Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Μ.ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ


Μου αρεσει πολυ η εκπομπη που φτιαχνει η Ευη Κυριακοπουλου στην ΕΤ1 με τιτλο "η ζωη ειναι αλλου".Οι πιο σπουδαιες προσωπικοτητες-και αφανεις πολλες φορες-της συγχρονης ελληνικης κοινωνιας σταθηκαν στο στρογγυλο τραπεζι της και μιλησαν για θεματα που μας αφορουν ολους.Πριν απο λιγο καιρο η εκπομπη φιλοξενησε την Μαρινα Καραγατση,κορη του συγγραφεα Μ.Καραγατση απο τους πολυ αγαπημενους μου και γνωστος τωρα πια απο τις τηλεοπτικες μεταφορες των εργων του.Νηφαλια και με λογο ζεστο η κορη του συγγραφεα μιλησε για το βιβλιο της "Το ευχαριστημενο η οι δικοι μου ανθρωποι"που κυκλοφορησε με θεμα την οικογενεια της και την ιδια της την ζωη.Στο γραπτο της τραβαει με θαρρος την κουρτινα της αποκαλυψης και μαθαινουμε την αληθεια που επιμελως κρυβοταν πισω απο τα κλειστα παραθυρα του αστικου σπιτιου της οικογενειας Καραγατση.
Ο Καραγατσης γεννηθηκε στην Αθηνα το 1908 με το ονομα Δημ.Ροδοπουλος.Η καταγωγη του ηταν απο την Θεσσαλια.

"Εγραφε.Ο κυριος Ροδοπουλος,οπως ηταν τ'ονομα του,ο Δημητρακης,οπως τον φωναζε το δικο του σοι,ο Μιτια,οπως τον ελεγαν οι φιλοι του, ηταν συγγραφεας.Στη γειτονια ψιθυριζοταν οτι το ονομα της κορης του δεν ηταν καποιας γιαγιας της,μα οτι ο πατερας της επεμενε να τη βαφτισουν με το ονομα της ηρωιδας ενος βιβλιου του.Της Μεγαλης Χιμαιρας.Ετσι το βαφτισαν Μαρινα".
Βαθυτατα στοχαστικος,ευφυης,ανοιχτομυαλος,μεγας λατρης του ωραιου,αντιδογματικος και
εγωιστης,περιγραφει με θαυμαστη ακριβεια την ανθρωπινη ψυχη και συλλαμβανει με τεχνη το μυστηριο της ζωης.

"Μεσα σ'εκεινο το τριπατο σπιτι της οδου Σπαρτης 14 με τις τζαμενιες πορτες και τις καταφορτες βιβλιοθηκες επικρατουσε ακρα του ταφου σιωπη.Και ποιος ο λογος τοσης ησυχιας;ρωτησα.Μα υπηρχε αυτος.Οταν δεν ελειπε απ' το σπιτι για να παει στους εκδοτικους οικους της εποχης,και στου Αποτσου ,στην οδο Σταδιου,ολες τις αλλες ωρες ειτε εγραφε, ειτε βηματιζε πανω κατω σαν φυλακισμενος.Ποιος ξερει τι τον βασανιζε και δεν μπορουσε να κοιμηθει.Κι ακομα σε ωρες απιθανες,το ραδιοφωνο,που το ειχε παντα διπλα του,μετεδιδε ξαφνικα τον "καλπασμο των Βαλκυριων"και την "Ηρωικη"συμφωνια."

Εκδιδει το πρωτο του βιβλιο σε ηλικια 25 ετων,με το ψευδωνυμο Μ.Καραγατσης.Ειναι ο "Συνταγματαρχης Λιαπκιν".Το Καραγατσης το δανειζεται απο το δεντρο της πατριδας του,που τον φιλοξενει στον ισκιο του τα καλοκαιρια των διακοπων.Το Μιτια ειναι πιθανον η ρωσικη εκδοχη του Δημητρης.Ο ιδιος ηταν λατρης του Ντοστογιεφσκι και υποστηριζε πως ηταν ο μονος συγγραφεας που ειχε δει γυμνη την ανθρωπινη ψυχη.Ειναι ενας αντισυμβατικος ανθρωπος,που περιφρονει τα χρηστα ηθη της εποχης του,εκδηλωνει ανενδοιαστα τα παθη του και δημιουργει ηρωες κατ'εικονα και ομοιωση.Απελευθερωμενος απο κλισε και συμβασεις που του επιβαλλει ο κοινωνικος του περιγυρος,θα παραμεινει ως το τελος δεσμιος των αδυναμιων του,που εκδηλωνει με ενταση,καβγαδες,εγωισμο,γινεται σχεδον ανυποφορος.Διαθετει εξαιρετικη φαντασια που τον ξεχωριζει απο πολλους πεζογραφους της γενιας του και καθιερωνεται ως ο σημαντικοτερος εκπροσωπος της εποχης του.

"Ο απλος αναγνωστης ειναι ο τελικος κριτης,και αυτο το ηξερε καλα ο Καραγατσης.Ηταν απο τους πρωτους που το περιεγραψε,νομιζω ο ιδιος δουλεψε μακρια απο τα λογοτεχνικα προτυπα της εποχης του,"τους ατολμους και χλιαρους,τους υπομονετικους τορνευτες φρασεων",οπως χαρακτηριζε καποιους ομοτεχνους του".

Ντυμενος τον πλουραλισμο των ηρωων του,βυθιζεται στον αισθησιασμο τους και αποκαλυπτει την ασυγκρατητη ιδιοσυγκρασια της δικης του περσονας.
Τα εργα του ειναι ερωτικα,ιστορικα,ανατρεπτικα και απομυθοποιουν τα προσωπα στην εποχη τους.Λατρευω τη Μεγαλη Χιμαιρα,το Γιουγκερμαν,τον Κιτρινο Φακελλο,που λεγεται οτι ειναι το βιβλιο-κλειδι στην κατανοηση του Καραγατσικου κοσμου.Το 10, που δεν προλαβε να το τελειωσει για να μας χαρισει το σημαντικοτερο ισως εργο του.
Τον Σεπτεμβρη του 1960 ο συγγραφεας της Χιμαιρας θα φυγει για το μακρυ του ταξιδι χτυπημενος απο εμφραγμα.

Η κορη του στο βιβλιο της ειναι ιδιαιτερα τολμηρη στις αποκαλυψεις της για την κατασταση της οικογενειας της και την συμπεριφορα του πατερα της.Δεν τον αγιογραφει, αλλα τον χαρακτηριζει εναν ανθρωπο απαισιοδοξο,αληθινα δυστυχισμενο,που προσπαθουσε να φανει δυνατος για να κρυψει τις αδυναμιες του.
Ειμαι σιγουρη οτι στο ουρανιο θρονο του ο Καραγατσης, εναλλασσεται συστηματικα με τους ηρωες του για να αποκωδικοποιησει το μυστηριο της δικης του υπαρξης.


Υ.Γ.Εχω μεταφερει εδω αποσπασματα απο το βιβλιο τουΜενη Κουμανταρεα"Η μερα για τα γραπτα Κι η νυχτα για το σωμα"οπου μιλαει για τον συγγραφεα.

18 σχόλια:

  1. Μια πολυ αξιολογη εκπομπη. Εχτες το βραδυ ειχε καλεσμενη την Ζυράννα Ζατέλη.. Ευτυχως δεν την εχασα! Πραγματικα αξιζε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοιτα συμπτωση. Δε βλεπω συχνα τηλεοραση κι εχτες ανοιγω κατα τις 7 και βλεπω την συζητηση με την Ζυραννα Ζατελη και καθηλωνομαι. Και αναρωτιεμαι ποια ειναι αυτη η δημοσιογραφος που επι τελους σεβεται τον συνομιλητη της και τον προβαλλει περισσοτερο απο .. τον εαυτο της. Κι ερχεσαι σημερα εσυ να μου δωσεις την απαντηση. Ο Καραγατσης ηταν αγαπημενος του παπου μου (συγχρονος βλεπεις) και πρεπει καπου να εχω καποιες παλιες εκδοσεις. Το βιβλιο του Κουμανταρεα επισης. Οι αναφορες λογοτεχνων σε αλλους, εινει κερικες φορες λογοτεχνηματα απο μονα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπραβο σου Γιαννα. Με γυρισες πισω στα χρονια της νειοτης που διαβαζαμε και μορφωθηκαμε απο αξιολογους ανθρωπους με τα εργα τους.!
    Η ΕΤ1 εχει αξιολογες εκπομπες που μπορει κανεις να παρακολουθησει, να μαγευτει, να ταξιδεψει αλλα δυστυχως ακολουθωντας και αυτη το κυνηγι της θεαματικοτητας τις προβαλλει πολυ αργα για μας τους εργαζομενους.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πραγματικά η εκπομπή αυτή είναι πάρα πολύ καλή! με αξιόλογα θέματα κάθε φορά. ξέρεις, πρόσφατα συζητούσα με κάποιον γνωστό μου και του έλεγα για τον Τσίρκα και τον Καραγάτση και δεν τους ήξερε. Έιχα μείνει άναυδη και έλεγα δεν είναι δυνατόν, δε μπορεί να μην έχεις ακούσει... κι όμως δεν είχε. Δεν είναι απίστευτο; Και να φανταστείς ότι είναι ανθρωπος της δικής μου γενιάς όπου στο σχολείο στο μάθημα των νέων διδασκόμασταν αποσπάσματα αυτών των συγγραφέων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λοιπόν έχουμε και λέμε,μια η Roadartist,μια η δεσποιναριον,μια η Όρφια,μια εσύ,μια εγώ,ε δε θέλουμε και πολύ περισσότερους για να συμπληρωθεί το ποσοστό τηλεθέασης που δυστυχώς έχει η αξιόλογη εκπομπή.
    Ίσως δεν είναι γνωστή,ίσως φταίει η ώρα προβολής αλλά αυτό δεν μειώνει σε καμμιά περίπτωση την ποιότητα της παρουσιάστριας και των προσκεκλημένων της.
    Με είχε εντυπωσιάσει και η συνέντευξη που είχε δώσει η Μαρίνα Καραγάτση στην "Ε" παλαιότερα για τον πατέρα της και οι αποκαλύψεις που έκανε για το χαρακτήρα του.

    Αμάν βρε Γιάννα μου,καλή μου,κάτι εκπομπές που πας και βλέπεις,κρύβε λόγια.Δεν είναι ιν αυτές οι εκπομπές! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αρτιστα μου τωρα υπαρχει και το ηλεκτρονικο αρχειο της ΕΤ,οπου μπορουμε πλεον να βρισκουμε τα παντα.Πως παει το χερακι;Φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την βλεπει πολυ και ο αντρας μου Δεσποινα γιατι μου εχει πει οτι ηταν συμφοιτητρια του στην Παντειο.Εχει παντρευτει τον γνωστο γελοιογραφο ΚΥΡ γιαυτο και το Κυριακοπουλου.Η επομπη της ειναι πολυ αξιολογη.Οταν ειμαι σπιτι την βλεπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ορφια εχεις δικιο.Οτι καλο υπαρχει σ'αυτα τα καναλια πρεπει να ξενυχτας για να το δεις.Χτες το βραδυ ενα αφιερωμα για την Μακρονησο το ειχε η ΕΤ στις 12 τη νυχτα.Το εγραψα,να δουμε ποτε θα το δω τωρα.Ο Καραγατσης ειναι για μενα κορυφαιος με ολα τα καλα και τα κακα της προσωπικοτητας του.Αλλα ανα διαβασεις και το βιβλιο της κορης του θα εκπλαγεις.Ειναι πολυ καλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μελισσουλα μου να γιατι με εχεις κερδισει.Εχεις αυτη την δυνατοτητα να καλυπτεις μια τεραστια γκαμα,απο τον Ρουβα μεχρι τον Καραγατση.Το ζηλευω αυτο,εγω δεν μπορω με τιποτα να το πετυχω.Βαζω ευκολα στεγανα.Και μενω εκει.Ποιος ειπε οτι οι μεγαλοι τα ξερουν ολα;Τι θα καναμε χωρις την δικη σας την υπεροχη γενια που με τοσο θαρρος διεκδικει την θεση που της αξιζει;Σε φιλω και χαιρομαι που ξερεις τον Καραγατση και τον Τσιρκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αμαν βρε Ρουλα δεν με αντεχω κι εγω!Τι ειναι αυτα που παω και βρισκω;Και να φανταστεις οτι υπαρχουνε τοσες αξιολογες εκπομπες με αγροτες,μητερες,χαζοταλεντα,εντελως επιμορφωτικες για το ανθρωπινο ειδος.Τι να πω ειμαι "αλλου" τελικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ο καραγατσης ειναι απο τους αγαπημενους μου συγγραφεις
    για τα οσα εγραψε η κορη του δεν μπορω να εχω αποψη, αλλα μου φαινεται οτι η σχεση της με τον πατερα της ηταν πολυ δυσκολη
    το οτι η Μαρινα ανηκε στον κυκλο των λογοτεχνων τηςς εποχης της - πχ Αλεπουδελης - της εδωσε ενα προσθετο κινητρο να εκφρασει αυτα που ειχε ζησει και αισθανθει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κι εγω καταλαβα οτι η σχεση τους ηταν δυσκολη.Ομως ο Κουμανταρεας στο βιβλιο που αναφερω μιλαει με την δασκαλα της κορης του και η γυναικα αναφερει περιστατικα που εζησε η ιδια και αλλα που της ειχε πει η γειτονισα της και συζυγος του Καραγατση Νικη.Μοιαζουν αληθινα και ετσι πρεπει να ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δε θα πω για το "Γιούγκερμαν" ή για "το 10", είναι εξαιρετικός συγγραφέας, αλλά για το "Μεγάλος ύπνος". Βιβλία φυλακτά!

    Δυστυχώς δεν έχω δει αυτή την εκμπομπή και πολλές άλλες αξιόλογες χάνω απ τη ΝΕΤ, λόγω κούρασης και υποχρεώσεων.

    Να είσαι καλά Γιάννα μου σε φιλώ γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. με ξετρελλαίνεις κάθε φορά που ανακαλύπτω πόσα κοινά έχουμε ! Σου κρατάω μια υπόσχεση όταν ο εγγονός του Καραγάτση , ο Δημήτρης Τάρλοου , (παιδικός φίλος ), γιός της Μαρίνας ανεβάσει κάποιο θεατρικό έργο θα κανονίσω να πάμε μαζί να τον συναντήσεις και να γνωρίσεις την μικρογραφία του αγαπημένου σου !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ενα χαμογελο μονο για σενα Σκρουτζακο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κατερινακι δεν εχω διαβασει τον Μεγαλο Υπνο και πρεπει να το κανω.Τον λατρευω τον Καραγατση.Απο την ιδαιτερη προσωπικοτητα του και την σπουδαια γραφη του διδαχτηκα πολλα.Φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. MARILISE!!!!!
    Τι θαυμασιο ητανε αυτο που μου εγραψες;Ευχαριστω πολυ θα ερθω με μεγαλη χαρα γιατι αγαπω πολυ και το θεατρο.Ωστε εχουμε κοινα λοιπον!Χαιρομαι πολυ και σου στελνω μια αγκαλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή