Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΗ ΝΕΜΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΜΕ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

Το φθινοπωρο φερνει μαζι του μια πολυ αγαπημενη μου ασχολια,που ειναι το μαζεμα των σταφυλιων και ο φρεσκος μουστος που μπαινει στα βαρελια για να μας δωσει θεικες απολαυσεις σε ενα ποτηρι με χιλια αρωματα και χρωμα.

Το συνδεσαμε με καλες και κακες στιγμες,γαμους και βαφτισια,χωρισμους και κλαματα,σκεψεις και τελεσιδικες αποφασεις,φιλιες και χαμενες υποθεσεις.
Ηλιοβασιλεματα πλαι στη θαλασσα αλλα και χειμωνιατικα βραδια στη θαλπωρη μιας ζεστης αγκαλιας.Τα πιο ομορφα οικογενειακα τραπεζια με την απολαυση να ξεχειλιζει στα πιατα, ολα μα ολα τα συνοδεψαμε με ενα ποτηρι ευωδιαστο κρασι απο την καβα μας.
Μια ευφορια,μια αποχρωση ονειρικη μπροστα στα ματια μας,να χαλαρωνει ο νους και να χαιρεται η καρδια.


Την περασμενη Κυριακη βρεθηκαμε στη Νεμεα καλεσμενοι στο κτημα Παλυβου για να δοκιμασουμε chardonnay απο ολο τον κοσμο.
Η Νεμεα ειναι ενας τοπος μαγικος, φυτεμενος απλοχερα με κληματα που αυτη την εποχη ειναι καταφορτα με σταφυλια ετοιμα να προσφερουν τους χυμους τους.Οι δρομοι κρασιου που αναπτυσσονται στην περιοχη τα τελευταια χρονια, εχουν πληθυνει και οι παραγωγοι με τη συστηματικη τους καλλιεργεια φτιαχνουν πολυ καλο κρασι σε διαφορετικες ποικιλιες.
Το πιο γνωστο ειδος που καλλιεργειται εκει ειναι το αγιωργιτικο.Θεωρειται οτι μονο στη Νεμεα το σταφυλι αυτο αποδιδει εξαιρετικα και παραγεται ενα κρασι με απαιτησεις.

Φυσικα εχει μεγαλα περιθωρια εξελιξης και οσο βελτιωνεται η παραγωγη του, θα αποδιδει και καλυτερο κρασακι για τους ουρανισκους μας.Αλλα υπαρχουν και αλλες ποικιλιες που φαινεται να εχουν πολυ καλη προοπτικη και ανεβαζουν την ποιοτητα του ελληνικου κρασιου οχι μονο εδω,αλλα και στις αγορες του εξωτερικου.




Εδω εχουμε διαλεξει για το τραπεζι μας Merlot,Syrah,Chardonnay,ευωδιαστο Ροδιτη ,Μαλαγουζια και τα μοιραζομαστε με τους φιλους μας.Υπαρχει βεβαια και γλυκος επιδορπιος οινος, που τον φτιαχνουν με τα σταφυλια που λιαζουν για μερες ,προκειμενου να γινει μεγαλη συγκεντρωση ζαχαρης.Ειναι πολυ διασκεδαστικη η εκδρομη μας ως εκει με σκοπο να αγορασουμε το κρασακι μας.Συνηθως συνοδευεται με φαγοποτι καπου εκει κοντα και επιστροφη αργα το βραδυ στο σπιτι.




Αυτη τη φορα ο δρομος της επιστροφης φανταζε λιγο δυσκολος και ετσι αποφασιστηκε η διανυκτερευση στο Ναυπλιο που δεν απεχει πολυ και παντα μας αρεσει.
Το Ναυπλιο μας υποδεχτηκε με ενα λαμπρο ηλιο και ολα εδειχναν οτι η απογευματινη βολτα στα στενα με συνοδεια φαγητου θα ηταν υπεροχη.




Ομως τιποτα δεν εγινε οπως το περιμεναμε.Το βραδυ ξεσπασε μια φοβερη καταιγιδα και εκανε ολους τους δρομους απεραντες λιμνες.Τα καταστηματα πλημμυρισαν,οι τουριστες ετρεχαν να προφυλαχτουν κατω απο τα στεγαστρα του δρομου και οσοι βρεθηκαν απροετοιμαστοι απλως εγιναν μουσκεμα.
Μουσκεμενοι ως το κοκαλο φτασαμε στο ταβερνακι μας και αποφασισουμε να περασουμε καλα μεσα στο χαλασμο.
Απολαυσαμε ψαρακι,ηπιαμε μπολικο κρασι τοπικο και επιστρεψαμε παλι μουσκεμενοι στο ξενοδοχειο.
Τα απροοπτα της εκδρομης που συνηθως εμενα με συνοδευουν.
Με το καλο να ερθουν οι μικρες χειμωνιατικες μερες και να τις χαρουμε με ευωδιαστο κρασι στο ποτηρι μας.

21 σχόλια:

  1. Τωρα που σου γραφω Γιαννα
    ριχνει εξω μια δυνατη βροχη απολαυστικη , ειναι υπεροχη ωρα για blogging ..
    μου αρεσουν τρομερα οι φωτο απο μικρες εκδρομες ειδικα οταν ξερω λιγα πραγματα για τον "συγγραφεα"
    και ειναι σαν να τον φανταζομαι στα μερη που περιγραφει ...

    -λατρευω Ροδίτη και καλοψημενο κρεας την Κυριακη (εχω κατι καλο στο νου μου κι εγω μια που λενε πως θα γινεται χαλασμος αρα θα μεινουμε σπιτι!)

    -στην υγεια σου λοιπον και ναι με το καλο ναμπει ενας γλυκος χειμωνας::::::::::::)))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ταλι μου αυτα τα γλυκα βροχερα απογευματα που με κρατανε μεσα με καλο κρασι,παρεα και γευστικους μεζεδες με ξετρελαινουν.Και το βιβλιο μου ειναι συχνα μια καλη παρεα οταν οι φιλοι δεν μπορουν.
    Να περασεις πολυ πολυ ομορφα.Στην υγεια σου ο γλυκος ροδιτης και στην υγεια της συντροφιας σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την αμαρτία μου θα την πω...
    ΖΗΛΕΨΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σ'ευχαριστούμε Γιάννα για την ωραία σου ανάρτηση που μας περιπλάνησε τους δρόμους του καλού κρασιού. Ένας ελληνικός θησαυρός, που κατά κάποιο τρόπο μένει αναξιοποίητος και μέσα και έξω. Όταν πας σε μια ταβέρνα, ή και μπαράκι, και σου χρεώνουν δύο φορές πιο ακριβά το μπουκάλι καλό κρασί από ό,τι τα άλλα οινοπνευματώδη, φυσικό είναι ο θαμώνας να επιλέγει τα δεύτερα. Πρόβλημα μεγάλο η τιμή του κρασιού, που το μεγαλύτερο κόστος καρπώνονται οι μαγαζάτορες, με αρνητικό αποτέλεσμα τον περιορισμό της κατανάλωσης. Καλό μεσημέρι Κυριακής με ένα εύγευστο κρασάκι. Το ίδιο θα κάνω κι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιάννα μου τι καλά!!! Τα απρόοπτα πάνε έφυγαν ίσως και να διάνθισαν λίγο την απόδραση! Πάλι καλά δε λες που δεν χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής (θυμάσαι από παλαιότερη ανάρτηση που όσες φορές το θυμάμαι γελάω)! Έμεινε όμως στη μνήμη η καλή παρέα και οι προμήθειες από το ευωδιαστό κρασάκι θα συντροφεύουν τις στιγμές χαλάρωσης.
    Πριν από πολλά πολλά χρόνια, πρέπει τα παιδιά να ήταν πολύ μικρά κάναμε και εμείς στάση εκεί και προμηθευτήκαμε το κρασάκι μας, πρέπει να έχουμε κάτω στην αποθήκη κανένα ξεχασμένο μπουκάλι.
    Μου άρεσε πολύ το σουβέρ πλατανόφυλλο! Αλλά να σου πω την αμαρτία μου Γιάννα πίνω ελάχιστα έως καθόλου η ξενέρωτη, έστω και με ελάχιστες γουλίτσες νυστάζω. Υπάρχει άραγε κανένα μυστικό;
    καλή εβδομάδα φίλη μου αγαπημένη
    πολλά πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "οίνος ευφραίνει καρδίαν" Γιάννα..ένα ποτηρι κρασι το απολαμβάνεις σε πολλές στιγμές στη ζωή μας ..παρεά με φίλους..με την οικογένεια..και σε μοναχικές στιγμές παρέα με τον εαυτό μας ..σε ευχάριστες και δυσάρεστες..
    Στην υγειά σου λοιπόν με ένα ποτηρι κρασί!!
    Να έχουμε έναν "γλυκόπιοτο"χειμώνα!!
    Το οδοιπορικό στον κόσμο του κρασιού πανέμορφο!!ως συνήθως :)..
    και οι φωτό καταπληκτικές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΕΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή μου Γιάννα, με τις θαυμάσιες φωτογραφίες σου διακρίνω ότι πέρασες θαυμάσια!! Πάντα έτσι ωραία να τα περνάς!!! Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιάννα μου τι όμορφες εικόνες μας χάρισες!
    Καλά το ποτήρι του κρασιού με το κλιματόφυλλο,με ενθουσίασε αισθητικά!
    Στις όμορφες βραδιές μας λοιπόν, με τα όμορφα κρασιά μας και την όμορφη παρέα μας!
    Σε φιλώ! Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελενακι οταν θα ερθεις στην Αθηνα ενα ποτηρι θα το πιουμε στην υγεια σου φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ντινο μου εχεις δικιο για την τιμη του κρασιου.ειναι πραγματι ακριβο.ακομα και στην καβα η στο μαρκετ να το παρεις για το σπιτι σου ειναι πολυ ακριβο.Ετσι δεν μπορει ο κοσμος να δοκιμασει τα ελληνικα διαμαντακια και αδικειται ο κοπος των παραγωγων.
    Οσο μπορουμε θα χαρουμε τον ευλογημενο χυμο και στην υγεια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μικρη μου "ξενερωτη" Ρουλα γελασα πολυ οταν διαβασα οτι δεν πινεις, για καποιο λογο που θα καταλαβεις συντομα.Δεν ξερεις απο τι γλυτωσες.Χα χα!
    Γενικα περασαμε ωραια και ητανε μια μικρη ξεκουραση απο τα καθημερινα.Καλη εβδομαδα θα σου γραψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πελα αρχοντισα του βορρα
    καλο χειμωνα με ωραια κρασακια απο τον ευλογημενο τοπο μας.
    Με ενα ποτηρακι νιωθεις να ανοιγουν οι ουρανοι και ερχεται η θεια χαλαρωση.Το εχουμε αναγκη μερικες φορες και η συντροφια του-με μετρο-λυτρωτικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλη εβδομαδα στον παντα γελαστο και καλοδιαθετο Σκρουτζακο.Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ωραια ητανε Ευη μου.Καλη εβδομαδα και να εισαι καλα.Σε φιλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. υπεροχη, υπεροχη η μπορα!!!! αραχτα και ομορφα στο ειδυλιακο αναπλι, αγκαζε και αγκαλια με το ετερον μισο, και πανω που κανεις τη βολτιτσα σου' ρχεται το μπουγελο και δροσιζεσαι!
    ωραιο φαγακι, κρασακι και λιγη ζεστη πριν την επιστροφη στην προσωρινη εστια...
    μεσα στο σκοταδι μεσα στη βροχη μεσα στην απλωμενη αγαπη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θυμάμαι μικροί να πηγαίνουμε να βοηθάμε το παππού με το καλάθι και το μαχαίρι στον τρύγο. Κουραστικές αλλά μαγευτικές στιγμές, πραγματικά τις νοσταλγώ.

    Θα πω και εγώ για την ακριβή τιμή του κρασιού. Γιατί να δώσω 12 ευρώ να αγοράσω ένα ελληνικό κρασί όταν με 3 παίρνω καλιφορνέζικο και με καλύτερη συγκριτικά γεύση. Επειδή αξιοποιούν νέες τεχνικές στην παραγωγή είναι γευστικότατα αλλά δεν αντέχουν στο χρόνο, αλλά εμείς δεν τα κρατάμε κάβα ...τα πίνουμε, με παρέα, μόνοι μας και παντός καιρού!

    Πολλές καλημέρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλο φθινοπωρο Γιαννα μου! Αυτες οι εκδρομουλες ειναι οτι καλυτερο για να μπουμε για τα καλα στη χειμωνιατικη διαθεση!!
    Σε φιλω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ποιητικος και ευστοχος αγαπημενε μου Παναθηναιε.
    μια βολτα στη βροχη,μια ζεστη αγκαλια και μια οινοπνευματολουσμενη διαθεση.η κατακτηση του κοσμου ετσι ερχεται πιο κοντα μας.φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εχω κι εγω Μαρκονι μου πολλες αναμνησεις απο την εποχη του τρυγητου.Εδω στα Μεσογεια βασιλευε το σαββατιανο,και παντου εβλεπες τον κοσμο με σταφυλια και δοσμενους ολους με πολυ αγαπη στην προετοιμασια του κρασιου.αγαπημενες εικονες οπως το λες.το κρασακι δεν γινεται να μενει παραπονεμενο!ας το γευτουμε οπως μας αρεσει και στην υγεια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ορφια καλο φθινοπωρο και με ανεβασμενη διαθεση.
    φιλια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή