Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

THE FOOD LOVERS

Ειναι μια τοσο ωραια εποχη αυτη και γεματη αρωματα και γευσεις.Τα προιοντα της γης σε απολυτη αφθονια και με μια φανερη προκληση, μας καλουν σε γαστριμαργικες δημιουργιες.
Ειναι καποιες στιγμες που θα ηθελα να εχω το χρονο, να μπω σε μια κουζινα με τους παγκους της καταφορτους απο τα αγαπημενα υλικα και να μαγειρευω ωρες και ωρες. Και μια παρεουλα πιο κει να με προσεχει και να με βοηθαει.Ισως και να με εμπνεει.



Σαββατο πρωι και βουταω τα χερια μου στο μαλακο στρωματακι απο αλευρι που ξαπλωνει νωχελικα σε ενα βαθυ μπολ. Το ταιριαζω με τη μαγια και λιγο ζεστο νερο και το παιδευω για ωρα πολυ. Για να εχουμε ενα καλο αποτελεσμα, πρεπει η γλουτενη να απλωθει για τα καλα και να φτιαξει δεσμους αγαπης μεσα στο ζυμαρακι. Το αφηνω να φουσκωσει απο περηφανεια-κι εγω μαζι του.Βρε πως τα καταφερα τοσο καλα λεω μεσα μου-και το βαζω στο αμαρτωλο τηγανι να χρυσαφισει. Το λουζω με το μελι που κουβαλησα απο την Κρητη και ειναι ενα μικρο θαυμα του πρωινου.




Για εντελως αμαρτωλες καταστασεις μπορεις να το στολισεις και με τα καρυδια της φωτογραφιας, αλλα εγω το απεφυγα. Με οσο ζυμαρι περισσεψε το βραδυ εφτιαξα πιτσα για τους ποδοσφαιροφιλους. Πολυ καλη!


Βουλιαζω στον καναπε με μια χαρα πως ηρθε η ωρα να τελειωσω επιτελους τα "Καλοκαιρινα ψεματα" του Bernhard Schlink και βλεπω διπλα μου αφημενο το τελευταιο τευχος της Lifo. Καλα λεω ας ριξω μια ματια, γιατι παντα κατι το πολυ ενδιαφερον εχει να μου πει. Στα Ημερολογια κουζινας αρχιζω παλι να ονειρευομαι. Μια καθολου φανταστικη περιηγηση στον υπεροχο κοσμο της γευσης, μια γλωσσα λιτη με το πιο νοστιμο περιεχομενο και μια ωδη στην εποχη που μας ταξιδευει και μας γεμιζει με τους καρπους, και τα αρωματα της.




Αντιγραφω για να ταξιδεψουμε.


"Κρεμμυδια. Καραμελωμενα μεσα σε ταρτες,σουπες και τσατνει,συμπρωταγωνιστες σε πιατελες με τυρια.Σουπες, ζωμοι κρεατων που αχνιζουν, κρεμες απο λαχανικα, τραχαναδες που στολιζονται με κρουτον,γαριδες,και ψεροψημενο μπεικον. Οσπρια.Μπορει να ειναι all season, ομως οι φασολαδες του χειμωνα με τα λουκανικα και το μπουκοβο ειναι μεγαλη ιστορια.Προσθετω φακες με σκουμπρι,ρεβιθαδες, ισως και μαυροματικα με κολοκυθα....


Οσομπουκο και αλλα κομματια κρεατος που γουσταρουν να σιγοβραζουν για ωρες σε μαντεμενιες κατσαρολες μεσα σε πηχτα ζουμια γεματα γευση.Κοκκινιστα με αρωματα μακρινου καλοκαιριου, που ομως η πηχτη σαλτσα τα μεταφερει στο παρον,αλλα που ψηνονται σε κοκκινο κρασι, σκορδο και σερβιρονται με μανιταρια,ακομα και με λευκες σαλτσες.Λαχανοντολμαδες και σαλατες με λαχανο, ξινομηλο, ροδι και καρυδια.Και για τους αγγλομαθεις κοκκινο λαχανο στην κατσαρολα με ξινομηλα και μπαχαρικα για τα χριστουγεννιατικα τραπεζια.Χοιρινα με τραγανη πετσα και γεμιση κυδωνια, δαμασκηνα η πορτσινι.Πουρεδες αρωματισμενοι μυστικα με οτι τους παει και παντα με βουτυρο και κρεμα να γινονται βελουδενιοι. Και στο τραπεζι να ερχονται ραντισμενοι με λιγη απο τη σαλτσα του κρεατος που τους σερβιρετε μαζι.


Φρεσκα ζυμαρικα , με ραγου,μανιταρια του δασους η ακομα και με μερικες φλοιδες βουτυρο.



..... Αλλα και tartes tatins,με μηλα η αχλαδια.Μπαμπαδες με ρουμι....Λαβα σοκολατας για τους σοκολατοφιλους και σαρλοτ πικρης σοκολατας με βατομουρα για το τραπεζι των γιορτων.Madeleines με λεμονι η maple syrup.Παγωτο κανελα με κομματια απο γλυκο καρυδακι,κεικ καροτο με frosting απο τυρι, αλλα και κεικ με καφε και καραμελωμενα καρυδια."
Αλλα να εχουμε και μια παρεα απο καλους φιλους για να τα απολαυσουμε μαζι, γιατι οι γευσεις θα μοιαζουν πολυ μοναχικες οταν δεν θα εχουν ενα τροπο να μοιραζονται.Και στη στιγμη να αναψει το τζακι στη γωνια και να ξεπηδουν οι χρυσοκοκκινες φλογες μαζι με τα ονειρα μας.


Αχ τωρα πια περασα στον χειμωνα τον αληθινο και πως να ξαναπιασω στα χερια μου το βιβλιο με τα ψεματα τα καλοκαιρινα! Το αφηνω να με περιμενει.Ισως οι ηρωες του να με καταλαβουν λιγακι αν νιωσουν τις γευσεις και την ομορφια της εποχης.

12 σχόλια:

  1. Καλή εβδομάδα, Γιάννα!

    Εσύ προσφέρεις γεύσεις εποχής κι εγώ εικόνες…
    Ζηλεύω κάτι τέτοια, μα δεν έχω ιδέα από κουζίνα παρότι είμαι μανιώδης αναγνώστης συνταγών. Ευτυχώς το κενό το αναπληρώνει το έτερον ήμισυ…
    Γι’ αυτό λοιπόν γεύομαι το αποτέλεσμα και το ευχαριστιέμαι…

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρούσα Γιάννα μου, έρχομαι ως παρεούλα φορώντας την ποδίτσα μου για να βοηθήσω, να τα λέμε ώρες ατελείωτες.
    Αποτύπωσες πολύ όμορφα τις στιγμές του οικιακού πολιτισμού σου, εκεί καταφεύγω και εγώ σε στιγμές σκοτεινές. Τα αρώματα που αναδύονται από την κουζίνα λες και ξορκίζουν τη μαυρίλα της εποχής.
    Πολλά πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά τα χειμωνιάτικα Σαββατοκύριακα με τις σπιτικές μυρωδιές και γεύσεις, μου έχουν λήψει. Με την περιγραφή σου Γιάννα μου ένοιωσα την φιλοξενία γύρω απ το τζάκι.

    Σ ευχαριστώ, σου στέλνω τα φιλιά μου και πριν φύγω να σου πω για το ζύμωμα που ενώ είναι διαδικασία που λατρεύω να τη βλέπω και να τη γεύομαι εννοείται δεν την έχω τολμήσει.Από φόβο κυρίως μήπως δεν τα καταφέρω!!

    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στρατο μου αυτο εχει σημασια να μπορουμε να απολαμβανουμε.Οι γευσεις αλλα και οι εικονες ειναι κομματι δημιουργικο και προσφερουν πολλα στην ταπεινη μας καθημερινοτητα.Θα ελεγα οτι μπορουν να την απογειωσουν.Αυτο αποδεικνυει οτι ο ανθρωπος χρειαζεται πολυ λιγα πραγματα για να νοιωσει καλα.Αρκει να προσφερονται με ειλικρινεια και αγαπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σαν ψυχοθεραπεια φανταζει Ρουλα μου η ενασχοληση με τη κουζινα.Αλλα παραλληλα τρεφεις και την οικογενεια που ειναι το πρακτικο κομματι και απολυτως αναγκαιο θα ελεγα.
    Λοιπον αυτο το Σ/Κ που θα εχει και το κρυο του σε περιμενω να ξετυλιξουμε τη φαντασια μας και να φτιαξουμε μαγειρικες με γουστο και αποψη.Μην ξεχασεις να παρεις και την ποδιτσα σου.φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατερινακι μου καλο.Καποιες σπιτικες στιγμες εχουνε μια ομορφια και μια γλυκα μοναδικη.Και πολλα πραγματα τα ανασυρει η μνημη απο τα παιδικα μας χρονια και η αναδρομη αυτη ειναι ευεργετικη για τη ζωη μας.Πατανε τα ποδια στερεα στη γη και αυτο ειναι οφελος.
    Για τη ζυμη εχω να σου πω οτι ενοιωθα κι εγω ακριβως οπως εσυ.Αλλα απο την στιγμη που αρχισα να ασχολουμαι διαπιστωσα οτι τιποτα δεν ειναι τοσο δυσκολο οσο φαινεται.Ισχυει κι εδω αυτο που λεμε για το καθε αρχη και δυσκολη.Οσο περισσοτερο προσπαθεις, τοσο καταφερνεις και καλυτερα αποτελεσματα.Μπορεις να τα καταφερεις ειμαι σιγουρη και στο τελος θα σου αρεσει πολυ.
    Νομιζω πως ειναι ευκαιρια τωρα που ειναι και η γιορτη σου.Χα χα φιλακια μικρο μου πολλα πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειχα πολυ καιρο να περασω απο εδω καιεπανορθωνω :)) αφηνοντας πολλες ευχες για μια καλη εβδομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αχ τι όμορφα! νοστάλγησα λίγο την κουζίνα της μαμάς μου!!
    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλο μηνα καλε μου φιλε Σκρουτζακο.Ευχομαι να εισαι παντα καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεωργια μου αγαπημενη
    Αυτη η κουζινα της μαμας ειναι μια ευλογια τελικα.Και μας ακολουθει σαν το πιο ομορφο αλμπουμ με τις φωτογραφιες της ζωης μας.
    Καλο μηνα σου ευχομαι και να περνας παντα ομορφα.
    φιλιαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απιστευτα χειμωνιατικα καλουδια ...πριν λιγο καιρο ειχα απολυτη ορεξη για καρυδια με μελι ή καρυδια σκετα ..πρωτη φορα στη ζωη μου ..εφαγα παρα πολλα !! Μετα ειδα ποσες θερμιδες εχουν ...και ακομα τρεχω!:)))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εσεις εισθε θησαυρος! Τοσα καμνετε και τοσους φροντιζετε και τοσα ωραια μας λετε... Να ειστε καλα αγαπητη φιλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή