Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΧΙΟΝΙΣΕ ΑΚΟΜΑ

Μια μικρη αποδραση στην Αραχωβα για ξεκουραση εχει τη χαρη της.

Εχει και καφεδακι στη λιακαδα αλλα και γευση απο παραδοση που σιγα σιγα ξεφτιζει κι αυτη καθως πληθαινουν οι μπουτικ με τα επωνυμα ρουχα και τα μπαρακια.


Η περιοχη εχει χτιστει απελπιστικα πολυ και στο Λιβαδι εχουν ξεφυτρωσει ενα καρο βιλες χτισμενες κατα τα σουηδικα προτυπα,με πρασινες και μαυριδερες στεγες σε ενα αρχιτεκτονικο παντρεμα βλαχιας και νεοπλουτισμου τοσο κραυγαλεο που σε διωχνει μακρια.



Το τοπιο ειναι θαυμασιο και οσο οδηγεις προς την Αγοριανη τα ελατα πληθαινουν και το πρασινο σε αγκαλιαζει.Φετος με τις υψηλες θερμοκρασιες μεσα στο χειμωνα το χιονι σπανιζει στην περιοχη και το χιονοδρομικο ειναι κλειστο.Οι επισκεπτες ειναι λιγοτεροι και συνηθως περιοριζονται στο Σ/Κ,η απολαμβανουν μια ημερησια βολτα με φαγητο και καφε.


Εχω ξανακανει την διαδρομη μεχρι την Αμφικλεια, οταν ολα ηταν χιονισμενα και το τσουχτερο κρυο σου παγωνε τη μυτη και τα ακροδαχτυλα.
Αυτο το παγωμενο σεντονι με τα ελατα φορτωμενα ασπρο βαμβακι και δροσοσταλιδες, μου εχει μεινει στο μυαλο σαν κατι μαγικο.
Αλλωστε εγω ετσι τον φανταζομαι παντα τον χειμωνα.Με βαρεια συννεφα που μοιαζουν να κατεβαινουν χαμηλα, χιονι, ευεργετικο κρυο και τη μυρωδια του ξυλου που καιει στο τζακι να μου χαιδευει τα ρουθουνια.
Στην πολη εχει αρκετο κρυο βεβαια,αλλα εχει και ενα λαμπρο ηλιο που βοηθαει τον κοσμο να κατσει εξω και να απολαυσει τον καφε του.Τα τσιπουρα πηγαινοερχονται ολοκαθαρα μεσα στα ποτηρια και για φρεσκο νερο τρεχεις με το μπουκαλι στη βρυση που φερνει το θειο δωρο κατευθειαν απο το βουνο.



Μου αρεσουν οι πολεις που σεβονται την παραδοση στην αρχιτεκτονικη, αλλα συνδυαζουν συγχρονα στοιχεια που προσδιδουν φως και αποψη στις κατασκευες και τις βγαζουν απο τα μουσεια για να απολαυσει ο κοσμος μια αισθητικη αλλης εποχης που ομως τολμα με μοντερνες εφαρμογες.Τα κτιρια παραμενουν ζωντανα και ειναι αναγκη να τα αντιμετωπιζουμε με σεβασμο και αγαπη.



Στην Αραχωβα πρωταγωνιστης στα στενα και στις προσοψεις των σπιτιων ειναι η πετρα,φτιαγμενη απο μαστορους με φοβερη τεχνη και σοφια θα ελεγα.Αν και ειμαι λατρης των πραγματων που ερχονται απο παλια και κουβαλανε τα σημαδια του χρονου πανω τους,ειμαι εντελως αντιθετη με την αισθητικη της βελεντζας και η λεξη παραδοσιακο με ξενερωνει τελειως.Η παραδοση δεν ειναι μια λεξη κενη που αιωρειται μεσα στο χρονο με την απαιτηση να τη διασωσουμε μονο για την ιστορια.

Η παραδοση μας αγαπαει και την αγαπαμε,εκσυγχρονιζεται και ζει μεσα μας, γιατι ετσι μπορουμε να διασωσουμε την ιδιαιτεροτητα μας σαν λαος και να ζησουμε σε απολυτη αρμονια με το παρελθον μας.
Να πατε στην Αραχωβα.Εχει ακομα το τοπικο χρωμα,τυρακι νοστιμοτατο,γλυκα ντυμενα στα καταλευκα με ζαχαρη αχνη και παιδακια εκλεκτα.Αν κατι σας μοιασει ξενο με την παραδοση, αγνοειστε το.Εχει μια γλυκα το βραδυνο χρωμα που βαφει ροδινα τα βουνα και η θεα απο ψηλα σε αποζημιωνει.

25 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφα μας ταξέδεψες στην Αράχωβα Γιάννα μου με τις ωραίες φωτογραφίες. Ξέρεις εγώ τι λυμπίστηκα περισσότερο: Το γάργαρο νερό. Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι όμορφο οδοιπορικό είναι αυτό Γιάννα μου;;
    Αυτη΄η βρυσούλα με τρεχούμενο νερό..νάμα!!!
    Δεν έω παει προς τα'κει! Να'σαι καλά που μας ξενάγησες στα όμορφα απόψε!!
    Φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιάννα μου,εσύ με βουνό κι εγώ με θάλασσα περάσαμε το Σαββατοκύρακο!
    Θαυμάσια!
    Μετά το νησί, η Αράχωβα μου έδωσε το βουνίσιο οξυγόνο και φυσικά δεν μπορώ να μη σε ευχαριστήσω!
    Έχω πολύ καλές αναμνήσεις,όταν ακόμα δεν είχε κατακτηθεί απόλυτα από τους χλιδάτους!
    Σε γλυκοφιλώ γλυκούλα μου!
    Πάντα να μοιράζεσαι μαζί μας όμορφα ταξίδια, τα περιγράφεις τόσο τρυφερά και γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρέθηκα ένα τριήμερο κάποτε στην Αράχωβα και δε θα το ξεχάσω, σε συνδυασμό όμως και με επίσκεψη στους Δελφούς. Αξίζει να πάει κανείς πολύ όμορφα μέρη και πολύ κοντά στην Αθήνα.

    Καλή βδομάδα να έχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην Αραχωβα πηγα την επομενη της συναντησης μας. Εκανε ψοφο εκεινη τη μερα. Για να πω την αμαρτια μου με απογοητευσε λιγακι και οταν φερω τις φωτογραφιες μου θα εξηγησω γιατι. Ηταν ομως μια ωραια χειμωνιατικη εκδρομη. Παϊδακια εφαγα και στην Αραχωβα, αλλα της προηγουμενης μερας ηταν πολυ πιο νοστιμα. Φιλακια!
    Ελπιζω να πηρες τυρακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο Γιάννα μου, έκανες πολύ ωραιο ταξιδάκι! Ευχαριστήθηκα τις ωραίες φωτογραφίες σου. Σου εύχομαι μια καλή χαλαρή εβδομάδα! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραίο ταξίδι και οδοιπορικό, νομίζω ότι εσύ μας ταξίδεψες πιο όμορφα απ ότι η Αράχωβα. Την αγαπούσα πολύ 15 χρόνια πριν, έχει αλλάξει όπως όλα άλλωστε.. αλλά παραμένει αγαπημένος προορισμός ακόμη και για να δεις φίλους, ακόμη και για να φας την "πάπια της γιαγιάς" στο μικρό ταβερνάκι στην Αμφίκλεια!
    Φιλιά πολά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιάννα μου χάρηκα για τη μικρή αναζωογονητική απόδρασή σας, δεν έχω πάει Αράχωβα και οι εικόνες που έχω δει είναι με χιόνια και ήταν καλή ευκαιρία να τη δω χωρίς χιόνι.
    Όσο για την παράδοση συμφωνώ, εξελίσσεται μαζί μας, προσθέτει νέα στοιχεία, είναι η κουλτούρα μας που εξελίσσεται μαζί με μας. Δεν θα υπήρχε πρόοδος αν νέα στοιχεία δεν είχαν προστεθεί και θα παραμέναμε ες αεί στην κουλτούρα των σπηλαίων. Η παράδοση δεν είναι στατική, το παρελθόν χρειάζεται να βρίσκεται σε διάλογο με το παρόν για να επιβιώσει. Ας αφήσουμε τις βελέντζες και τα συναφή για τα λαογραφικά μουσεία.
    φιλάκια πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπημένη μου,
    Πολύ ωραία η περιήγηση στην Αράχωβα με τις φωτογραφίες σου να ναδεικνύουν την κοσμοπολιτιά αυτής της παραδοσιακής περιοχής.
    παρότι έχει αλλάξει πρόσωπο ένεκα του τουρισμού, διατηρεί αυτή την αρχιτεκτονική της πέτρας που μαγεύει.
    Και η θέα στην κοιλάδα είναι εκπληκτική. Η Αράχωβα είναι μια όαση του χειμώνα, μιά ωραία ευκαιρία γιά δραπέτευση.
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπερα Ντινο μου.Το νερακι ερχοτανε κατευθειαν απο το βουνο και γαργαρο και πολυ παγωμενο.Το ψυγειο της φυσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πελα μου η Ελλαδα ειναι τοσο ομορφη!Το μονο που πρεπει εμεις να κανουμε ειναι να την σεβομαστε.
    Σε φιλω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ολγα και βουνο και θαλασσα παντα οι ομορφιες ειναι εδω και οταν τις ανακαλυπτουμε,σιγουρα χαιρομαστε και σας προσφερουν αγαλλιαση.Εχω πολλα χρονια να παω στην Ανδρο και ειλικρινα την εχω επιθυμισει.Νομιζω αυτο το καλοκαιρι με περιμενει να την ξανανταμωσω.Φιλακια αγαπημενη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μαργκο μου μια επισκεψη στους Δελφους επιβαλλεται.Μαζι με την Αραχωβα ειναι συνδυασμος πολυ ομορφος.Ξεκουραζεσαι,μαθαινεις,απολαμβανεις.
    καλο σου βραδυ ευαισθητουλα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεσποινα περιμενω την αναρτηση σου για την Αραχωβα.Πηρα τυρακι αλλα παιδακια δεν εφαγα.Ναι ναι εδω ειναι τα καλυτερα ever.Ολα τα αλλα ειναι απλως οδοντοκρεμες.Εδω και μονο εδω θα τρωμε παιδακια.Σε φιλω καλη μου πολυ πολυ ομως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευη μου αγαπημενη φιλη!Τα ειπαμε τοσο ομορφα.Ακουω ακομα την φωνη σου.Σε αγκαλιαζω για μια φορα ακομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Την "παπια της γιαγιας" δεν την ηξερα.Νομιζω πρεπει να ξαναπαω για να την δοκιμασω.Ποπη μου συμφωνω ειναι πολυ ομορφος προορισμος η Αραχωβα,αλλα με πολλες αλλοιωσεις.Ολα αλλαζουν αλλα το μετρο ποτε δεν εβλαψε.Αυτο ειναι που δεν μαθαμε ποτε.Καλο σου βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ρουλα μου τα ειπες ολα τοσο ομορφα.Ητανε μια μικρη αποδραση για να χαλαρωσουμε λιγο και να ξεκουραστουμε.εισαι καλα μωρο μου;Να μιλησουμε.
    φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γλυκεια μου Ιουστινη εχει ακομα τις ομορφιες της η περιοχη και η Αραχωβα κραταει τα σκηπτρα σε πολλα.Εχει ομορφες γειτονιες,πετρινα σκαλοπατια που σε ανεβαζουν στον ουρανο-δεν καταφερα να τα ανεβω-,χαλαρωση και μια γευση απο ενδοξο παρελθον.Μου αρεσει παντα,αλλα γρινιαζω και λιγο για την κακογουστια.
    Φιλια του ηλιου απο την πατριδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η Αράχωβα τα έχει όλα , όπως και η Μύκονος το καλοκαίρι. Μπορείς να περάσεις ήρεμα και όμορφα ή να ξεφαντώσεις τρελά!!

    Γιάννα μου γλυκιά, πρωινιάτικα με ταξίδεψες και μου θύμισες κιόλας!!!

    Σε φιλώ γλυκά:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. εχω περασει απιστευτες κρεπαλες στην Αραχωβα πολλα χρονια πριν ( με διαφορα δε, προτιμω τα Κελαρια:)
    κι απιστευτα ξημερωματα με πακετα απο το τσιτσι,
    μετα δεν ξανακατεβηκα απο το Καιμακτσαλαν το οποιο σου συνιστω στην επομενη εξορμηση
    μου θυμισες υπεροχες στιγμες της ζωης μου

    αλλα αυτες οι φωτο χωρις χιονι με μελαγχολουν
    -δεν μπορω
    δε λεει φορμαελα και τραχανας χωρις το μαλακο παφ παφ

    γμτ μα γιατι δεν εχει χιονι πουθενα πια???

    φιλια χαρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ομορφούλα είναι η Αράχωβα και έχω να πάω πολλά χρόνια! αυτές οι Σουηδικές βίλες είχαν μόλις ξεκινήσει να εμφανίζονται την τελευταία φορά που πήγα και όντως είναι πολύ χάλια και τέλος πάντων το ξύλο δεν ταιριάζει στα δικά μας ορεινά βουνά. δεν καταλαβαίνω γιατί προσπαθούν να αλλοιώσουν το χαρακτήρα τους έτσι...
    καλό σαββατοκύριακο και πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κατερινακι εμενα μου αρεσει πολυ η Αραχωβα.Για καποιο λογο μου βγαζει πολυ θετικη ενεργεια.Καταφερα να ξεκουραστωκαι περασα καλα.
    φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Λατρευω αυτες τις υπεροχες κρεπαλες που περασαν απο τη ζωη μας και τη φορτωσαν με τα σημαδια της χαρας και της ευδαιμονιας.Οποιος δεν κουβαλαει μερικα τετοια σημαδια, φορτιο απο την ξενοιασια της νιοτης δεν ξερει τι χανει.
    Ταλι μου χιονακι πουθενα.Μονο κρυο που παγωνει τις μυτες το βραδυ.Καλα ητανε,αλλα χωρις παφ παφ οπως λες κατι ελειπε.
    Καιμακτσαλαν λοιπον!Ναι θελω πολυ να παω και το σκεφτομαι συχνα.
    Μια μεγαλη αγκαλια σου κανω αγαπημενη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εμενα Τζιτζι μου δεν μου αρεσουν αυτες οι κατασκευες.Δεν ταιριαζουν καθολου με το ελληνικο βουνο νομιζω.Αλλα καποιοι που ισως θελουν να εντυπωσιασουν και εχουνε χασει και το μετρο τις αγοραζουν.
    Τι τελεια η καινουρια φωτο!Σε αφηνει να τρεξεις με την φαντασια σου να ανακαλυψεις το προσωπο στο βαθος.Μου αρεσει.Καλο Σ/Κ φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή