Αν και τα υλικα του οπως ειπαμε ειναι απλα και φτωχικα, το γευστικο αποτελεσμα ειναι υπεροχο.Τραγανο και συγχρονως μελωμενο με δυο σπασμενα καρυδια να στεκονται στην κορυφη του, σου φερνει αμεσως στο νου τη γλυκα της γιορτης που εμαθες να περιμενεις απο παιδι.
Τα εφτιαξα χτες με μια συνταγη της Βεφας που την θεωρω πολυ πετυχημενη.Σε μικρη δοση για τα δοκιμασουμε και να υποδεχτουμε γλυκα τον Δεκεμβρη.Γινονται τραγανα και μπορω να πω οτι επειδη δεν μου αρεσουν τα γλυκα, εγω θα μπορουσα να τα γευτω και σκετα χωρις το σιροπι τους.Βεβαια με το μελι να τρεχει στην καλοψημενη κορυφη τους ειναι απειρως πιο γευστικα και σε προκαλουν για αμεση καταναλωση.
Αν και γινονται πολυ ευκολα, εχουν και καποια μικρα μυστικα ωστε να πετυχαινουν παντα.
Χρειαζονται πολυ καλο λαδι,μυρωδικα,φρεσκοστιμενο χυμο πορτοκαλι και απαλο πλασιμο.Δεν τα παιδευουμε πολυ ωρα, γιατι τοτε γινονται σκληρα και οι γευσεις των ομορφων υλικων τους εξαφανιζονται.
Χρειαζονται πολυ καλο λαδι,μυρωδικα,φρεσκοστιμενο χυμο πορτοκαλι και απαλο πλασιμο.Δεν τα παιδευουμε πολυ ωρα, γιατι τοτε γινονται σκληρα και οι γευσεις των ομορφων υλικων τους εξαφανιζονται.
Μπορουμε να τα φτιαξουμε σε διαφορα σχηματα και αν ειμαστε δεξιοτεχνες να τα κεντησουμε.
Οσοι εχουν καταγωγη απο την απεναντι πλευρα του Αιγαιου γνωριζουν τα σμυρναιικα φοινικια, που τα κεντουσαν οι νοικοκυρες με το καταλληλο εργαλειο και στο τελος εμοιαζαν με εργα τεχνης.
Ως και ο φουρνος μου στολιστηκε με γιορτινες πετσετες για να υποδεχτει το μελωμενο γλυκο.
Βουτυρωστε το ταψι σας και αφηστε κενο αναμεσα τους για να μην κολλησουν στο ψησιμο.Φουσκωνουν αρκετα γιατι εχουν baking powder, γιαυτο φτιαξτε τα σε μικρα σχηματα.Το αρωμα απο τα μυρωδικα, μαζι με το χυμο πορτοκαλιου και το ξυσμα ειναι μοναδικο.
Τα στολισα στο παλιομοδιτικο πιατακι μου και τα εβαλα να κανουνε παρεα με μια χαρτοπετσετα απο τη συλλογη μου.
Καλο μηνα σε ολους.
Καλες γιορτες, Μελωμενες και Ζεστες.
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΓΛΥΚΑ!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο μηνα Σκρουτζακο μου.Δεν υπαρχει πιο χριστουγεννιατικο γλυκο απο ενα πολυ γευστικο μελομακαρονο.Καλες γιορτες με υγεια και χαμογελα.
ΑπάντησηΔιαγραφήτι καλα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήλατρευω αυτες τις χριστουγενιατικες αναρτησεις κι αυτες τις ματιες στις κουζινες των φιλεναδων μου
-ισως γιατι δεν τολμαω να κανω δικες μου:)))
επισης τα βιβλια της Βεφας ειναι και για μενα κλασσικη αξια αλλα μελομακαρονα δεν εχω κανει ποτε μου φαινονται απιστευτα δυσκολα και εκεινο το μελι που κολαει παντου με αποσυντονιζει!!!!
παντως δεν μπορουσες να υποδεχθεις με καλυτερο τροπο τον πιο ομορφο μηνα του χρονου!
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑΝΝΑ ΜΟΥ!
Καλό μήνα Γιάννα. Αν και δεν συνπαθώ τα γλυκά, ευχαρίστως θα έτρωγα ένα. Καλό μήνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά είναι τα ωραία! Μπράβο χρυσοχέρα φίλη μου, λατρεύω τα μελομακάρονα και πολύ περισσότερο την παρασκευή τους, το άρωμα κανέλλας και γαρύφαλλου που περιέχουν και ευωδιάζει το σπίτι. Πάντα κάνω διπλή δόση και τα τελευταία χρόνια βάζω πορτοκάλι γλυκό κομμένο σε μικρούλικα κυβάκια, δίνουν έξτρα άρωμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σου πω ένα μυστικό, αντί να βουτυρώνεις τα ταψιά να βάζεις λαδόκολλα, δεν κολλάνε και εκτός των άλλων γλυτώνεις και το τρίψιμο.
Καλό μήνα!
φιλάκια
λοιπον Ταλισκερακι μου με μια δρασκελια θα ερχομουνα στην κουζινα σου και θα φτιαχναμε παρεα τα μελομακαρονα.Ειναι πολυ ευκολα αρκει να ακολουθησεις κατα γραμμα τη συνταγη.Θα σου εφερνα και ενα ωραιο μελι που εχω απο την Κρητη για το σιροπι και θα καναμε πολλα γελια αλευρωμενες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα εισαι καλα μικρη μου και καλες γιορτες.
Ντινο μου μακαρι να μπορουσες να ερθεις να σε κερασω.Καλο μηνα και τα φιλια μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΡουλα μου ευχαριστω για τα μικρα μυστικα των μελομακαρονων.Την λαδοκολλα δεν την ειχα σκεφτει.Αλλα και η ιδεα να βαλεις μεσα γλυκο πορτοκαλι πολυ μου αρεσε.Αυτη την κουζινα της Ρουλας με πολυ χαρα θα την επισκεφτομουνα για να μαθω τα Θρακιωτικα μυστικα της.Φιλακια πολλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμορφα στολισμένο μπλογκόσπιτο Γιάννα μου ζεστό σαν κι εσένα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω τολμήσει να φιάξω μελομακάρονα, αλλά τα νοσταλγώ απ τη μητέρα μου. Μου τη θυμίζει η μυρωδιά τους......!!
Σε φιλώ ζεστά, καλές γιορτούλες:))
Πανέμορφα και γλυκύτατα σαν κι εσένα Γιάννα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερινα μου ειναι πολυ ευκολο γλυκακι και πεντανοστιμο.Παντα η μυρωδια του καθως ψηνεται θα μας τρυπωνει με τη σκεψη στην πιο γλυκια αγκαλια της ζωης μας.Και εγω κραταω μεσα μου την γευστικη μνημη της μητερας μου.Καλες γιορτες καλη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοιβο μου εισαι παντα εδω με μια καλη κουβεντα.Καλο μηνα και καλες γιορτες σου ευχομαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αδυνατο μου σημειο..τα γλυκα..και ειδικα τετοιν καιρο τα μελομακαρονα..Να εισαι παντα καλα και να μας χαριζεις τετοιες νοστιμιες...Καλο σας βραδυ κι ευχαριστω για τηυ φιλοξενια σας εδω..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλως ηρθες Νοστε.Θα εισαι παντα καλοδεχουμενος.Μακαρι να μπορουα να σου χαρισω πολλα γλυκακια μεσα απο το νετ.Καλες γιορτες σου ευχομαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήτέλεια!! τρελαίνομαι για τα μελομακάρονα της δικής μου μαμάς, όπως ο καθένας από εμάς. δεν ξέρω αν η συνταγή της είναι αυτή της Βέφας αλλά πάνω κάτω χρησιμοποιεί τα ίδια υλικά. ανυπομονώ να πάω και να βρω τους δίσκους γεμάτους!!
ΑπάντησηΔιαγραφήμου αρέσουν κι εμένα χωρίς σιρόπι αλλά με είναι καλύτερα :)
και του χρόνου Γιάννα μας!!
φιλιά
υγ το στολιδάκι σου, τέλειο!!!
Οπως εχεις καταλαβει Τζιτζι μου με επεισες και το στολισα το δεντρο μου.Ηδη νιωθω καλυτερα και εκανα και το γλυκακι μου.Για μερικα απο τα στολιδακια μου ειμαι πολυ περηφανη και εφτασαν χτες και μερικα ακομα cupcakes απο Αμερικη.Οπως κι εσυ καθομαι και τα καμαρωνω και μου θυμιζουν διαφορες στιγμες.Φιλακια και ευχομαι να απολαυσεις και φετος τα μελομακαρονα της μαμας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι όμορφη παρουσίαση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ προσεγμένη φαντάζομαι και τα μελομακάρονα.. η φροντίδα κάνει τη διαφορά!
Καλή συνέχεια στις γιορτινές ετοιμασίες Γιάννα μου να είσαι καλά!
Μαργκο μου πολυ χαιρομαι που σου αρεσουνε τα γλυκακια μου.Ελπιζω να βρω το χρονο να φτιαξω κι αλλα πραγματακια και να τα αναρτησω.
ΑπάντησηΔιαγραφήτι γλυκεια και χαλαρωτικη συνταγη ειναι αυτη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλα οπως παντα, δεν ειναι μονο το τι λες, αλλα και πως το λες, κι εσυ γιαννα μου εισαι μεγαλη μαστορισσα της γλυκειας και ζεστης ιστορησης, μας πηγες ενα μικρο ταξιδι...
και στο τελος, αυτο το "παληομοδιτικο πιατακι" ειναι ολα τα λεφτα....
σου χαριζω την χαρτοπετσετα, παιρνω το πιατακι μου και φευγω!
υγ. μαζι με ολο το ταψι.... φυσικα!!!
Χρόνια πολλά Γιάννα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ζέστη, η τρυφερότητα, η γλύκα και τα αρώματα φτάσαν ως την Ν Αφρική!
Φιλάκια
Α!Μα πρεπει να ξερεις καλε μου φιλε οτι αυτα τα πιατακια τα εχω μονο για συγκεκριμενες περιπτωσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟταν το φερει ο καιρος θα σου το χαρισω με πολυ αγαπη.Καλα να περνας.
Αγγελικη με χαρα σε ξαναβρισκω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχομαι να εισαι καλα και να περασεις ομορφα οπου και νασαι.