Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Η ΑΝΟΙΞΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ


Μερες τωρα διαβαζω εδω μεσα ιδεες κι επιθυμιες.Να φυγει ο χειμωνας,να ερθει η ανοιξη,ν'ανθισουνε τα λελουδα,να παω στην παραλια που λατρευω,να πιω καφε με θεα μια γαλαζια επιφανεια που τρεμοπαιζει πανω της το φως τα πιο ομορφα παιχνιδια.

Ε λοιπον ειναι γεγονος!Η ανοιξη ειναι παλι εδω.Μας χαιδευει διστακτικα τα ματια με τα πρωτα μπουμπουκια,μας στελνει υπεροχες αχτιδες φωτος και αγγιζει τα ρουθουνια μας η πρωτη μυρωδια της ανθισμενης μυγδαλιας.





Μικρα αγγιναρακια, τα πρωτα της εποχης αναπαυονται μεσα σε νερο με μπολικο λεμονι και...

σχηματιζουν ενα λευκο λοφακι,πριν ενωθουν με τα αλλα τρυφερα λαχανικα για την πιο ομορφη μαγειρικη συνθεση.Αγγιναρες αλα πολιτα, με γευση απο τις καλυτερες στιγμες της μανας μου.


Εξω παλι για να συναντησω τα χρωματα της ανοιξης.



Οι ανεμωνες εμφανιστηκαν ξαφνικα πριν λιγα χρονια μεσα στο γκαζον και απο τοτε ανθιζουν πανηγυρικα καθε χρονο το χειμωνα και ειναι μια οαση χαρας ακομα και οταν χιονιζει.Θα μεινουν ετσι ανθισμενες μεχρι το Πασχα και τελικα ειναι ο πιο τρυφερος συνδεσμος αναμεσα σε δυο εποχες.Μου θυμιζουν τα χρονια της αθωοτητας οταν φερναμε μικρα μπουκετα απο τους αγρους για να στολισουμε το βαζο και μαζι την αναγεννηση της φυσης που ξυπναει απο την χειμερια ναρκη σε μια οργισμενη εκρηξη ανθοφοριας.

Τριπτυχο




Σε λιγες μερες θα ανοιξουν τα λουλουδακια τους και τα βραδια οταν θα γυρνας αργα απο τη δουλεια θα σε τυλιγει η μυρωδια τους.




Κολλημενη σε ενα συρματοπλεγμα η μικρη αμυγδαλια,ποζαρει με ναζι καθως την φωτογραφιζω.



Η φετεινη χρονια ητανε για τα λαχανικα μου σκετος εφιαλτης.Οι υψηλες θερμοκρασιες σε συνδυασμο με την υγρασια κατεστρεψαν ολους τους σπορους και η παραγωγη μου εγινε τροφη για τα σαλιγγαρια του κηπου.Πανε τα υπεροχα σπανακια μου με τα τεραστια φυλλα τα τρυφερα μαρουλια και τα κρεμμυδακια.Ο κηπος ειναι γεματος ζιζανια και τιποτα δεν θυμιζει την περσινη μου παραγωγη.Να ομως και μια μεγαλη επιτυχια.

Αυτο το παραξενο μπροκολο που προσπαθω καιρο να το πετυχω,φετος ειναι εδω και με εχει κανει περηφανη που τα καταφερα.Δεν ξερω ακομα πως ειναι η γευση του αλλα δεν με νοιαζει καθολου,ειλικρινα.Αρκει που καταφερα να το φτιαξω.Ο κηπος μου ειναι η χαρα μου.

29 σχόλια:

  1. Πανέμορφα.. λατρεύω την φύση, λατρεύω τα λουλούδια, "μιλάνε" μέσα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΕΛΕΙΟΣ Ο ΚΗΠΟΣ ΣΟΥ.ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΜΠΗΚΕ Η ΑΝΟΙΞΗ.ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΟΥ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ ΕΦΤΑΣΕ Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥΣ.
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ όμορφος και φροντισμένος δείχνει ο κήπος σου! Όσο για την άνοιξη συμφωνώ ότι είναι ήδη εδώ, βλέπω και εγώ καθημερινά στα περπατήματά μου τις όμορφες εικόνες της και φωτογραφίζω συνεχώς τα λουλούδια που έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν παντού. Μουσική αφιέρωση: La primavera - Vivaldi http://www.youtube.com/watch?v=KWQlJ6b-w7g&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γιαννα μου, αυτες οι αγγιναρες αλα πολιτα με εστειλαν στο καναβατσο πρωι πρωι της κυριακης και πως θα συνελθω δεν ξερω!
    εχει γεμισει ο εγκεφαλος μου με τις μυρωδιες και τις αναμνησεις, μια και αυτο ηταν απο τα πιατα που εφτιαχνε αριστουργηματικα η μανουλα μου!
    μπηκε η ανοιξη και ειναι σκληρη η ανοιξη γιατι με την ομορφια της μας θυμιζει οτι οπως ηρθε ετσι θα φυγει, τιποτα δεν μενει!
    ενας λογος παραπανω να απολαυσουμε τις αγγιναρες α λα πολιτα!
    καλη κυριακη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κατ αρχην να πω οτι οι ανεμωνες ειναι παρα πολυ αγαπημενες και οι τουλιπες ακομα πιο πολύ!!
    επισης, αυτο το περιεργο μπροκολο εδω κυκλοφορει πολυ μα παρα πολυ, ειναι πιο πολυ σαν κουνουπιδι ομως οι γαλλοι το τοποθετουν στην ευρεια οικογενεια των choux fleur :)
    αγγιναρες αλα πολιτα... θα περιμενω ως την μεγαλη πεμπτη να μου τις φτιαξει η μαμακα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αρτιστα μου τα λουλουδια ειναι και για μενα μια εικονα τελειας ομορφιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σκρουτζακο μου να εισαι καλα.Ειδες ομορφιες η ανοιξη.Κι ακομα ειμαστε στην αρχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βασιλη ευχαριστω για την μουσικη αφιερωση.Ελπιζω να δουμε σε μια αναρτηση σου τις φωτογραφιες που βγαζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αχ καλε μου φιλε Παναθηναιε τι να πω γιαυτες τις γλυκες αναμνησεις.Ειναι ενα θειο δωρο απο το παρελθον με κεντρικα προσωπα αγαπημενα που δεν φευγουν απο τη σκεψη μας.
    Η ανοιξη ειναι ζωη και θανατος μαζι,αλλα εμεις θα κρατησουμε την θετικη πλευρα γιατι αυτο εχουμε αναγκη.
    Καλο απογευμα Κυριακης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μελισσουλα μου το μπροκολακι το ειδα κι εγω πολυ στην Ρωμη.Στην Ελλαδα δεν εχει ακομα εμφανιστει.Αλλα το ειχα πρωτοδει στο ιντερνετ πριν δυο χρονια και εψαχνα τους σπορους.
    Τελικα τους αγορασα παλι απο το ιντερνετ και ηρθαν απο την Αγγλια.
    Σημερα που το δοκιμασα ητανε γλυκισμα.
    Αγγιναρες απο τη μανουλα;Τελεια σε βρισκω.
    Να περασεις καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.ΜΠΗΚΕ Η ΑΝΟΙΞΗ :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιάννα μου θύμισες το παληό μας σπιτάκι (το αναρτησα πρόσφατα στην ιστοσελίδα μου) που είχε όλα αυτά τα καλά του δικού σου κήπου. Τώρα, εδώ και χρόνια, αρκούμε στις γλάστρες του μπαλκονιού μου. Χτες μάζεψα από τις δυο νεραντζιές γύρω στα εικοσιπέντε νεράντζια. Πρέπει να κόβονται αλλιώς δεν σκάζουν τα νέα μπουμπουκάκια που είναι έτοιμα. Έτοιμη να σκάσει και η πασχαλιά. Τα γεράνια ολάνθιστα με τον καλό καιρό του φετεινού χειμώνα. Έτοιμες να ανοίξουν και οι τουλίπες, που πριν χρόνια φέραμε τους βολβούς από Ολλανδία. Κλάδεψα και τις τέσσερις ελιές. Καλό μήνα, καλή άνοιξη να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μα τι ευλογημένο κλίμα έχετε!νωρίς έρχεται η άνοιξη,αργά φεύγει το καλοκαίρι!
    Ο κήπος όμορφος,περιποιημένος,ήξεραν οι ανεμώνες πού ήρθαν!Τι να πρωτοθαυμάσω,όλα είναι πανέμορφα!
    Οι φρέζιες φαντάζομαι πώς μοσχομυρίζουν και οι αγγιναρούλες όνειρο.Το παράξενο μπρόκολο όπως το λες κυκλοφορεί και εδώ σε μας περιορισμένα βέβαια,μάλλον ευνοεί το κλίμα που είναι ψυχρό.
    Αφού ήρθε η άνοξη σε σας,πού θα πάει,σιγά-σιγά θα αρριβάρει και πιο πάνω να χαρούμε και μεις.
    καλή εβδομάδα Γιάννα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απ' όλα έχει το πανέρι Γιάννα μου. Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στον αγαπημενο μου Σκρουτζακο καλο μηνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ντινο μου καλο μηνα.Το μερακι δεν κρυβεται.Αφου συνεχιζεις να καλλιεργεις τα φυτα σου μεσα στις γλαστρες στο μπαλκονι σου,ευχομαι η ανθοφορια να σε αποζημιωσει.
    Φετος ο χειμωνας ητανε ηπιος και τα λουλουδακια μας ξεπεταχτηκαν απο νωρις.Μακαρι να μην κανει καμμια ξαφνικη παγωνια γιατι τοτε δεν θα μεινει τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ρουλα μου αρχοντισα του βορρα οπως θα ελεγε και ο αγαπημενος Παναθηναιος σου στελνω μια αγκαλια λουλουδια,τα πιο ευωδιαστα μονο για σενα.Ευχομαι το σπιτικο σου να μοσχομυρισει ανοιξη και η αυρα σου να μας τυλιξει ολους.Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλη εβδομαδα Φοιβο και ενα λουλουδι ευωδιαστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Kαταμύρισε η άνοιξη στην αυλή σου Γιάννα μου!
    Να μη θέλεις να φύγεις απο εκεί.Τι μπρόκολο είναι αυτό; θα ψάξω για σπόρο,δεν ξέρω σαν γεύση.Ειναι διαφορετική απ'το συνη θισμένο;Αα..να σου πω και εγώ τα νέα μου από την γύρα που έκανα στην αυλή μου.Σου είχα πει που φυτέψαμε ελιά, τηνντύσαμε..την θερμοφορέσαμε για να αντέξει τις παγωνιές..και δεν είχαμε και λιγα χιόνια..και ω του θαυματος επέζησε!!το καταχάρηκα!!
    Σημερα ηταν μια πραγματικα ανοιξιάτικη μέρα!Καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. καλημερα καλο μηνα καλη και ευλογημένη ή ανοιξη ο συνήθης ώμορφος κήπος σου φαινεται χαρμα, αλλα βρε παιδί μου η ανοιξη εχει ενα φοβερο μειονεκτημα εαρινη αλλεργια ειναι θανατος και ιδιαιτερα αμα δουλεύεις στα κατεργα της κεντρικης και δεν μπορεις να αποφυγεις τα διαφορα λελουδα που ανθιζουν ή φυτοζωούν εδω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλό μήνα,
    μας εφερες την άνοιξη αγαπημένη Γιάννα με τις πανέμορφες φωτογραφίες σου, τα λουλούδια είναι υπέροχα, μπράβο..
    φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πελα μου αγαπημενη ειδες το ευλογημενο δεντρο!
    επεζησε η ελιτσα και ευχομαι να την δεις ανθισμενη πλεον.Τωρα για το μπροκολακι.Το δοκιμασα για πρωτη φορα χτες.Ητανε ενα γλυκισμα.Ψαξε σε μεγαλα φυτωρια μηπως βρεις σπορο.Αν οχι πες μου να σου δωσω διευθυνση στο Ιντερνετ,διαφορετικα θα στο αγορασω και θα το εχεις συντομα.Φιλια ανοιξιατικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγαπημενε μου ανωνυμε φιλε,σου προτεινω να αφησεις την αλλεργια να πλημμυρισει τα υπογεια της κεντρικης και να τους στειλει ολους απατους.Ετσι θα μπορεσεις να το σκασεις και θα ερθεις στον κηπο μου για παγωμενο κρασακι και πολλα χαμογελα.
    Φιλια στο κοριτσακι σου και να τα πουμε συντομα.Αντε φιλια και σε σενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Thumbelina μου σε ειχα χασει.Εισαι καλα;
    Πολλα φιλια και παντα η ανοιξη στις καρδιες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αγγιναρούλες σε όλες τις μορφές.Βραστές, ωμές, αλα πολίτα, τηγανητές, σουφλέ...ουφ , μεσημεριάτικα!!!

    Να φύγει η μελαγχολία Γιάννα μου ,να λάμπει ο ήλιος στη ματιά μας.

    Φιλάκια ανοιξιάτικα γλυκά:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. choux romanesco το λενε οι γαλλοι, το μπροκολο που ειναι κουνουπιδι :)
    το ειδα σημερα στο σουπερ μαρκετ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κατερινα μου ο καιρος τις τελευταιες μερες μας υποσχεται το καλυτερο.Ηλιος και ανοιξη.Βαλε ενα τραγουδακι κι ενα ποτακι,φορεσε κι ενα γλυκο χαμογελο και εχεις κανει το πρωτο βημα για να φυγει η μελαγχολια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ευχαριστω Μελισσακι δεν το ηξερα.Και ειναι λεει κουνουπιδι;Ακου να δεις.Νομιζω οτι συντομα θα το δουμε και στις εδω αγορες.Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ομορφιά!Ομορφιά!Ομορφιά!
    Γιάννα μου, με πότισες ομορφιά!
    Έτσι όμορφα να ζείς...
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή