Σάββατο 9 Απριλίου 2011

ΔΙΑΜΑΝΤΕΝΙΑ ΠΡΑΓΑ

Τόσα χρόνια που δουλεύω, ποτε δεν μου είπαν κάτι τα τριήμερα και οι βασικές αργίες που ολοι περιμένουν με λαχτάρα για ξεκούραση και εκδρομούλες.Οχι γιατι δεν μου αρέσουν, οχι βέβαια,το αντίθετο ακριβώς. Θα ήθελα καθε φορά να βρίσκω την ευκαιρία για ταξίδι και να φεύγω μακριά, να χάνομαι σε κόσμους μαγικούς, να ξεχνάω τις δυσκολίες και τα προβλήματα και να περνάω καλα. Αλλά η δική μου η δουλειά δεν ξέρει απο αργίες, Χριστούγεννα και Πασχαλιές. Τα προγράμματα και τα σχέδια για διακοπές είναι το πιο δύσκολο κομμάτι και συχνα δεν γίνονται πραγματικότητα.Αλλά αυτή τη φορά η εθνική μας γιορτή έγινε αφορμή για ταξίδι και πολύ το χάρηκα. Η Πράγα είναι πολύ δημοφιλής προορισμός τα τελευταία χρόνια και δεν είναι καθόλου τυχαίο.Είναι μια πόλη κούκλα, με συγκλονιστικά μνημεία και σπουδαίο παρελθόν. Στέκει ανάλαφρη στις όχθες του ποταμού Μολδάβα και απλώνει τις ομορφιές της ως επάνω στο κάστρο. Στους δρόμους αυτής της πόλης βρίσκει την έκφραση του κάθε αρχιτεκτονικό ύφος.Το μπαρόκ, η αναγέννηση, η αρτ νουβο και ο κυβισμός-φαινόμενο των τελευταίων ετων-ξετυλίγονται αρμονικά στο ύψος του ματιού και κάνουν την Πράγα να μοιάζει με δαντέλα απλωμένη στον ήλιο.
Διαμαντάκι στην κεντρική Ευρώπη η Πράγα κλέβει εύκολα τη δόξα και τη φήμη απο τις γειτονικές της πόλεις και μαζί κλέβει και τη δική σου την καρδιά.Με μαγεύουν πραγματικά οσες πόλεις είναι χτισμένες κοντά ή γύρω απο ενα ποτάμι.Αυτός ο πλωτός δρόμος με τη νερένια γοητεία δε γίνεται να σε αφήσει αδιάφορο.Χωρίζει στα δύο και συγχρόνως ενώνει την πόλη σε ενα ενιαίο γοητευτικό σύνολο.




Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου


Ανεβαίνοντας στο καστρο



Η Τσεχία έζησε μέρες δόξας και πλούτου τον 14ο αιώνα οταν βασίλευε ο Κάρολος ο Δ'.Τοτε χτίζεται στην Πράγα το πρώτο πανεπιστήμιο στην κεντρική Ευρώπη, αλλα και η πιο γνωστή γέφυρα που συναντάμε εδώ και εχει το ονομα του δημιουργού της.Εχει μήκος 500 μέτρα και στολίζεται με θρησκευτικά αγάλματα γνωστών τσέχων καλλιτεχνών.Ο κόσμος στριμώχνεται πανω της και χαζεύει το νερό που κυλάει ορμητικά, τους πλανόδιους καλλιτέχνες και στο ύψωμα επάνω την περίφημη καστροπολιτεία.




Εκει βρίσκεται ο γοτθικός ναός του Αγίου Βίτου, το σπίτι του Κάφκα, τα παλάτια των πλούσιων ευγενών του παρελθόντος, αλλά και το προεδρικό μέγαρο.Είχαμε φύγει απο την Αθήνα ξημερώματα και με τόση κούραση που νιώθαμε η πιο ευχάριστη στιγμή της ημέρας καθώς η ώρα πλησίαζε τρείς το μεσημέρι, ήτανε μια βόλτα στο ποτάμι καθισμένοι αναπαυτικά στο πλοίο να απολαμβάνουμε το φαγητό μας.Είναι πολύ όμορφη η θέα απο δω καθώς περιμένουμε υπομονετικά να ανέβει η στάθμη του ποταμού στην ειδική κατασκευή που έχουνε φτιάξει για να περάσουμε στην απέναντι πλευρά.Οταν επιστέφουμε η στάθμη του νερού πρέπει να κατέβει προκειμένου να περάσουμε και πάλι.Πολύ πολύ όμορφη και η παράσταση της Σταχτοπούτας του Προκόφιεφ που παρακολουθήσαμε την επόμενη μέρα στην κρατική όπερα της Πράγας που είναι ενα καταπληκτικό κτίριο.


Οι Τσέχοι είναι ενας λαός λίγο περίεργος και δεν χαμογελάει εύκολα.Εχουνε καταλάβει πολύ καλά τι διαμαντάκι εχουνε και το πουλάνε πολύ ακριβά.Το αίσθημα της φιλοξενίας δεν είναι και τόσο ανεπτυγμένο σ'αυτο το λαό καθώς με μεγάλη ευκολία σου χρεώνουν πανάκριβα ακόμα και το νερό που πίνεις-κυρίως αυτό.Με τέσσερα ευρώ ξεδιψάς με μια μικρή κανάτα νεράκι απο τη βρύση.Και φυσικά πρίν τις 11 το βράδυ τα πάντα κλείνουν και σε συμβουλεύουν ολοι να πρόλαβεις να φάς, γιατί αλλιώς κινδυνεύεις να μείνεις νηστικός.



Εδώ στην μεγάλη πλατεία του αγίου Στεφάνου κάτω από το αστρονομικό ρολόι ενα τεράστιο πλήθος μαζεύεται καθημερινά για να ακούσει τον μεσαιωνικό ήχο του και να θαυμάσει τον τρόπο που κυλάει ο χρόνος μεσα απο τους συμβολισμούς αυτής της μοναδικής κατασκευής.Το βράδυ όμως το σκηνικό αλλάζει δραματικά.Είπα κι εγώ να κάνω νυχτερινή βόλτα στο κέντρο της πόλης και συνάντησα μόνο τα άδεια τραπέζια της πλατείας.Ξέχασα οτι είχα αφήσει την Αθήνα πολλά χιλιόμετρα πίσω μου.



Εδώ φωτογραφίζω το κάστρο ενω βρίσκομαι πάνω στη γέφυρα του Καρόλου.



Το νησάκι Κάμπα στα πόδια της γέφυρας.Σκηνικό απο άλλη εποχή.


Η Τσεχία είναι πανέμορφηκαι πραγματικά αξίζει να την επισκεφτείς.Απο το 1992 η παλιά πόλη της Πράγας ανήκει στην παγκόσμια κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ.Με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους ονομάζεται και χρυσή πόλη καθώς σου ανοίγει μια τεράστια πύλη στην καρδιά του πολιτισμού.

24 σχόλια:

  1. Τέλεια.......... :)

    Και σε άλλα, με υγεία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάντεψε ποια φωτογραφία έκανα μεγέθυνση πρώτη πρώτη!!! Να το πάρει ο Μολδάβας; μα φυσικά τη δική σου με το ανανεωμένο λουκ και το τεράστιο χαμόγελο που σου πάει και αποτυπώνει το πόσο καλά πέρασες!
    Όμορφη πόλη, όμορφα μας ξενάγησες και ήμουν σίγουρη ότι θα πήγαινες και στην όπερα :)
    Πάντα τέτοια Γιάννα μου και με το καλό να δεχτείτε τη Χριστιάνα!
    σε φιλώ πολύ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήθελα και θέλω να επισκεφθώ τη Πράγα Γιάννα μου το χω ξαναπεί. Μετά από όλη αυτή την εξαιρετική βόλτα θέλω ακόμη πιο πολύ.

    Πρέπει να πέρασες τέλεια!!

    ...φαίνεται και απ τη φρεσκάδα σου;)))

    Σε φιλώ με ευχή για καλή Κυριακή:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τελειες οι φωτογραφιες!!!παντα να περνας ομορφα.
    Μιά νεα εβδομάδα ξεκινάει με ελπίδες και αισιοδοξία πως όλα θα πάνε καλά!!!!!!!
    Καλη εβδομαδα να εχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιανναααα!!! τι ωραιο ταξιδι! Δεν εχω παει στην Πραγα, αν μου δοθει η ευκαιρια θα το κανω. Κι εσυ χαρουμενη και γελαστη οπως παντα. Παντα ετσι. Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πραγματικά πρέπει να είναι μαγική πόλη.
    Δεν έχω πάει στην Πράγα, παρά τα πάνω από είκοσι ταξίδια που έχουμε κάνει στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. Θα δούμε. Σ'ευχαριστώ για τις όμορφες εικόνες που μας έδωσες. Καλή εβδομάδα Γιάννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αρτιστακι μου ευχαριστω.Ητανε ωραιο ταξιδι και πολυ το απολαυσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το πηρε ο Μολδαβας και το φερε ως εμενα.Ρουλα μου αυτο που δεν εχει αλλαξει καθολου στην Πραγα ειναι η ενασχοληση και η συμμετοχη θα ελεγα των κατοικων στην τεχνη,κυριως μουσικη και χορος.Παντου σε καλουν να παρακολουθησεις συναυλιες και δοξα τω θεω εχει πολλες επιλογες.Εγω ειχα βρει τα προγραμματα απο το νετ και τα ειχα ολα ετοιμα.Φιλακια πολλα.Η Χριστιανα ερχεται την Πεμπτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κατερινα μου να βρεις ενα ωραιο προγραμμα και να πας με την πρωτη ευκαιρια.Δεν κοστιζει πολυ και ειναι πανεμορφα.Εγω ειχα ξαναπαει πριν λιγα χρονια και παλι τωρα το χαρηκα.Καλη μερα καλο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σκρουτζακο μου καλη εβδομαδα και με το καλο να μας ερθει και το Πασχα.φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεσποινακι μου να πας.Ειναι πολυ ομορφη πολη,αληθινα ξεχωριστη.Επισης η Τσεχια εχει και αρκετες λουτροπολεις που τελευταια τις εχουν ανακαλυψει οι Ρωσοι και τις επισκεπτονται συνεχως.Εγω πηρα στο Καρλοβυ Βαρυ που ειναι πολυ γνωστο.Μια μεγαλη αγκαλια με αγαπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ντινο μου θα σου πω να αφησεις για λιγο τα πινελα σου και να πας να επισκεφτεις την Πραγα.Εγω εχω παει δυο φορες και ευχαριστως θα ξαναπηγαινα.Ασε που θα σε εμπνευσει και δημιουργικα με τις υπεροχες γωνιες της.Καλη μερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πανέμορφη η Πράγα ένα φίλος σπούδασε εκεί
    στη σχολη καλών τεxνων και μας έχει δείξει
    άπειρες φωτογραφίες! Είναι ερωτευμένος με τη πόλη
    κάθε χρόνο πρέπει να πάει!
    Άντε και στο επόμενο σου ταξίδι Γιάννα μου!
    να ταξιδεύεις και μας μαζί σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολυ ομορφο αρθρο, και ομορφες φωτογραφιες, αλλα πανω απολα, το χαμογελο στο προσωπο σου μας θυμιζει οτι καποιες στιγμες αξιζουν πολυ. Οπου οποτε και εαν... Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν έχω πάει ποτέ, είναι μέσα στα σχέδια.... τι όμορφα όμως που μας ταξίδεψες...
    Να είσαι καλά Γιαννούλα και να περνάς όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα καταπληκτικη η περιγραφή σου και πολύ ωραίες (η) (οι) φωτογραφία σου/σες αλλα
    βρε Γιάννα...
    βρε Γιάννα...
    ο φωτογραφός σου γιατι δεν εμφανίζεται ποτε??
    θελω να τον δω να πίνει το εσπρεσάκι και να τον απολαμβανει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. γιατι καλε με κοβεις... επειδη αγαπαω πιο πολύ τον άλλονα και κανω παράπονα οτι ποτε δεν βγαινει φωτο?? σ/κ δουλευτε?? αυριο παρασκευη εχουμε μεγαλη θεατρικη παρασταση στο αρσακειο ΑΜΛΕΤ και ο κων εχει τον ρολο του ΚΛΑΥΔΙΟΥ στη 8 το βραδυ (που λενα και στα Σερρας)
    Λεω λοιπον και πάλι<<πολυ ωραιες (η) (οι) φωτογραφιες σας/σου παντα ωραια αλλα βαλε και καμμια φορα τον φιλο μου να πινει το εσπρεσακι του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ελενακι μου ειναι υπεροχη η Πραγα εχει δικιο ο φιλος σου.Μακαρι να μπορουσαμε να ταξιδευουμε παντα.Τα ταξιδια ειναι χαρα και υπεροχη εμπειρια.Φιλια πολλα στην Κυπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παναθηναιε φιλε μου καλε παντα βρισκεις τον τροπο να εκφραζεις υπεροχα, συναισθηματα και σκεψεις.Ευχαριστω και εγω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ποπη μου καλο μου πλασμα να πας το ταξιδακι στην Πραγα γιατι αξιζει.Θα αφησεις για λιγο τις μαγειρικες σου και τις νοστιμιες που ετοιμαζεις και θα πας να γνωρισεις νεες γευσεις και οχι μονο.Φιλακια πολλα πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εσυ τι εγινε αφησες τα υπογεια βγηκες στο φως και δεν κλεινεις στομα;Λοιπν εγω αποψε δουλευω νυχτα και μετα τα γνωστα ρεπο.Αχ αυτη η καλλιτεχνικη οικογενεια σας.Ολο και νεα ταλεντα ερχονται στο φως.Ο φιλος σου ειναι στο παρασκηνιο και αποτελει υποστηρικτικο συνεργειο του μπλογγερ.Λεω λοιπον προς το παρον να τον αφησω στο backstage.Τον εσπρεσσο να τον πιουμε παρεα επιτελους.Δωσε φιλακια σε ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. δεν έχω πάει Γιάννα μου..αλλά μέσα απο τις φωτό σου την είδαμε μεσα απο την δική σου υπέροχη αίσθηση της ματιάς σου!!!Υπεροχη πόλη!!
    Πάντα τέτοια..να περνάς όμορφα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή