Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Ο ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ ΚΑΡΠΟΣ

Απο ξυλο και χρονο.Φυλλα ασημι και πρασινα,λεπτα σαν μικρες λογχες.Καρποι που αλλαζουν χρωμα και κρεμονται σαν υπεροχες ρωγες σταφυλιου σε λαθος δεντρο.Ριζες στερεες,βαθια χωμενες στη γη,της χαριζουν σφριγος,περηφανεια,αιωνιοτητα.



Ευλογημενο να 'ναι ελια το χωμα που σε τρεφει

και ευλογημενο το νερο που πινεις απ' τα νεφη.

Και ευλογημενος τρεις φορες αυτος που σ' εχει στειλει

για το λυχναρι του φτωχου για του αγιου το καντηλι.

Ι.Πολεμης

Δεντρο θεικης καταγωγης και Αθηναικης ιθαγενειας η ελια,εχει συνδεθει οσο κανενα αλλο με την Ελλαδα στην διαδρομη της ανα τους αιωνες.Γλυκα και ευεργετικα απλωνει τα κλαδια της και δημιουργει τοπια με ιδιαιτερο φυσικο καλλος,διπλα στις αρχαιοτητητες αλλα και στους συγχρονους οικισμους που συνυπαρχουν με την ελια σε θεικο εναγκαλισμο.
Ο καρπος της ελιας, σε ολους τους τονους του πρασινου,συμπορευεται με τον ανθρωπο ενω τον συλλεγει και μεσα απο παναρχαιες διαδικασιες τον επεξεργαζεται, για να ακολουθησει η παραγωγη του πολυτιμου χυμου που εθρεψε και εσωσε απο την κακουχια ολοκληρες γενιες.

Αλλα και ο ιδιος καταναλωνεται σαν συνοδευτικο του φαγητου και χαριζει γευση ξεχωριστη,στα οσπρια,στα θαλασσινα,στη σαλατα,στο ζεστο ψωμι με το τυρι.Ενας καρπος που ειναι πικρος στην αρχη και αργοτερα οταν δεσει με το αλατι,το λεμονι και την ανθρωπινη φροντιδα,γινεται γλυκος σαν μελι.
Το μαζεμα των ελαιων εν Μυτιληνη Εργον Θεοφιλου 1933
Χ.Μποκορου "Κλαδι ελιας"

Ενα κλαδι ελιας στεφανωνε τους νικητες στην Ολυμπια,κι ενα κλαδι ελιας συμβολιζει την ειρηνη ,την σοφια.Συμβολικα φυτευεται ενα δεντρο της, για να θυμιζει ενα σημαντικο γεγονος και γινεται σταθμος μεσα στον χρονο,σημαδι χαρας,ευγονιας,μνημη του θαυμαστου,του ωραιου του αληθινου.Ο κορμος της μνημειο του χρονου,αφημενο περιτεχνα στη γη, στολιζει το μουσειο της φυσης με μια τεχνη που αντιγραφουν συχνα,ζωγραφοι και αλλοι γνησιοι καλλιτεχνες.Εδω στην ανατολικη αττικη αυτες τις μερες, γνωριζει μεγαλες δοξες,καθως ο καμπος γεμιζει απο τους παραγωγους που θα μαζεψουν τον καρπο για να βγαλουν το λαδι τους,θα κλαδεψουν τα ψηλα λαιμαργα κλαδια, θα φτιαξουν ελιες τσακιστες στο λαδι.Ειναι εντονες οι μνημες απο την παιδικη ηλικια και η γευση του πικρου πρωτολαδου στο στομα.


Το λαδι χρησιμοποιηθηκε στο παρελθον σαν ανταλλακτικη αξια και εχει επισης συνδεθει με πολιτιστικες και θρησκευτικες τελετες,καθως συνοδευει τον ανθρωπο στο πρωτο βαπτισμα στη ζωη και στη εξοδο προς την αιωνιοτητα των ουρανων.Αλλα και ποιος δεν εχει κρατησει στα χερια του ενα αρωματικο σαπουνακι φτιαγμενο απο λαδι ελιας που τα καθαριζει ολα.
Σας αφηνω με μια παροιμια και πηγαινω να υποδεχτω το φρεσκο λαδι που μολις εφτασε και ευωδιαζει!
Πρωτα θεμελια του σπιτιου,ψωμι,κρασι και λαδι.
Υ.Γ.Δυο εργα του Van Gogh και ενα ακομα του Χ.Μποκορου στολιζουν το κειμενο.

36 σχόλια:

  1. Ευλογημένο! Όπως το έγραψες..
    Οικογενειακώς παράγουμε δικό μας λάδι και έχω από μικρή παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία.. είναι πραγματικά πολύ όμορφη εμπειρία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και λαδάκι μας έφερες και ελίτσες μας έφερες και σαπουνάκι μας έφερες,τι να πρωτοδιαλέξω!
    το αποφάσισα,παίρνω τους πίνακες του Βαν Γκονκ από την περίοδο του εγκλεισμού του στο Σαιν Ρεμύ και προσφέρω σε σένα και στο μπλογκ σου κότινο ελιάς ως επιβράβευση για τα χαρίσματά σου που δεν είναι και λίγα!
    υγ.περιμένω διόρθωση από τον δάσκαλο αν κάνω λάθος για τον βαν γκογκ και θα δεχθώ αγόγγυστα την ποινή μου!
    φιλάκια Γιάννα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΄Ομορφη ανάρτηση για το πολύτιμο δένδρο της ελιάς.
    Θεία δώρα είναι για μένα η ελιά και η λεμονιά
    Καλοφάγωτο το λαδάκι σας, το δικό μας αλλά και όλων όσων παράγουν ή έστω αγοράζουν

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
    (υ.γ. μην ξεχάσεις καψαλισμένο ψωμί με λάδι και ρίγανη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ αφιέρωμα!!

    Η ελιά σε όλες τις στιγμές της είναι αδυναμία.
    Στο φαγητό, σαλάτα, σκέτη, με λαδάκι και τσίπουρο, σε ζωγραφιά αλλά και στη βεράντα μου δεσπόζει!!!

    Να είσαι καλά Γιάννα μου καλό Σαββατόβραδο φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η αναρτηση σου Γιαννα μου συνεπεσε με το τηλεφωνημα του μπαμπα μου! καθε χρονο οταν ξεκιναει το μαζεμα της ελιας με παιρνει στο τηλεφωνο και μου λεει, αντε θα ερθεις να μαζεψουμε τις ελιτσες? η ολη διαδικασια τον αναζωογωνει καθε χρονο και τη χαιρεται οσο τιποτε αλλο! γι' αυτο και καλυτερο λαδακι απο το δικο του δεν υπαρχει :)
    φυσικα βιολογικο, χωρις φαρμακα και ραντισματα με χημικα!
    φιλακια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Roadartist
    Χαιρομαι που σου αρεσει η διαδικασια.Το λαδακι ειναι υπεροχο.Και οταν ειναι το δικο μας ειναι ακομα καλυτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τιμη μου Ρουλα.Θα βαλω αυτον τον κοτινο πολυ ψηλα για νατον βλεπω παντα.Φιλακια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γλαρενια μου καλη και να το ξεχνουσα,μου το θυμησες εσυ.Θα το δοκιμασω συντομα.Καλοφαγωτο το λαδακι και παντα σε χαρουμενα τραπεζια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κατερινακι μου ευχαριστω.Μια μπουκιτσα θαυμα ειναι η υπεροχη ελιτσα.Και με το τσιπουρακι κανει μια χαρα παρεουλα,καλα κανεις και το αναφερεις.Ελπιζω το δεντρακι στο μπαλκονι σου να βγαλει καρπους και τοτε θα ειναι αληθινο στολιδι.Φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μελισσουλα μου κι εγω πολυ την χαιρομαι αυτη τη διαδικασια,αν και ειναι κοπιαστικη.Οσο μπορω συμμετεχω.Γιαυτο τον καταλαβαινω το μπαμπα σου.Και ειναι μια μαγικη στιγμη ο ερχομος του λαδιου στο σπιτι.Αρωματικο και βιολογικο οπως το λες.Χαιρεσαι να το βλεπεις.Εγω θελω οπωσδηποτε εκεινη τη στιγμη να βουτηξω ενα ψωμακι στο πρασινο υγρο και να το δοκιμασω.Ειναι αλλο πραμα.Φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το Πολύτιμο κι αγαπημένο δέντρο των Ελλήνων η ελιά και ο καρπός της.

    Χωρίς την ελιά το ελληνικό τοπίο θα ήταν πιο φτωχό και οι Έλληνες καλλιτέχνες και ποιητές θα είχαν χάσει μια μοναδική πηγή έμπνευσης.

    Πραγματι ευλογημένο δέντρο.

    Καλό Σ/Κ
    Αρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αφου ευχαριστησω την γιαννα για μια ακομη υπεροχη αναρτηση, με περιεκτικο λογο και ομορφες εικονες, θα ηθελα να θυμισω καποιες παροιμιωδεις φρασεις σχετικες με το λαδι και την εληα:
    "βαλε λαδι κι ελα βραδι"
    "ριχνεις λαδι στη φωτια"
    "οποιος εχει πολυ λαδι βαζει και στα λαχανα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ όμορφα!
    Μικρός βοηθούσα στο μάζεμα της ελιάς τους θείους μου. Αργότερα δούλεψα για χαρτζιλίκι σε ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο. Ήταν μαγευτική η διαδικασία αλλά και τόσο κουραστική που δεν άντεξα πάνω από μια εβδομάδα!

    Κατά τα άλλα "Ξεφόρτωσε τη την ελιά, να σε φορτώσει λάδι"

    Καλημέρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να προσθέσω στον 'Panathinaeos' "για λειτουργήσει η μηχανή θέλει λάδωμα"... και η κοινωνία μας είναι μια καλοδουλεμένη μηχανή από αυτής της άποψης!!! Εξαιρετικό αφιέρωμα στη δοξασμένη ελιά. Καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευλογημένη,πολύτιμη,πανέμορφη η ελιά!
    Καταπληκτική η ευαίσθητη παρουσίασή σου Γιάννα μου!
    Οι πίνακες εξαιρετικοί!
    Πάντα στο βάζο μου,έχω λίγα φύλλα ελιάς,για να βλέπω και να απολαμβάνω!
    Φιλιά γλυκύτατη ύπαρξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι ομορφα και απολυτα επικαιρα πραγματα που εγραψες χτες. Λοιπον δε θα το πιστεψεις αλλα ολα τα χρονια που εζησα στην Ελλαδα δεν ετυχε ποτε να βρεθω στο μαζεμα της ελιας και η πρωτη φορα που θαυμασα την διαδικασια, η γιορτη να την πω ηταν σε ενα μικρο χωριο της νοτιας Γαλλιας. Εκει μου δοθηκε η ευκαιρια να δοκιμασω το πρωτο τους λαδι. Πιο αρωματικο και πιο ελαφρυ απο τα δικα μας, με εμαθαν τοτε να κρινω την οξυτητα με τον τροπο που το δοκιμαζαν. Το δικο μας ειναι απαραμιλλο με την Κρητη και την Μανη να εριζουν για τα πρωτεια. Δεν ξερω αν γνωριζετε οτι οι Ιταλοι παιρνουν μεγαλες ποσοτητες απο μας και τις εμφιαλωνουν με την ενδιξη ¨εμφιαλωμενο στην Ιταλια" ξεγελωντας ετσι την διεθνη αγορα. Εδω που βρισκομαι προμηθευομαι ελληνικο λαδι που υπαρχει σε μεγαλη ποικιλια (ακριβο μεν αλλα απαραιτητο). Παιρνω ομως και ενα Ισπανικο για μια εντονη φυσικη γευση κιτρου που εχει για σαλατες. Τελειωνονταε θαλω να πω οτι, τα μωρουλακια που τα πασαλειβουμε με αγνο λαδι στην κολυμπηθρα ειναι η πιο τελεια μυτωδια. Μπραβο Γιαννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημερα Αρη.Θαυμασιο δεντρο η ελια,ειναι το πιο πολυτιμο δωρο της φυσης στον ανθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολυ ωραιες οι παροιμιες.Ειναι αληθεια οτι υπαρχουν παρα πολλες στη λαικη σοφια,που συνοδευουν το λαδι.Ευχαριστω Παναθηναιε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αχ Μαρκονακι μου,παρα πολυ δυσκολη δουλεια,το μαζεμα της ελιας.Οσοι εχουν πολλα δεντρα,μπορει να μαζευουν και ενα μηνα.Αλλα ειναι ενα θαυμα να βλεπεις το υπεροχο λαδακι να γεμιζει με πρασινα αρωματα το πιατο σου.Καλημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φοιβο μου ευχαριστω.Αχ αυτο το...λαδωμα.Ποσο ευκολα λειτουργουν ολα μετα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ολγα μου καλημερουδια.Αυτο το υπεροχο δεντρο η ελια.Και γω πολλες φορες βαζω στο βαζο λιγα κλαδακια ελιας.Τα κοβω απο ενα μικρο λιοφυτο που ειχαμε φυτεψει παλια σε μια γωνια του κηπου.Ταιριαζει πολυ ωραια με δυο τριανταφυλλα,και λιγα κλαρακια δαφνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δεσποινα αγαπημενη.θελω να σε ευχαριστησω γιατι τοσες πολυτιμες πληροφοριες προσθεσες στο μικρο μου κειμενακι.Οι ανθρωποι που εζησαν στην πολη,δεν ειναι ευκολο να παρακολουθησουν τοσο μεγαλα κομματια αγροτικης ζωης.Να και ο αντρας μου που γεννηθηκε και μεγαλωσε στα Πατησια,οταν ηρθαμε να κατοικησουμε εδω δεν ηξερε πολλα πραγματα.Σιγα σιγα εμαθε και τωρα του αρεσει πολυ η διαδικασια,αν και οπως εχω πει ειναι πολυ κουραστικη.Για τους Ιταλους καλα τα λες το ειχα διαβασει κι εγω.Μαλιστα το προμηθευονται απο τους παραγωγους σε τιμες πολυ χαμηλες.Αυτο το λαδι με αρωμα κιτρου που λες θα πρεπει να ειναι πολυ γευστικο.Καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολυ όμορφη παρουσίαση Γιάννα μου,δεν θα μπορούσε να'ταν κάτι λιγότερο απο εσένα!Φέτος φυτέψαμε μια Ελιά μπροστά στον κήπο,θα περιμένουμε τον χειμώνα να δούμε αν θα αντέξει στο πολύ κρυο που έχουμε εδω βόρεια.Θα σουπω την άνοιξη.φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολύ όμορφη η ανάρτησή σου Γιάννα μου! Πραγματικά θείο δώρο η ελιά! Μια φορά έχω μαζέψει ελίτσες και μου έχει μείνει αξέχαστος ο ενθουσιασμός, η αίσθηση της πληρότητας και ...η κούραση!
    Χωρίς να υποτιμώ τους άλλους ζωγράφους (κάθε άλλο) που έχουν αποτυπώσει τις ελιές, ήθελα να σημειώσω ότι (και) ο Μποκόρος την έχει ζωγραφίσει συγκλονιστικά στον κύκλο της δουλειάς του "Ελιά"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εσεις εκει στο βορια Πελα μου δεν εχετε ελιτσες δυστυχως.Βεβαια η φυση που ολα τα ισορροπει,εχει φροντισει να σας δωσει καποια αλλα απο τα υπεροχα δωρα της.Προτεινω να συναντηθουμε λοιπον,ο βορρας με το νοτο και να ανταλλαξουμε τα καλουδια μας.Εχω βλεπεις στο νου μου κι εκεινο το γλυκο του κουταλιου απο την κολοκυθα του κηπου που θα γευτουμε με τον καφε και εχω κολησει.Σε φιλω κοριτσι μου και σου στελνω μια γλυκια καληνυχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ειδες Αγγελικη μου ο ζωγραφος σου,που δεν τον ηξερα και μου τον γνωρισες;Πραγματικα τα εργα του ειναι πολυ ομορφα.Οσο για τη κουραση στο μαζεμα της ελιας,τι να σου λεω.Βεβαια οταν ερχεται σπιτι το υπεροχο λαδακι τα ξεχνας ολα και σου μενει η γευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Περνούσα και δεν μπόρεσα να μην αφήσω κι εγώ σχόλιο σ΄ένα τέτοιο αφιέρωμα.Ευλογημένο δένδρο η ελιά κι ευλογημένη η χώρα μας που διαθέτει άφθονες σ΄όλα της τα μέρη.Να είσαι καλά φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αναζητηση
    Καλως ηρθες και ευχαριστω για το σχολιο.Κι εσυ να εισαι παντα καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΔΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Φιλε μου καλε Σκρουτζακο ευχαριστω.Να εισαι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ευχαριστούμε για το σχόλιό σου στη γιορτινή μας μέρα και καλή απόλαυση του παρθένου λαδιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γιάννα μου καλημέρα. Πριν δυο μήνες έφαγα παγωτό με γεύση ελαιόλαδο και ήταν τέλειο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ευχαριστω πολυ χρονια πολλα και παλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Γεια σου Γκλομπαλακι μου.Αυτο δεν το περιμενα.Φανταστικη ιδεα,αν το βρω θα το δοκιμασω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Απ' το 'Αρκάδι' της Ελευθερίας στον 'Ευλογημένο καρπό' της Γιάννας: καλή διαδρομή έκανα απόψε. Δεν ξέρω αν έχεις πάει στη Σπάρτη, αλλά το εκεί Μουσείο του Ελαιολάδου είναι μια διαφορετική μουσειακή εμπειρία. Θα ξανάρθω από δω! Καλή συνέχεια, και προσοχή στα αεροπλάνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλως μας ηρθες αγαπητε φιλε απο την Θεσσαλονικη.Στη Σπαρτη πηγα ,στο μουσειο ομως οχι και σ'ευχαριστω που το αναφερεις.Οσο για τα αεροπλανα δινουμε την ψυχη μας για την ασφαλεια.Καλημερα και ευχομαι να τα λεμε συχνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή