Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΜΑΣ ΜΥΘΟΣ


Θυμαμαι πριν πολλα χρονια,οταν η κορη μου ηταν μικρη και ειχε μια χαριτωμενη κουκλα με ενα μικρο κουταλακι.Καθε φορα που το κουταλι πλησιαζε το στομα της αποκαλυπτονταν τρια μικρα κερασακια και νομιζες οτι η κουκλα ετρωγε.Βεβαια τα κερασια ηταν παντα εκει και ενα μικρο ελατηριο τα αποκαλυπτε καθε φορα.Αλλα το παιδι δεν το καταλαβαινε και πιστευε πως με ενα μαγικο τροπο τα κερασακια εμφανιζονταν και στη συνεχεια η κουκλα της μπορουσε να τα φαει.Η χαρα της ηταν πολυ μεγαλη και δεν εχανε ευκαιρια να δειχνει το παιχνιδι της.Καποια στιγμη ενα μεγαλυτερο παιδι της ειπε "αυτο ψεματα ειναι,ελα να σου δειξω πως γινεται".Ειδα τα ματακια της να κοιταζουν εκπληκτα προς το μερος μου και ενιωσα με ενα κρακ,να γκρεμιζεται ενας ολοκληρος κοσμος.Δεν προλαβα να πω τιποτα, γιατι το αλλο παιδι επεμενε και το κακο ειχε γινει.Ηθελα να σηκωσω το χερι μου και....αλλα ευτυχως δεν το εκανα.Αυτη η κουκλα ηταν μια μικρη ανταμοιβη για την υπομονη της να αντεξει τοσες και τοσες ταλαιπωριες απο τις συνεχομενες τροφικες αλλεργιες που παθαινε και τα κλαματα που δεν ετρεξαν, οταν αρχισαν οι επωδυνες εξετασεις.Την ειχε διαλεξει μονη της και πιστευε αληθινα πως τρωει το φαγητο της,κατι που εκεινη δεν μπορουσε να κανει χωρις την αδεια της μαμας,απο τον φοβο της αλλεργιας.
Ο μυθος με την ευεργετικη του επιδραση ειχε κανει παλι ενα μικρο θαυμα στην παιδικη ψυχη και ειχε κρατησει το ονειρο ζωντανο.Αυτο που μπορει να κανει στις ψυχες ολων μας οταν το εχουμε αναγκη.Ο μυθος που τοσο απλα μπορει να μας βαλει σε μια αλλη διασταση και με μια υπερφυσικη αληθεια, να χαρισει μια στιγμη διαφυγης απο τα ορια της ανθρωπινης κατανοησης.


Ενα παραμυθι που το χρειαζομαστε ολοι, και θα το ανακαλυψουμε αναλαφροι, χωρις φτιασιδια και πρεπει,με την μονη υποχρεωση να το πιστεψουμε και να το κρατησουμε ζωντανο μεσα μας.Σε ολες τις εποχες,ο μυθος ειναι η ζωντανη εμπνευση για τις συγκινησεις του νου και του σωματος.Μπορει να υπαρξει η ζωη μας χωρις τον μυθο;Οχι γιατι ο μυθος ειναι η ιδια η ζωη μας που αναπλαθει συνεχως τις φανταστικες εικονες που υπαρχουν διαθεσιμες στη μνημη και στον τροπο που αντιλαμβανοματε τον κοσμο.
Η αληθεια ειναι πως ο ανθρωπος εχει αναγκη να χρωματισει τα ονειρα του,που κι αυτα κινουνται στο χωρο του μυθου και να ανακαλυψει την κρυμμενη λαμψη της ψυχης του.
Ποσο ανουσια,κενη και μοναχικη θα ηταν η ζωη χωρις τον μυθολογικο μας πλουτο, χωρις την φαντασια που σκορπα χρυσοσκονη και φως σε οτι μιζερο και μικρο μας ταλαιπωρει.
Τα Χριστουγεννα, ο πιο υπεροχος χριστιανικος μυθος, φορτωμενος λαμψη και αγιοσυνη,ξεκλειδωνει την πιο μυστικη πορτουλα της ψυχης μας και ενας κοσμος γεματος θαυματα,ξωτικα,ισκιους,και χαρμοσυνους ηχους φανερωνεται μπροστα μας.Στις βιτρινες ζωντανευουν παραμυθια και μας προσκαλουν να περπατησουμε μεσα τους,να ξαναγινουμε νηπια,να ανακαλυψουμε μια φανταστικη φατνη.
Ο πιο γλυκος αγιος θα περασει απο την πορτα ολων μας να αφησει ενα δωρο που ονειρευτηκαμε,με μια ευχη που αποτυπωσαμε στο παιδικο γραμμα.
Η ψυχη μας ανοιχτη και ο νους ελευθερος να πεταξει μακρια για να νοιωσουμε το μυθο που θα μας γοητευσει,θα μας συναρπασει και θα αναπλασει τη ζωη μας στα προτυπα που φτιαξαμε παιδια.
Και οπως λεει ο Αριστοτελης
Ο εραστης του μυθου ειναι κατα μια εννοια φιλοσοφος,γιατι ο μυθος συντιθεται απο θαυματα.




Y.Γ.Στον Παναθηναιο που μου εδωσε την εμπνευση για την αναρτηση αυτη


34 σχόλια:

  1. Καλησπερα αλλη μια πολυ ομορφη αναρτηση μπραβο Γιαννα,μου θυμησες τα δικα μου, εντος εισαγωγικων, παιδικα χρονια ,και ερχεται στο μυαλο μου καθε στιγμη που γκρεμιστηκε καποιος μυθος στα ματια των παιδιων μου. Καλο βραδυ και καλη εβδομαδα απο Ροδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΧΡΩΜΑΤΑ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΕΖΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΛΠΙΖΑΜΕ.
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μύθος τα Χριστούγεννα, Γιάννα; Ίσως, έτσι που τα καταντήσαμε με τον εμπορικό διάκοσμο και τη λατρεία της υπερκατανάλωσης. Χωρίς περιεχόμενο, που φτάνουν να μας αφήνουν συχνά πιο "κενούς" από πριν.
    Σε μια άλλη διάσταση, ο "μύθος" που περιγράφεις τόσο ωραία με την κούκλα λειτουργεί (ή τουλάχιστον λειτουργούσε κάποτε) θεραπευτικά στους ασθενείς μας. Σήμερα η απομυθοποίηση κάποιων πραγμάτων μέσω της υπερπληροφόρησης έχει οδηγήσει σε αμφισβήτηση, αβεβαιότητα και ανασφάλεια (λέγε με γρίπη). Με ποιο όφελος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα στον καλο μου φιλο Σκρουτζακο.Ας ονειρευτουμε και ας αναζητησουμε λιγο παραμυθι στη ζωη μας κανει καλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελικα αξιζει να συντηρησουμε τον προσωπικο μας μυθο.Ευχαριστω για τα καλα σου λογια loner.Καλημερα και στελνω φιλια στη Ροδο και στους καλους φιλους που εχω εκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μην ανησυχειτε καλε μου φιλε δεν αμφισβητω την ιεροτητα και την θρησκευτικη υποσταση των Χριστουγεννων.Πως θα μπορουσα αλλωστε.Ουτε συντασσομαι με την υπερκαταναλωση και την σπαταλη.Μην ξεχνατε ομως πως οι ωραιοτερες εικονες των παιδικων μας χρονων και οι συγκεντρωσεις με την οικογενεια και το παραμυθι του Αη Βασιλη με το ελκυθρο,συνδεονται με τη μαγεια αυτων των ημερων.Μαγεια ειναι η λεξη που χρειαζομαστε οχι ψευδεπιγραφα και κατ'εξακολουθηση,αλλα οσο εχουμε αναγκη για να ξεφυγουμε απο μια καθημερινοτητα,που ουσιαστικα εμεις κατασκευασαμε για μας.Ας κρατησουμε λιγο το μυθο μας λοιπον για να θεραπευσουμε την ψυχη και οπως καθενας το νιωθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιάννα μου τι γλυκιά ανάρτηση!! Τι όμορφιά προ Χριστουγέννων. Αυτός ο καλωσυνάτος Άγιος είναι ο καλός μου. Τον πίστευα και τον πιστεύω. Πάντα κάτι καλό μου φέρνει.Και τα παιδιά, ολόκληρα παληκάρια μιλούν και περιμένουν και ονειροπολούν για τα καλύτερα,ότι και να είναι αυτά. Αυτά για το όνειρο.Όμως τη λέξη και την έννοια του μύθου δεν τη συμπαθώ πολύ.
    ......"μύθος", όχι όχι δεν μου αρέσει. Να μου το λές όνειρο Γιάννα,εντάξει??))
    Φιλάκια καλημέρας καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιάννα μου,όμορφη η ανάρτησή σου και συγκινητική!
    Ναι...όχι άλλη απομυθοποίηση δεν αντέχεται...
    Σε φιλώ γλυκιά μου.καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. γιαννα μου καλημερα, σου γραφω με συγκινηση για την υπεροχη αναρτηση και την αφιερωση, και ευχομαι καλη μυθο-λογια, που ανα τους αιωνες αποτελεσε και το λικνο του πολιτισμου
    δεν υπαρχει πολιτισμος χωρις μυθο-λογια, αφου αυτη ακριβως η ικανοτητα να εφευρισκεις αυτο που δεν υπαρχει και να το βιωνεις αποτελει και την υπερβαση προς το πραγματικα υπαρκτο...
    η υπαρξη βιωνεται μονον πανω στο θεμελιο του μυθου, αφου η αρνηση της πραγματικοτητας ανοιγει το δρομο προς την πραγματικοτητα...
    να εισαι καλα και να μας γραφεις παντα τοσο ομορφα, σαν την καλη νεραιδα σαν την μουσα την καλλιεπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ολγακι μου σ'ευχαριστω.Καλη εβδομαδα και ενα φιλι.Μην ξεχνας καπου σε περιμενει ενας μυθος για τον ανακαλυψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ονειρο Κατερινακι μου και μαλιστα πολυ χρωματιστο.Μου θυμισες αυτο που μου ειπε ενας φιλος."Χωρις ονειρο δεν ζεις, απλως επιβιωνεις".Και μην ξεχασεις να αφησεις ενα γλυκακι στο τραπεζι για τον αγιο μας,να βρει κι αυτος να ξαποστασει.Φιλια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Η ικανοτητα να βρισκεις αυτο που δεν υπαρχει και να το βιωνεις αποτελει την υπερβαση προς το πραγματικα υπαρκτο...."Δεν θελω να προσθεσω τιποτε αλλο.Ευχαριστω και συγκινηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στάζει γλυκύτητα ο λόγος σου φίλη μου, βάλσαμο ψυχής.Στην παιδική ηλικία ο άνθρωπος μπορεί και "βλέπει"πέρα από την "χωμάτινη" πραγματικότητα...Αν διατηρούσαμε αυτή την ικανότητα μήπως θα ανακαλύπταμε πολλά;
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γιάννα μου το έκανες το θαύμα σου με το μαγικό ραβδάκι στο σύγχρονο μύθο που είναι η μπλογκόσφαιρα!ο μύθος ως αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής και όχι επιβολή ως παραμύθι, κινητοποιεί μηχανισμούς στον άνθρωπο που έχουν αποτέλεσμα την ευφορία, την πνευματική ανάταση,την αυτοβελτίωση.Με λίγα λόγια είναι ο λόγος του πολιτισμού αν δεχθούμε ότι στον Όμηρο η λέξη μύθος είχε την έννοια του λόγου!
    φιλάκια στη νεράιδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ρουλακι μου σοφο θα συμφωνησω απολυτα μαζι σου.Μυθος και πολιτισμος.Πολιτισμος και ανθρωπος.Αποτελεσμα η ανακαλυψη του υπερφυσικου που μαγνητιζει και θελγει την ανθρωπινη φυση.
    Καλο σου βραδι καλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλη μου Αναζητηση ευχαριστω για οσα γραφεις.Νομιζω πως η ικανοτητα του νου να ανακαλυπτει και να αποκαλυπτει, ταυτιζεται με την υπεροχη παιδικη ηλικια.Εαν διατηρουσαμε την ικανοτητα θα βιωναμε την αποκαθηλωση πολλων πραγματων.Καλο βραδυ και σε σενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λοιπόν, για πολλά χρόνια λέγαμε στα μικρά οτι δεν υπάρχει Αη Βασίλης και πώς τα δώρα τα φέρνουν οι γονείς...Εκείνες όμως αμετάπειστες...Οπότε ξαφνικά φέτος, τις άκουσα να το λενε και μόνες τους, τώρα βέβαια είναι 12 χρονών και ώριμες αρκετά να το κατυαλάβουν, όπως και έγινε...
    Η απομυθοποίηση θα έρθει στην ώρα της, δεν είναι ανάγκη να προσπαθούμε να τα μεγαλώσουμε και να τα κάνουμε σαν και μας, από πολύ νωρίς...Χάνεται η παιδικότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τι τρυφερη ανάρτηση είναι αυτή!Μεσα απο τον μυθο και τις παραβολες ανα τους αιώνες,ο ανθρωπος γαληνευει την ψυχή του,προβληματίζεται,δίνει λυσεις σ'αυτα πουδεν καταλαβαίνει .Φιλια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αρτανις.Εχω σκεφτει πολλες φορες αυτη τη λυση της απομυθοποιησης απο την αρχη,αλλα ποτε δεν κατεληξα αν ειναι καλα ετσι.Λες ομως κι εσυ πως χανεται η παιδικοτητα.Αρα ο μυθος λειτουργει ευεργετικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πελα μου συμφωνουμε τελικα.Λιγο παραμυθι δεν βλαπτει.Μια λαμψη,μια μαγεια την χρειαζομαστε.Σου στελνω φιλια και καλο βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "Πωλειται..μαγικο ραβδι σε τιμη ευκαιριας"...
    Μικρους, μεγαλους...η μαγεια και το παραμυθι, μας γοητευει..μας ταξιδευει, παρόλο που ξερουμε οτι θα ξυπνησουμε...και το ονειρο θαχει ..πεταξει..αλλα και παλι ξαναρχιζουμε απο την αρχη..Αυτη ειναι η μαγεια της ζωης ..!!!
    Γλυκες καλημερες και πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολλες φορες Ορφιακι μου πεθυμησα να εχω αυτο το μαγικο ραβδι.Θα αλλαζα τοσα πραγματα με ενα αγγιγμα και το παραμυθι θα εμπαινε στη ζωη μας για να μεινει εκει για παντα.Το ονειρο που λεει και η Κατερινα μας.Φιλια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γιάννα μου παίρνω το ταπεράκι με την "βαρβάρα" που μόλις έφτιαξα,ένα μπουκάλι κρασί και έρχομαι να καθήσουμε κοντά στο αναμμένο τζάκι να τα πούμε.Για δες σύμπτωση,έχουμε το ίδιο τζάκι(στην επιφάνεια εργασίας)!!!φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γεια σου!Υπέροχο,τέλειο,συγκινητικό!
    Μου θύμησες το τραγούδι του Διονύση Τσακνή"Καρδιά μου φτιάξε το δικό σου παραμύθι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μα πόσο όμορφα γιορτασιμα έχεις στολίσει το μπλογκοσπιτακι σου Γιάννα μου. Το μόνο που λείπει είναι των γλυκισμάτων οι μυρουδιές, αλλά γι αυτό δεν φταις εσύ, αφού ακόμη η τεχνολογία δεν έχει βρει PC για να μυρίζουμε κι ολας.

    Δεν συμπαθώ καλή μου τον άνθρωπο που κλέβει από την τρυφερή ψυχούλα του παιδιού την φαντασία, τον μύθο, το όνειρο, την αθώα σκέψη κ την ορατότητα τους. Όλα αυτά είναι που θα μας ακολουθήσουν στα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μας.

    Όταν σιγά σιγά μπαίνουμε στην πραγματικότητα πόσες φορές με λαχτάρα γυρίζουμε τον χρόνο πίσω
    για αυτές τις τρυφερές αναμνήσεις και αυτοί που είναι συνδεδεμένοι με αυτές ξαναζωντανέψουν στο μυαλό μας, στην ψυχή μας, φέρνοντας πότε ένα χαμόγελο, πότε ένα δάκρυ, την γαλήνη της ψυχής μας κ νοιώθουμε μια απέραντη ζεστασιά.

    Με την δύναμη όλων των αισθημάτων μας σπείρουμε τον μύθο, το όνειρο, την παράδοση από γενιά σε γενιά.

    Χωρίς το όνειρο ή την φαντασία η
    πραγματικότητα θα ήταν τελείως ανυπόφορη κ η ζωή μας χωρίς κανένα στόχο.

    Φιλιά από την ονειροπαρμένη φίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Με τα φτερα της ψυχης.
    Ευχαριστω για τα λογια και για το τραγουδι.Με συγκινησες.Να εχεις μια καλη μερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ρουλα μου τιποτα δεν ειναι τυχαιο τελικα.Το οτι συναντηθηκαμε εδω μεσα και τα λεμε και η επαφη ειναι τοσο ζεστη λεει κατι.Σημερα το πρωι με τη "βαρβαρα" σου μου εστειλες μια γλυκια νοτα νοσταλγιας και χαρας.Νιωθω πως κρατας παραδοσεις και λειτουργεις με μια προσηλωση σε καποια πραγματα που εμεις μαλλον τα ξεχασαμε.Ειναι συγκινητικο οταν το σκεφτομαι γιατι ερχεται στο μυαλο μου η μητερα μου και ολοι αυτοι οι ανθρωποι που κρατησαν το φως αναμμενο για μας.Αυτοι που σεβονταν το νοημα των ημερων και τηρουσαν τα εθιμα με ευλαβεια.Ρουλα μου με μια σου λεξη εστειλες απο το βορρα ενα αερακι συγκινησης να με χτυπησει ξαφνικα στο προσωπο.Και τι δεν θα 'δινα να ερχοσουν αληθινα για να σ'αγκαλιασω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ευακι μου το λογια σου ειναι γλυκα και αληθινα.
    Θα ερθουν συντομα και τα γλυκα ,αλλα οπως λες απο μυρωδιες δυστυχως δεν θα εχουμε.Η περιγραφη σου για τη δυναμη του μυθου και την συναισθηματικη υποστηριξη που προσφερει στον ανθρωπο με βρισκει συμφωνη.Πολλες φορες η ψυχη βρισκει καταφυγιο σε μια υγιη φαντασια,σ'ενα ονειρο,για να ανανεωσει την ελπιδα.Αλοιμονο αν το χασουμε κι αυτο.Μια καλημερα απο την Ελλαδα και την αγαπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ο προσωπικος μας μυθος!! ξερεις ποσους μυθους εχω στο κεφαλι μου? ουουουυυ πολλους, αφου μερικες φορες νομιζω πως θα μεταφερθω σε μια αλλη πραγματικοτητα, μυθικη :)και δεν αφηνω κανεναν να μου τους χαλασει, μονο οταν θελω εγω τελειωνουν!
    σε φιλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αρα η αλλη πραγματικοτητα υπαρχει.Εστω και ως μυθος.Ας μην τελειωσει ποτε λοιπον.Καλημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πάντα υπάρχει ένα μεγαλύτερο παιδί που θα μας γκρεμίζει και από έναν μύθο ...καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Και προφανώς για να θεωρείται μύθος, όταν γκρεμίζεται συμπαρασύρει και πολλά άλλα μαζί του, σε όποια ηλικία και αν συμβεί.

    Την Χριστουγεννιάτικη εορταστική ατμόσφαιρα, -έστω και με τον τρόπο που μας την πλασάρουν- την έχουμε ανάγκη.

    Καλημέρα αν και ρίχνει ένα νερό ...θαυμάσιο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ζήσε Γιάννα μου το μύθο σου στην Ελλάδα... έτσι λέει και ο ΕΟΤ!! Καλό σου βράδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλο σου βραδυ Μαρκονακι μου.Ετσι ειναι οπως τα λες.Ας κρατησουμε λιγη απο αυτη την ατμοσφαιρα,νομιζω πως θα την χρειαστουμε τις μερες που θα ερθουν μετα τις γιορτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Γεια σου Φοιβο μου.Παντου υπαρχει ενας μυθος.Καλο σου βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή