Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

TANGO POR DOS

Μια μαγικη βραδια στο Μεγαρο Μουσικης χτες το βραδυ.Μια βραδια γεματη χορο, μουσικη και απιστευτη ομορφια.Το συγκροτημα του διασημου χορευτη Miguel Angel Zotto με εξαιρετικη δεξιοτεχνια μας παρεσυρε στη μαγεια του Tango και μας ταξιδεψε στην Αργεντινη του 20 και του 40,οταν ο χορος γεννηθηκε και αναπτυχθηκε.


Το τανγκο πρωτοεμφανιστηκε προς το τελος του 19ου αιωνα στις λαικες γειτονιες του Μπουενος Αιρες και του Μοντεβιδεο.Την περιοδο 1910-20 διαδοθηκε και εγινε μοδα στην αστικη ταξη της Ευρωπης και της Βορειου Αμερικης,με αποτελεσμα να γινει αποδεκτο και απο τους αστους του Μ.Αιρες.Για την Αργεντινη το τανγκο ειναι μια ολοκληρη κουλτουρα. Αντιπροσωπευει την ψυχη ενος λαου που αγωνιζεται με το κεφαλι ψηλα και βγαζει στην επιφανεια την κρυμμενη εσωτερικη του δυναμη.Χορευεται απο ζευγαρια αγκαλιασμενα κοντα,που χαλαρωνουν μονο για να εκτελεσουν κινησεις που απαιτει ο χορος,χωρις ποτε η αγκαλια να σπαει




Το τανγκο ειναι ενας διαλογος των σωματων,μια προκληση απο τον αντρα προς την γυναικα,που διαλεγει και ακολουθει.Χορος αισθησιακος με αυτοσχεδιασμους απεριοριστης ποικιλιας,που σχηματιζουν στον αερα φρασεις χορευτικες,χωρις να ακουστει ουτε μια λεξη.

Ο ιδιος ο Μiguel Zotto λεει."Το τανγκο ειναι μουσικη,χοροςκαι τραγουδι.Ειναι ο ιδιος ο ερωτας.Κι οπως ο ερωτας μπορει να σε ανυψωσει και να αισθανθεις δημιουργικος,ετσι και το το τανγκο γινεται η δυναμη που σε ριχνει σε μια φωτια δημιουργικοτητας και κινησης.Το τανγκο λοιπον για μενα ειναι ο πιο ερωτικος πλανητης ,σε ενα μελωδικο ηλιακο συστημα.
Χτες βραδυ οι χορευτες του πολυ αρμονικα δεμενοι και ο ιδιος φυσικα με την Milena Plebs χορεψαν με την ψυχη τους και αναβιωσαν μεσα απο τα tangos,τις milongas και τις zambas ολα τα στυλ του Αργεντινικου παθους.Τους συνοδεψε μια μοναδικη μπαντα με ενα πιανο,ενα κονταμπασο,βιολι και δυο μπαντονεον,το μουσικο οργανο σημειο αναφορας για τον χορο αυτο.


Μια μπαντα των αρχων του αιωνα ,βλεπουμε εδω.


Ακουμπαω εδω μια σκηνη απο τον κινηματογραφο ,που για μενα ειναι μνημειο τεχνης.Η κινηση που μαγευει,απελευθερωνει και φερνει την πολυποθητη καθαρση.Μια στιγμη ειναι αρκετη για την αιωνιοτητα.

33 σχόλια:

  1. Τι ωραια που τα εγραψες Γιαννα μου! Δυο λογια θελω να πω για το τανγκο σαν τραγουδι, που ειναι το τραγουδι του ερωτα.
    Το πρωτο τραγουδι του μεγαλου Καρλος Γκαρντελ "Η θλιμενη νυχτα" σε στιχους Πασκουαλ Κοντουρσι ερχεται να μας θυμισει οτι τα ναυαγια και τα παθη των ερωτων τραγουθηθηκαν περισσοτερο απο οποιοδηποτε αλλο θεμα στο "παραδοσιακο" τανγκο.
    Ακομη ομως κι ο Πιατσολα, ο ανανεωτης του τανγκο, ο δημιουργος του νεου τανγκο, στην οπερα του "Μαρια του Μπουενος Αιρες" τραγουδα και υμνει την ιστορια μιας ιεροδουλης, της Μαριας, και τους ερωτες της.

    Ο χορος του τανγκο αποπνεει και αυτος το ερωτικο παθος, που ειναι παθος για τη ζωη, οπως μας θυμισες Γιαννα μου με τον υπεροχο "τυφλο" Αλ Πατσινο σε ενα χορο που θα μεινει μνημειωδης.

    υ.γ. Γιαννα μου, ξεχασες το τελευταιο τανγκο στο παρισι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τις καλύτερες, πιο αγαπημένες μου σκηνές αυτή με τον Al Pacino..
    Τέλεια πρέπει να πέρασες!! Πάντα τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακουμπάς παντού...Γιάννα μου!
    Ναι.. ακουμπάς τη ζωή με πολύ φίνο και ντελικάτο τρόπο!
    Δηλαδή,με ζωή,έρωτα,αίσθησιασμό...
    Δηλαδή χορεύεις...και η κίνησή σου,έχει κάτι από τανγκό...
    Φιλάκια!
    Είσαι γλύκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παραστάσεις σαν και αυτές είναι από τους λίγους λόγους που στενοχωριέμαι που δε ζω στην Αθήνα. Πιστεύω ότι το τανγκό είναι ο πιο ερωτικός χορός και η μουσική του αγκαλιάζει όλες τις αισθήσεις.
    Λοιπόν Γιάννα μου μου έδωσες έμπνευση να αναρτήσω ένα αγαπημένο τραγούδι!
    Καλό σου βράδυ καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τανγκό!χορός;σταση ζωής;συναίσθημα;Ολα!
    Χορός ρομαντικός
    τρυφερός
    αισθησιακός
    με πάθος
    μαγείας αντάμωμα
    ερωτική συνεύρεση...και ζηλευυυυυω που δεν ήμουν εκεί!
    Αλλά τηνπίκρα την γλυκαινει το πανέμορφο άρθρο σου.και..τα λεφτάμου όλα δίνω για ένα τανγκό!
    Την αγάπη μου Γιαννα μου!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. To blog πανέμορφο,με αέρα εορταστικό.Καλές γιορτές να έχουμε!φιλια!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλε μου φιλε Παναθηναιε ευχαριστω που προσθεσες τις γνωσεις σου για να μαθουμε και αλλα πραγματα για το τανγκο.Ο Πιατσολα ειναι ο μεγαλος ανανεωτης του και στην αρχη δεν εγινε αποδεκτος.Σημερα θεωρειται απο τους μεγαλυτερους συνθετες και ο ηχος του εχει δωσει μια αλλη χροια στο τανγκο, καθως προσθεσε στοιχεια τζαζ και κλασικης μουσικης.
    Τελευταιο τανγκο στο Παρισι.
    Και Τανγκο και Παρισι αχ τι μου κανετε παλι.Καλημερες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Roadartist.
    Ναι η βραδια ητανε μαγικη.Εφυγα γεματη απο τον χορο,αλλα και η μουσικη ητανε θεικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ολγα μου τι να πω εγω μετα απο οσα μου γραφεις;Ενα ευχαριστω και ενα σκαστο φιλι σου στελνω μεσα σ'ενα φακελακι ροζ.Να το ανοιξεις οπωσδηποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μετα καλως ηρθες.Για σενα ειναι παντα ανοιχτη η προσκληση να ερθεις εδω για το θεατρο που λεγαμε.Περιμενω το τραγουδακι σου .φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μη νομίζεις ότι το έχω ξεχάσει! Όταν αργότερα χαλαρώσουν λίγο τα πράγματα και στη δουλειά έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου δώρο αυτή την έξοδο μαζί σου. Εσύ θα διαλέξεις παράσταση καθώς έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο γούστο σου.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ουτε εγω.Θα σε περιμενω με χαρα.Φιλακια μικρη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πελα μου καποιος μου παιζει παιχνιδακια εδω περα.Η απαντηση μου σε σενα ακομα τριγυρνα στον αερα και μαλλον χαθηκε.Ειχα γραψει πως θα χαιρομουνα να ησουν εδω για να δουμε την παρασταση παρεα και να την σχολιασουμε μετα.Δεν ξερεις ομως τι μπορει να συμβει στο μελλον.Το μπλογκ φορεσε λιγα χριστουγεννιατικα στολιδια για το νοημα των ημερων.Καλες γιορτες και υγεια να εχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και δική μου αγαπημένη ταινία και σκηνή.
    Φιλιά τρυφερή, αισθαντική Γιάννα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια σου Γιάννα!πόσα κοινά μπορούμε να έχουμε μεταξύ μας και να μας αγγίζουν!
    Αγαπημένος χορός,αγαπημένη ταινία που το ίδιο βίντεο έχω κι εγώ στο μπλογκ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αναζητηση
    Υπεροχη ταινια και χαιρομαι που σ'εχει αγγιξει.Τα φιλια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Με τα φτερα της ψυχης.
    Γεια σου καλη μου φιλη.Κοιτα πως αγγιξε η μια την αλλη.Τιποτα δεν ειναι τυχαιο ομως.Θα τα λεμε λοιπον.Καλο βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γιάννα μου,το έχω πει και άλλη φορά,γράφεις υπέροχα!με εκείνο το "φρασεις χορευτικες,χωρις να ακουστει ουτε μια λεξη",τα είπες όλα.το τανγκο σαν τραγούδι,άσχετα που δεν καταλαβαίνω τα λόγια αλλά και σαν χορός εκφράζει το πάθος σε όλο του το μεγαλείο.
    αν μου επιτρέπεις,παίρνω τον Αλ φοράω το άρωμα ή μάλλον μένω με το άρωμα σαπουνιού και πάμε..
    γιατί πού να βρω χρυσό μου κάποιον πού να ξέρει,μου λες?
    φιλάκια και μια αγκαλίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ρουλα μου σε φανταζομαι.Κοκκινο φορεμα,η πλατη εξω,τα μαλλια σου ανεμιζουν,σκορπας το πιο αιθεριο αρωμα αυτο της ψυχης σου και στριβιλιζεσαι γλυκα στη δινη της μουσικης που σε κραταει αιχμαλωτη σε μια ανειπωτη σαγηνη.
    Κι οταν τελειωσει ο χορος χαμογελας και χανεσαι σαν οπτασια ,σαν θαυμα που ολοκληρωσε το σκοπο του και αποσυρεται.
    Αυτο το θεαμα δεν θελω να το χασω με τιποτα.Φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ομορφια, παθος, δραμα, ενθουσιασμος, η ζωη, η σχεση μεταξυ ενος ανδρα και μιας γυναικας, τανγκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. tango σημαίνει
    αρμονία κίνησης
    "πάθος"
    "έρωτας"

    εξαιρετική η ανάρτησή σου!
    μπράβο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τανγκο ομορφια και παθος.Τανγκο ερωτας Μελισσουλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Απλοποιηση
    Ολα οσα χρειαζεται η ζωη για να παρει αλλες διαστασεις και εμεις να νοιωσουμε γοητευμενοι.Ευχαριστω,καλη σου μερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ηθελα πολυ να την δω αυτη την παρασταση..αλλα το πηρα ειδηση τελευταια στιγμη και δεν υπηρχαν πλεον εισιτηρια......φανταζομαι οτι ηταν μια υπεροχη βραδια..σε ευχαριστουμε που το μοιραστηκες μαζι μας Γιαννα μου
    Φιλακια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ορφια ηταν πολυ ωραια βραδια.οταν ξαναρθει αυτο συγκροτημα θα παμε παρεα να το δουμε.Τα φιλια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γιάννα μου, φαντάζομαι την φανταστική βραδιά που θα πέρασες κ πως θα επηρεάστηκες.

    Τον Al Pacino τον έχω δει σε συνεντεύξεις κ επειδή δεν έχει την κολακευτική προσωπικότητα που περίμενα να έχει, μου έκοψε την φαντασία κ το παθιάρικo όνειρο του χορού.
    Όμως αυτό είναι να είσαι καταπληκτικός ηθοποιός, να δύνασαι να ερμηνεύεις αυτό που δεν είσαι για να κάνεις τον θεατή να ζει τις στιγμές όλων των αισθημάτων.

    Τάνγκο μια υπέροχη μουσική, με τρυφερές κινήσεις του σώματος, ακουμπώντας ερωτιάρικα κοντά στον σύντροφο, στιγμές που βράζει το αίμα ζωντανεύοντας όλες τις χαλαρές ορμόνες.
    Εάν οι άντρες χόρευαν τάνγκο θα είχαν ρίξει της φαρμακευτικές εταιρίες έξω, γιατί ο γυναικείος πονοκέφαλος θα είχε μηδενιστεί. Συνιστώ τον χορό σε όλα τα ζευγάρια.

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Δεν ξερω Ευη ισως εχεις δικιο για τον Αλ,αλλα παραλληλα ισχυει αυτο που λες για την εξοχη ηθοποιια του.Ολες οι αυτες οι προσωπικοτητες καμμια φορα ειναι και λιγο σχιζοφρενικες και εχουν και προτιμησεις που διαφερουν.Λεω ομως να κρατησουμε το παθος που με τοσο ισχυρες δονησεις μας στελνει αυτος ο υπεροχος χωρος για να μηδενισουμε και τον πονοκεφαλο και οτι αλλο μας χαλαει.Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Γιάννα μου,τι ζωντανή φωτογραφία είναι αυτή!
    έχω την εντύπωση,έτσι να κάνω το χέρι μου στην οθόνη θα κολλήσω στη ρητίνη!η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο σου που μάλλον θα είναι στον κήπο σου,σωστά?
    φιλάκια και ευχαριστώ για το...άρωμα ψυχής.
    καλά λέω και το επαναλαμβάνω ακούραστα,είσαι ποιητριούλα ευαίσθητη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ρουλα μου αν δεν ησουν εσυ οπως εισαι, κανενα αρωμα δεν θα μπορουσε να σε αγγιξει.Την φωτο την βρηκα καπου στο net,αν και θα ηθελα να ηταν του κηπου μου.Φιλακια γλυκο πλασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Το tango με παρασύρει. Αρκετές παραστάσεις έχω δει Γιάννα μου και δεν σου κρύβω ,όπως το είχα γράψει και στη Δέσποινα, έχω μία τάση να σταυρώνω τα ποδια σαν να χορεύω στο άκουσμα και στο θέαμα. Όπως τώρα.....μου φιαξε τη διάθεση:))

    Φιλάκια γλυκιά μου Γιάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Mα ειναι η ψυχη σου που φτερουγιζει Κατερινα μου.Και η εσωτερικη δυναμη του ανθρωπου ειναι τεραστια τελικα.Φιλακια κοριτσακι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. εγω θα πω πως " it takes two for tango"
    χχχ

    και γι αυτο ειναι τοσο δυσκολος
    και τοσο υπεροχος χορος...
    ειναι τοσο δυσκολο να συντονιστουν τοσο ..δυο!

    καλημερα Γιαννα::))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλημερα Talisker καλως ηρθες.Δυσκολος και υπεροχος χορος οπως το λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή