Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΑ

Τον τελευταιο καιρο μενω μεσα τα βραδια.Μετα το μεσημερι ειναι η στιγμη να χωθω στον καναπε και με ενα βιβλιο στο χερι απολαμβανω την ηρεμια μου.Αυτη τη στιγμη την αφιερωνω στον εαυτο μου και νιωθω να κερδιζω ποντους καθως χαλαρωνω και μαθαινω καινουρια πραγματα.Αν παλι ο καιρος ειναι συννεφιασμενος και εχει αναψει και το τζακι για να νικησει το κρυο και να δωσει θαλπωρη στο χωρο,εχει ερθει η καλυτερη μου ωρα.
Αυτο σημαινει οτι θα μιλησουμε για βιβλια.Δυο βιβλια που διαβασα τελευταια και μου αρεσαν πολυ.

Ο Λουκας Μεξης στο "SHOEBOX" γραφει ενα καλοκαιρινο βιβλιο με τρελουτσικους ηρωες.Αιωνιοι φοιτητες, λατρεις της καλοπερασης, ερωτευονται πολυ και στηνουν μια καλοκαιρινη κομπινα με στοχο το χρημα.Τρεις φιλοι γυρω απο ενα κουτι παπουτσιων που δεν ανοιγει ποτε και κρυβει ενα θησαυρο παραξενο και μεθυστικο

.Οι ηρωες του Μεξη με εντελως καρτουνιστικο χαρακτηρα υπακουουν πιστα στο μυθο της αιωνιας αληθειας και πολυ γρηγορα σε κανουν μελος της παρεας.Γινεσαι ο τεταρτος πρωταγωνιστης, συμμετεχεις κι εσυ, αγωνιας, τρεχεις σε μοναστηρια και κατσαβραχα, απολαμβανεις τις στιγμες και βαζεις στοχους.
Με γλωσσα φρεσκια και σημερινη, οπως ταιριαζει στην ηλικια του συγγραφεα, το βιβλιο αρχιζει και τελειωνει με τον ιδιο τροπο.Ο Νικος, που ειναι το κεντρικο προσωπο της ιστοριας, σκηνοθετει το θανατο του και μεσα απο εντελως σουρεαλ καταστασεις, κατορθωνει να ξεφυγει, να χαμογελασει στη ζωη και στο τελος να μας κλεισει πονηρα το ματι απο τη γη της επαγγελιας.Ειναι ενα βιβλιο αισιοδοξο και χαρουμενο.Οι χαρακτηρες του ειναι "ευπεπτοι" και αληθινοι.Σε παραμυθιαζουν ομορφα και μεσα απο το σκοταδι του θανατου, στελνουν τα πιο γελαστα μηνυματα στη ζωη.
Το βιβλιο "ΟΠΩΣ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΖΗΣΩ "της Ελενης Πριοβολου, κερδισε το βραβειο αναγνωστων, για το 2010.Ειναι ενα μυθιστορημα γοητευτικο, γραμμενο με τολμη και πολυ αγαπη.Και λεω τολμη, γιατι τι αλλο -εκτος απο τολμημα-μπορει να ειναι η συγγραφη ενος βιβλιου που αναφερεται στις τελευταιες δεκαετιες του 190υ αιωνα και απαιτει να ειναι αληθινο.
Το βιβλιο αυτο ειναι βαθεια πολιτικο και συμπλεκει αριστοτεχνικα τα υπαρκτα προσωπα της εποχης, με τους ηρωες που γεννησε η λογοτεχνικη φαντασια.Η συγγραφεας σε μια συνεντευξη της, μας λεει οτι προκειται για το πρωτο βιβλιο μιας τριλογιας που πραγματευεται την ιστορια του αριστερου κινηματος στην Ελλαδα.

Η μυθοπλασια κινειται γυρω απο δυο ανακτορα.Το "μικρο",ενα κτισμα στον Κεραμεικο,με θεα στον ιερο βραχο.Και το "μεγαλο",εκει οπου δημιουργειται ο μυθος της βασιλικης οικογενειας.Ισχυρα και τα δυο, αποτελουν τους πολους, γυρω απο τους οποιους διαμορφωνονται χαρακτηρες, συμπεριφορες, ιστορικες εξελιξεις, παραγονται πολιτικες ιδεες και ολα αυτα τυλιγμενα στο υπεροχο αρωμα των ροδων.

Αυτο ειναι το ισχυρο οπλο που διαθετει το "μικρο"ανακτορο, για να αντιπαλευεται μαζι με τις κοινωνιστικες ιδες του την εξουσια που αδιαμφισβητητα διαθετει το "μεγαλο".Μεσα απο τις σκηνες του καθημερινου βιου, συνανταμε λογοτεχνες, πολιτικους, ιδεολογους και ολα τα στοιχεια ενος πολιτικου σκηνικου που αναπαραγεται με τον πλεον πιστο τροπο μεχρι σημερα.Στο μικρο ανακτορο προσωπα με ταπεινες καταβολες και συνηθισμενα στη φτωχια, ζουν το μεγαλειο των νεων ιδεων γυρωαπο την προσωπικοτητα ενος ισχυρου ανδρα, που αποδεικνυεται ευαλωτος στον ερωτα και στο θηλυκο καλλος.Θα διατηρησει ομως μεχρι το τελος την αυτονομια του,με μια ωριμοτητα που σπανιζει στον συγχρονο ανθρωπο.Ειναι η ιδια αυτονομια που αναγνωριζει και παραχωρει στους αλλους ανθρωπους που ζουν στον περιγυρο του.

Τα προσωπα, η τοπολογια, οι συνηθειες της εποχης, ολα ελεγμενα με ακριβεια και απολυτως αληθινα.Τελος ξαφνιαζει ευχαριστα η προσπαθεια της Πριοβολου να συνθεσει μια γλωσσα ξεχασμενη, με νεωτερα λεκτκα ιδιωματα.Το βιβλιο διαβαζεται με πολυ ενδιαφερον, σε μαθαινει ιστορια και στεκεται εντιμα στο χωρο της συγχρονης ελληνικης λογοτεχνιας.

Θα περιμενω με αγωνια τη συνεχεια.

27 σχόλια:

  1. το ιστορικο μυθιστορημα ειναι οτι πιο δυσκολο κατ΄εμε..θελει πηγές , διάβασμα και ψαξιμο , πιστη αναπαρασταση της εποχης και ειναι πολυ περα απο το απλο διηγημα της εποχης..
    -μεγαλο τολμημα και θελει πολυ πολυ δουλεια
    (τυφλα να χει το ερευνητικο:))

    Γιάννα μου οι στιγμες που περιγραφεις ειναι και μενα αγαπημενες..θα σε ακολουθησω να κανω τα ιδια ταξιδια και θα σου πω::))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυο πραγματακια θα πω. Σε βλεπω στον καναπε διπλα στο τζακι. Εκει διπλα σου καθησα για λιγο και ξερω ποσο ομορφα και ηρεμα ειναι. Και μου χαρισες το βιβλιο της Ελενης Πριοβολου. Και γι αυτα τα δυο και για το τριτο και καλυτερο που ειναι το χαμογελο σου σ'αγαπω πολυ πολυ! Φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιάννα μου ξέρεις ότι, λόγω της ζωγραφικής τρέλας δεν πολυδιαβάζω τελευταία. Εκείνη όμως που έχει τρέλα με το διάβασμα είναι η γυναίκα μου. Σε ένα βράδυ μπορεί να διαβάσει βιβλίο εξακοσίων σελίδων. Έχω όμως το εναλλακτικό, κάθε που τελειώνει ένα βιβλίο, μου το περιγράφει καθώς ζωγραφίζω. Έτσι αν είναι κάτι που ιδιαίτερα μου αρέσει, το πιάνω στα χέρια μου κάποια στιγμή. Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιάννα μου τι ωραία που μας παρουσίασες τα βιβλία που διαβάζεις! Έχω επιθυμήσει τις μέρες που έπιανα το βιβλίο και το τελείωνα σε ελάχιστο χρόνο, δεν μπορώ να συγκεντρωθώ το τελευταίο διάστημα και έχω 6 βιβλία να με περιμένουν, είναι βιβλία που τα επέλεξα αλλά έτσι και κάνω την αρχή με βλέπω να παρατάω τις δουλειές μου για να τα τελειώσω και δεν έχω περιθώρια να το κάνω.
    σε φιλώ πολύ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον το δεύτερο! Θα παραγγείλω να μου το στείλουν από την Ελλάδα. Διαβάζω περισσότερο ξένη λογοτεχνία τελευταία και θέλω κάποια ελληνικά βιβλία...
    Καλά να περνάς! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟ Ο ΜΗΝΑΣ ΜΑΡΤΗΣ.
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ.ΔΕΝ ΤΑ ΗΞΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ταλι μου συμφωνω εντελως για το ιστορικο μυθιστορημα.Αυτος ειναι και ο λογος που θαυμαζω την προσπαθεια που κανει η συγγραφεας αυτου του βιβλιου.Και σαν απιστο λιονταρι αρχισα να τσεκαρω τα διαφορα στοιχεια και ητανε ολα αληθινα.Ισως η διηγηση να κανει κοιλια σε καποια σημεια αλλα το συνολο με γοητευσε αρκετα καθως και ο τροπος που χειριζεται τους χαρακτηρες της.Αν το διαβασεις θα μου πεις την αποψη σου.Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεσποινα αν γραψω πως εχω συγκινηθει ειναι νομιζω πολυ λιγο.Θα πω μονο πως τωρα που ξανακουσα τη φωνη σου εκανα αγωνα δρομου μεσα στο σπιτι μου απο τη χαρα μου.Ευλογημενη η στιγμη που ανακαλυψα αυτη τη γεματη ζωη σελιδα και τοσους υπεροχους ανθρωπους.Ευχομαι να διαβασεις το βιβλιο και να περασεις ομορφα την ωρα σου μαζι του.
    Σου στελνω την αγαπη μου και κανω μια ευχη να συνεχιστει η επικοινωνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ντινο μου εισαι πολυ τυχερος τελικα.Γιατι και τη τρελα της ζωγραφικης ικανοποιεις και μαθαινεις λογοτεχνια.Ασε που καποια στιγμη νομιζω πως τα βιβλια που σου διηγειται η γυναικα σου μπορει να γινουν και η πηγη της εμπνευσης σου.Το ευχομαι παντως.Καλη εβδομαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγω Ρουλα απορω με τον εαυτο μου.Γιατι τον τελευταιο καιρο ειχα παθει το ιδιο με σενα και εβαλα στοχο να ξαναπιασω τα βιβλια μου ακομα και αν αφησω πισω αλλα πραγματα.Ετσι κατεβηκε και το λοφακι που ειχα φτιαξει με τα αδιαβαστα οπως λες.Καταφερα να διαβασω και να ξανανιωσω πολυ ομορφα ετσι χωμενη πολυ ωρα στο βιβλιο.
    Εμεινε πισω και το μπλογκ μου αλλα τα λατρευω τα βιβλια μου.Σε φιλω πολυ φιλεναδιτσα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγγελικη μου σου προτεινω να το διαβασεις και ειμαι σιγουρη οτι θα σου αρεσει.Τον τελευταιο καιρο εχουν γραφτει πολλα ελληνικα μυθιστορηματα.Νομιζω πως καθε ενας που μπορει να συνταξει μια ολοκληρη προταση αποφασιζει να γραψει και ενα βιβλιο.Τα καλα πονηματα ομως ειναι ελαχιστα και καποια αληθινα διαμαντακια.
    Τα φιλια μου Σου στελνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλη εβδομαδα καλε μου φιλε.Ευχαριστω για την ομορφη παρεα σου.
    Να εισαι καλα Σκρουτζακο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιάννα μου,έχω περίπου 2 μήνες να διαβάσω βιβλίο και μου λείπει!
    Συμβαίνουν διάφορα και δεν έχω χρόνο!
    Ήδη με περιμένουν δυο,σε εμπιστεύομαι και με την πρώτη ευκαιρία θα αγοράσω τις προτάσεις σου!
    Καλή βδομάδα!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. To πρώτο το διάβασα και μου άρεσε πολύ!
    Το δεύτερο το παρουσίασες τόσο όμορφα που θα το αναζητήσω και θα σου πω εντυπώσεις.
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλο μηνα Γιάννα μου
    Όλες οι προτάσεις για βιβλία είναι ευπρόσδεκτες
    ...και απαραίτητες!
    Νομίζω πάω για το δεύτερο!
    ...
    Από τα πιο ωραία...τζάκι καναπές και ένα βιβλίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ολγα μου αυτη η αγαπη μου για το διαβασμα με ακολουθει απο τα μαθητικα μου χρονια.Βεβαια καποιες στιγμες μπαινω και εγω στη διαδικασια να αφηνω πολλα βιβλια αδιαβαστα γιατι δεν εχω χρονο,η ασχολουμαι με αλλα πραγματα.
    Αυτη την εποχη ειμαι πολυ στα διαβαστερα μου.Και τωρα εχω αρχισει την βιογραφια της Σανελ και ειμαι πολυ ενθουσιασμενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ποπη χαιρομαι πολυ που σου αρεσε το βιβλιο του Μεξη.Ειναι λιγο αλλου και πολυ νεανικο.Εγω παντα ψαχνω για καλο ελληνικο βιβλιο,μια και τωρα πια γραφει καθε πικραμενος.Πολλα φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ελενακι μου σου ευχομαι να το διαβασεις και να το φχαριστηθεις το βιβλιο που διαλεξες.
    Οσο ακομα ο καιρος εχει κατι απο χειμωνα ειναι τελεια συντροφια στη θαλπωρη του σπιτιου μας.
    Οταν φτιαξει ο καιρος μας ξεμυαλιζει λιγακι να βγουμε εξω και δεν διαβαζουμε τοσο.Καλο μηνα.
    φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ειχα διαβάσει "το κρασι του έρωτα" της Πριοβόλου..ένα μεθυστικό και εύοσμο μυθιστόρημα και μου άρεσε πολύ!! Ετσι όπως μας δίνεις τις εντυπώσεις σου Γιάννα μου!! πιστεύω και αυτό να είναι εξίσου καλό.

    υ.γ. τώρα τελευταία έχω κολλήσει με τον Μωριακ!!
    ξεκίνησα από τις "οχιες" την "Τεράζα Ντεκερου και τώρα διαβάζω "το τέλος μιας νύχτας" σου τα συνιστώ ανεπιφύλακτα!! Εξαιρετικός!!!
    Καλές Αποκριές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Είχα διαβάσει την ανάρτησή σου πριν έρθω στην Αθήνα και είχα σκοπό να τα πάρω γιατί εμπιστεύομαι την κρίση σου. Τελικά δεν πρόλαβα και δεν τα βρήκα και στο αεροδρόμιο αλλά θα πω στη μαμά μου να τα φέρει όταν θα έρθει να αναλάβει καθήκοντα νοσηλεύτριας :)
    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σκρουτζακο μου ευχομαι κι εγω να εχεις ενα ομορφο τριημερο και καλη Σαρακοστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πελα μου ειμαι ετοιμη να ακολουθησω τις υποδειξεις σου.Εχω ακομα μερικα βιβλια απο τις γιορτες αγορασμενα και μολις τα τελειωσω θα αναζητησω τον αγαπημενο σου συγγραφεα.
    φιλακια και σ'ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τζιτζι μου ειμαι σιγουρη οτι θα περασεις ομορφα με τη συντροφια αυτων των βιβλιων.Αν τελικα δεν τα βρει η μαμα πες μου και θα σου τα στειλω εγω με πολυ χαρα.Φιλακια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γιάννα μου πέρασα να ευχηθώ
    Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αγαπημένη μου,
    Δε μπορώ νε ακφέρω γνώμη γιά τα δυό βιβλία στα οποία αναφέρεσαι. Μπήκα να σου ευχηθώ Καλή Σαρακοστή!
    Με πολλή αγάπη και μια μεγάλη αγκαλιά απο το χιονισμένο Μόντρεαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ελενα καλη μου
    ευχομαι καλη Σαρακοστη και με υγεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ιουστινη μου αγαπημενη
    Καλη Σαρακοστη και προσοχη στο χιονι.Σημερα εχουμε κι εμεις εδω στην Αττικη χιονια και πολυ κρυο.Ο Μαρτης εχει μπει αγριεμενος.Φιλακια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή