνο γινεται μια περηφανη διακηρυξη των δικαιωματων του σωματος.

Σπυρου Βασιλειου "Το τραπεζι της Καθαρης Δευτερας"
Με το τελος των τριων εβδομαδων του καρναβαλιου και την ζηλευτη και απολαυστικη γαστρονομια της καθαρας Δευτερας,αρχιζει η μεγαλη τεσσαρακοστη,που απλωνεται σε σαραντα οκτω μερες νηστειας(γιαυτο και λεγεται μεγαλη) και ετοιμαζει σωμα και νου για τον εορτασμο του Πασχα.
Θυμαμαι οταν ημουνα παιδι και ερχοταν στο σπιτι η ξαδερφη της μητερας μου,γεματη φαντασια και λιγη τρελλα, μαζι με τα φανταχτερα ρουχα που κουβαλουσε,για να μας μασκαρεψει ολους για τον τοπικο χορο.Τοτε ολη η διαδικασια μου φαινοτανε μαγικη και μαλλον ευρισκα φοβερη την ιδεα να με θαυμαζω στον καθρεφτη με κραγιον και κοκκιναδι στα μαγουλα.Να γιατι το καρναβαλι αποδεσμευει επιθυμιες και χαλαρωνει τα ηθη.
Τωρα πια ελαχιστα με δελεαζει η ιδεα του μασκαρεματος και καμμια φορα με ενοχλει κιολας.
Δεν μου αρεσει η αποκρια και οτι χυδαιο την συνοδευει μου χαλαει την διαθεση.



Ενα τραγουδι του Σαββοπουλου με τους Ονιραμα.Δεν ξερω αν εχει σχεση με το θεμα,αλλα μας καλει να ζησουμε την πιο ομορφη μερα και ισως να ειναι μεσα στο καρναβαλι, μια μερα σκωπτικη,με ξεφρενους ρυθμους,γεματη ενταση,τρυφεροτητα και παθος.



31 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσα ανάρτηση.
    Δεν μου αρέσει να μεταμφιέζομαι αλλά μ΄αρέσει να χαζεύω τους άλλους.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάρα πολύ ενδιαφέροντα αυτά που αναφέρεις Γιάννα μου. Μπράβο για τις επιλογές σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Ενταση, τρυφερότητα και παθος" Γιαννα μου εσυ, τα εχεις καθε μερα! Χωρις αυτα δεν μπορουμε να ζησουμε μερικοι ανθρωποι.Ευτυχως. Τα καρναβαλια μαλλον ταιριαζουν στα μικρα μας (εσας μεγαλυερο!) τρυφερουδια που ακομα ψαχουλευουν τη "ζωη". Λιγη χαρα, καθε μερα καπου δεν την βρισκουμε εμεις οι "μεγαλοι";Τι στο καλο! Τι μεγαλοι ειμαστε;Φιλακια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαζευα τον πινακα του αγαπημενου μου μπαρμπα Σπυρου Βασιλειου πριν αρχισω να γραφω στα σχολια. Μου αρεσε και μου αρεσει το καρναβαλι, δεν ειναι απαραιτητο να το χαρακτηρισουμε χυδαιο γιατι κουβαλα μαζι του στους αιωνες τα παγανιστικα των προγονων μας. Μ' αρεσει γιατι η μαμα μου εφιαχνε μονη της τις στολες που φοραγαμε, μ' αρεσει για την μαυρη ελια που μου εκανε με το μολυβι στο μαγουλο. Μ' αρεσει η ιδεα να βαλω μασκα και να ανακατευτω με αλλους μασκαραδες. Ομως βλεπεις Γιαννα μου.. εδω δεν εχουμε τετοια ομορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αναζητηση
    Ναι καπως ετσι το αντιμετωπιζω κι εγω το καρναβαλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστω καλε μου φιλε Σκρουτζακο.Καλη εβδομαδα και σε σενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπερα Φοιβο μου καλη αποκρια ευχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαρια μου ναι λιγη χαρα την βρισκουμε σιγουρα καθε μερα εμεις οι μεγαλοι.Και λιγη παραπανω δεν βλαπτει βεβαια.Και το καρναβαλι φερνει στη μνημη κατι απο τα παιδικα μας χρονια τοτε που η χαρα και το γελιο ηταν πιο αυθορμητα.Φιλακια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεσποινα μου δεν λεω πως το καρναβαλι ειναι χυδαιο.Οχι με τιποτα.Και οι εικονες που λες απο τις αλλες εποχες και τα υπεροχα μασκε παρτυ οπου γινονταν μετα οι αποκαλυψεις -και γινονται ακομα ισως-και ο κοσμος διασκεδαζε με τραγουδια και σκωπτικη διαθεση ειναι ολα ομορφα.
    Ομως με ενοχλει η φτηνη εμπορευματοποιηση και τα θεματα που πολλες φορες μπορει να ειναι χυδαια και κανουν το καρναβαλι να φανταζει μια καρικατουρα χωρις περιεχομενο.Υπερβολες και φτηνεια αυτο με χαλαει.Διαβασα και στο μπλογκ του Βασιλη για τις μασκες που τα διαφορα καταστηματα φτιαχνουν χωρις φαντασια και ενδιαφερον και τις πουλανε για τα παιδια και συμφωνω μαζι του.Το καρναβαλι ειναι η απελευθερωση μιας αληθειας που ολοι θελουμε να εκφρασουμε καποτε και την εχουμε μεσα μας.Γιαυτο το λογο θελω να ειναι πηγαιο,αυθορμητο με φρεσκαδα και κεφι.Αυτα και σου στελνω πολλα φιλια.Περασε η ωρα και ειμαι εδω για νυχτερινη βαρδια φευγω να συνεχισω τη δουλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιάννα καλή μου,
    Ωραία τα είπες για το καρναβάλι, που φέτος έρχεται νωρίς. Αλλά εσείς είστε πα΄ντοτε ξεσηκωμένοι για πάρτυ και αναστάσεις.
    Εδώ δεν υπάρχουν τέτοια ξεφαντώματα, τα κεφάλια μέσα και μάλιστα υπο βροχήν.
    Καλόυς καρναβαλισμούς εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εφτασαν και οι αποκριές..πολύ γρηγορα φέτος!Γιάννα μου όλοι οι πίνακες είναι πανέμορφοι..τους θέλω όλους!Εδώ βόρεια το καρναβάλι το απολαμβάνουμε στο έπακρονχωρίς επιτηδευση,παραδοσιακα..σκωπτικά και μουσικά.Χορεύοντας και διασκεδάζοντας με''μπουλούκια'' στους δρόμους.Ντυμένοι καρναβάλια με ότι μπορεις να φανταστεις που σου προκαλεί γελιο...χαρά και ευχαρίστηση.και..με ένα ποτηρι κρασί στο χέρι.
    Καλό τριώδιο λοιπόν!!φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολλοί εκμεταλεύονται Γιάννα μου και με αφορμή την αποκριά βγάζουν ότι απωθημένο έχουν στον αέρα.Ίσως αυτό να εννοείς και συμφωνώ μαζί σου.Πολύ γύμνια και εκκεντρικότητα.
    Θυμάμαι μια μικρή αμαζόνα που την έντυνε η μαμά της όταν ήταν κοριτσάκι και πολύ το νοσταλγώ!

    Φιλάκια Γιάννα μου και καλή ξεκούραση σήμερα μετά από βάρδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γιάννα μου,πολύ καλή η ανάρτησή σου!
    Έχεις πάντα τον τρόπο σου,τον όμορφο τρόπο σου!
    Όταν ήμουν πιο μικρή σκηνοθετούσα ολόκληρες ιστορίες,το γιορτάζαμε απίθανα.
    Όσο μεγαλώνω,αρνούμαι κάθε μασκάρεμα...
    Φιλάκια πολλά!
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ιουστινακι μου καταλαβαινω αυτο που μου λες.
    Μακαρι η νοσταλγια να σε φερνει πιο συχνα στην πατριδα και να απολαμβανεις ολες τις ομορφιες.Φιλακια καλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πελα μου οι εικονες που περιγραφεις μου φαινονται πολυ πολυ ομορφες.Οπου τα εθιμα διατηρουναται ατοφια εκει στεκεται η ψυχη μου.
    Να περασεις υπεροχα και να διασκεδασεις οσο μπορεις περισσοτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κατερινα μου συμφωνουμε.Πολλες φορες πιανουν ολοι ενα θεμα και το κανουνε παντιερα με τον πιο ασχημο τροπο.Κακογουστια και αφελεια.
    Αυτο με κανει πολλες φορες να χανω το κεφι μου.
    Τι να πω.Ευχαριστω για τις ευχες,αν και γυρισα με ενα φοβερο πονολαιμο.Πιστευω θα περασει.Φιλακιαααααα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γεια σου Ολγακι μου.Καλες αποκριες θα σου πω με οποιον τροπο διαλεξεις εσυ,να διασκεδασεις και να περασεις καλα.Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ενδιαφέρουσα και επίκαιρη η ανάρτησή σου φίλη μου.Δεν θυμάμαι να μου άρεσε ποτέ η μεταμφίεση εκτός από τα παιδικά χρόνια .Ωστόσο μου αρέσει να χαζεύω τους άλλους όταν είναι καλόγουστα διασκεδαστικοί ή σκωπτικοί.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. http://www.carnivalx.gr/
    Γιάννα μου όπως γνωρίζεις η πόλη μου διοργανώνει κάθε χρόνο καρναβαλικές εκδηλώσεις με αποκορύφωση την μεγάλη παρέλαση.Η διεύθυνση που σου στέλνω είναι από την επίσημη ιστοσελίδα για να πάρεις μια μικρή γεύση από τις εκδηλώσεις.Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αλλά και επισκεπτών συμμετέχει στις εκδηλώσεις.Υπάρχει ένα γενικό κλίμα ευφορίας και λυτρωτικής εκτόνωσης που είναι και το επιθυμητό την περίοδο αυτή.Το μεγάλο αγκάθι στην όλη υπόθεση είναι η κατάχρηση ουσιών κυρίως από τα νέα παιδιά.Θα μου πεις αυτό δεν είναι φαινόμενο μόνο εκείνης της περιόδου αλλά δυστυχώς είναι καθημερινό.
    Τα τελευταία χρόνια υπάρχει τάση αναβίωσης παλιών εθίμων της περιοχής που έχουν τις ρίζες τους στις διονυσιακές τελετές.
    οι παιδικές μου αποκριές έχουν άρωμα της αγαπημένης σμυρνιάς γιαγιάς που μας παρέσυρε σε μεταμφιέσεις και έθιμα.Πρώτη και καλύτερη αυτή μεταμφιεζόταν.Α! και να μην ξεχάσω και τα γλυκά που έφτιαχνε,γαλατόπιτα,χαλβά με νισεστέ και κάτι στρόγγυλες άσπρες και γλυκές πιτούλες με σουσαμάκι επάνω που μας αγόραζε και κυκλοφορούσαν εκείνη μόνο εκείνη την περίοδο. Αξίζει νομίζω να αναφέρω ότι οι μουσουλμάνοι της περιοχής συμμετέχουν και αυτοί ως θεατές το ελάχιστο.
    Διάβασα πιο πάνω ότι έχεις πονόλαιμο, περαστικούλια σου,στέλνω τσαγάκι του βουνού και μέλι!
    φιλάκια
    υγ.δεν πιστεύω να το έπαθες από το ολέ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. καρναβαλάκι!! πιο παλιά όταν ακομα ζουσα στην πατρα αυτη η περιοδος ηταν καταπληκτικη, ολα γυρνουσαν γυρω απο τον κρυμμενο θυσαυρο και οπου κι αν βρεθηκα μετα δεν ηταν ποτε τιποτα ιδιο. ε, και τωρα στην κεντρικη ευρωπη ειναι πολυ χλιαρα τα πραγματα αν και οι ελβετοι εχουν τα καρναβλια τους αλλα τα βρισκω αρκετα μιζερα!
    καλη αποκρια Γιαννα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. "Δεν μου αρεσει η αποκρια και οτι χυδαιο την συνοδευει μου χαλαει την διαθεση."

    μα ποσο συμφωνω!!!!

    σιχαινομαι το καρναβαλι
    ναι το λεω πιο εντονα

    το ελληνικο! το χυδαιο και γεματο σεξιστικα απωθημενα και υπονοουμενα..
    -το φαιδρο !

    το σ ι χ α ι ν ο μ α ι

    καποτε μπορουσα να καθομαι και μπροστα στις πλαστικες ασπρες καρεκλες των γυφτων
    που καθονται οι επισημοι (μπλιαχ).

    -δεν εκατσα ποτε!
    παντα εφευγα
    εκτος απο μια φορα που συμμετειχα τρελλη απο χαρα που ειχα βαλει το παιδι μου πανω στο αρμα
    (για τη χαρα του )
    μα δεν το ξανακανα ακριβως γι αυτη την εμφυτη απεχθεια που με νικησε

    οταν ερχονται τα ξελιγωμενα καραβανια εγω φευγω
    απο την πολη μου

    ...μα σταματαω τη γκρινια
    το ποστ σου ειναι υπεροχο
    και ξερω ποση δουλεια
    ειχε ολη αυτη η συγκεντρωση στοιχειων

    λειτουργεις σχεδον επιστημονικα σε καθε αναρτηση Γιαννα...
    -εισαι χειρουργικα ακριβης!
    αν εισαι γιατρος να μου το πεις !!!!


    χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ

    φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Για την Ξανθη και το καρναβαλι της ισως θα αξιζε να κανουμε μια ξεχωριστη αναφορα.Αυτα τα εθιμα που αναβιωνουν,η ομορφια που ξεχυνεται στους δρομους,ο κοσμος που βρισκει τον τροπο να διασκεδασει και να εκτονωθει με αναφορα στις παραδοσεις και στις παλιες συνηθειες ειναι μια αλλη κατασταση.Θυμαμαι Ρουλα κι εγω τους δικους μου να μαζευονται σε σπιτια και να φερνουν φαγητα και γλυκα και να βρισκουν τον τροπο,αν και ηταν ολοι φτωχοι ανθρωποι να διασκεδαζουν και να χορευουν με το ραδιοφωνο.
    Εδω στην αν.Αττικη οι κατοικοι εναι αρβανιτες και εφτιαχναν γλυκα με ονοματα που ειχαν ριζες σ'αυτη τη γλωσσα,Πουπεκι(γαλατοπιτα)μοσουντα(μια λεπτη πιτα που ειχε μονο σπανακι και λιγο αλευρι με λαδι.Την εστρωναν στο ταψι και ηταν ξεροψημενη και θεικη.)Εφτιαχναν και τα λεγομενα τσιγαρα,ζυμαρακι με σπανακι μεσα που ειχε ενα σχημα μακροστενο και αλλα πολλα.Δεν τα βρισκουμε σημερα και ελαχιστοι τα φτιαχνουν πια.Εφυγαν και οι ανθρωποι και ισως και η εποχη τους.Ευχαριστω για το τσαγακι το χρειαζομαι γιατι σημερα ειμαι μαλλον χειροτερα.Ειδες τι σου κανει ενα ΟΛΕ.Βρε παιδι μου λεω εχω φιλους τους αγαπω,ενταξει τι κι αν εχουν ενα ελαττωμα;Φιλια Ρουλακι μου και καλημερα.Να μας κανεις ανταποκριση του καρναβαλιου,να μαθουμε τις ομορφιες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ε βεβαια σου φαινονται μιζερα Μελισσουλα μου.Ελβετοι και καρναβαλι;Θα πω κι εγω πφφ.Μετα το πατρινο τι να δεις εκει περα.Εμαθα πως ειχες καλη παρεα και περασες ομορφα.Παντα τετοια.Πολυ σας χαιρομαι η φιλια ειναι πολυτιμο πραγμα και βλεπω οτι εσεις εχετε κανει ενα αλμα απο δω μεσα.Μπραβο.Εγω κρινοντας απο δικες μου εμπειριες το θεωρω κατορθωμα.Καλημερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αχ Ταλι μου ευχαριστω που με καταλαβαινεις.Τι γιατρος εγω;Ειπαμε λιονταρι,λιονταρι,αλλα μολις δω αιματα η φοβιτσιαρα φευγω αμεσως.
    Αυτα τα σεξιστικα απωθημενα με τρελαινουν.Θυμαμαι πριν δυο χρονια με τον ζαχοπουλο, τι ειδανε τα ματια μου στο καρναβαλι με αυτο το θεμα!!!Αληθινος εφιαλτης.
    Φιλια πολλα και ευχαριστω για τα λογακια σου.Μωρε λιγο ντρεπομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πάρα πολύ όμορφο το ποστ! Και το τραγούδι!
    Υπέροχο ποστ! Μπράβο Γιάννα..ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Γιάννα καλημέρα, δεν γνώριζα την ετοιμολογική προέλευση, πολύ ενδιαφέρον!! Καλημέρες κι εύχομαι "η ευχή σου" να πραγματοποιηθεί:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ευχαριστω Αρτιστα μου.Το τραγουδι μου αρεσε πολυ και το προσθεσε για να το ακουσουμε ολοι.
    Καλη Αποκρια ευχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλημερα Γκλομπαλ.Θα ημουνα τοσο χαρουμενη αν γινοταν πραγματικοτητα.Ναι τα χρονια της εφηβειας τοσο ομορφα,και τοσο μακρινα πια.
    Εγω ειμαι εδω και θα περιμενω παντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πάντα μας άρεσαν οι Απόκριες, έχουν κάτι πολύ αληθινό!
    Ωραίες εικόνες και ο Σαββόπουλος πάντα επίκαιρος.
    την καλησπέρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Συμμοριτακια μου εγω σας ευχομαι να περασετε πολυ ομορφα τις αποκριες και να διασκεδασετε με την καρδια σας,αφου σας αρεσουν.Φιλια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή