Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΕΜΩΝΗ

Το Λαυριο σε περιμενει στο τελος της διαδρομης καθως διασχιζεις την Αττικη με κατευθυνση προς τα νοτια.Γνωστη απο την αρχαιοτητα η πολη που προμηθευε με αργυρο την Αθηνα, απο τα πλουσια ορυχεια της, μοιαζει να ξεπηδαει απο τη θαλασσα, λουσμενη στο παναρχαιο φως.
Σημερα ειναι μια πολη συγχρονη, με μεγαλο λιμανι, πλατειες, φοινικες στην ακρη του δρομου,ερειπια απο το παρελθον,μεταναστες που παλευουν ελπιζοντας και χωρους παραξενους, μαγικους, γεματους ιστορια και φορτωμενους απο τον μοχθο των εργατων που περασαν απο δω.


Η ιστορια του Λαυριου ειναι δεμενη με την βιομηχανικη πορεια αυτου του τοπου και ειναι σιγουρο οτι πολλες οικογενειες απο την γυρω περιοχη, αλλα και απο τις Κυκλαδες και την Ευβοια ερχονταν εδω ακομα και με τα ποδια για να δουλεψουν.Πρωτα στα ορυχεια και αργοτερα στις διαφορες βιομηχανιες που αναπτυχθηκαν στην περιοχη και εδωσαν ζωη στην πολη.
Σκονισμενες μνημες στεκονται τωρα πια μεσα στο Λαυριο τα παλια εργοστασια.Απο τα σπασμενα παραθυρα περναει ο αερας και ταξιδευει μακρια το τραγουδι που σωπασε μαζι με τον ηχο της μηχανης.
Σημερα στο Λαυριο φτανουμε με τη γλυκια προσμονη να παρουμε ενα πλοιο για τις απεναντι ακτες των Κυκλαδων και να χαρουμε ενα παγωμενο ουζο στα μαγαζια που γεμιζουν την πλατεια.Αν φτασεις νωρις το πρωι πηγαινεις στις βαρκες που δενουν στο λιμανακι και ψωνιζεις φρεσκα ψαρια που σπαρταρανε πανω στο μπλε χρωμα της πλωρης.


Η αγορα ειναι χτισμενη απο τον περασμενο αιωνα σε σχημα Πι και στο λευκο πλακοστρωτο λιγοστευουν πια τα καταστηματα γιατι η κριση που ταλανιζει τη ζωη μας τα γκρεμιζει ολα και γεμιζει τους αλλοτε χαρουμενους χωρους με σκιες.Αρκετα ειναι κλειστα και αδεια και στο πλαι βρισκεις μερικα καφενεια και μικρες ταβερνες με κοσμο που καθεται στον ηλιο και απολαμβανει αυτο το λιγο που του αναλογει.


λατρεμενος αχινος

παλαμιδακια,λακερδα,κεφαλοι
Γαριδες και καβουρια ζωντανα


Τα χορτα μου φανηκαν ομορφα και τρυφερα.Ειναι το τελειο συνοδευτικο για το ψαρι μαζι με ενα παγωμενο κρασι.



Πισω απο τις βαρκες και στο βαθος του οριζοντα, ριχνει βαρεια τη σκια της στο Λαυριο η Μακρονησος.Το νησι που σημαδευει την προσφατη ιστορια της Ελλαδας και οι μνημες που το συνοδευουν ειναι σκληρες και παντα ζωντανες, στεκει εκει και κλεινει με το σχημα του το λιμανι,σαν μια αγκαλια που ξεχασε να αγαπησει το ιδιο το παρελθον της.Στην αποβαθρα αυτη, οι ανθρωποι αφηναν πισω για παντα την ψυχη τους και πηγαιναν να συναντησουν το πεπρωμενο τους,τρομαγμενοι και ταπεινωμενοι.Σημερα αυτο τα νερα της Μακρονησου ερχονται ολοφρεσκα ψαρια και αστακοι οπως μου ειπε ενας ψαρας που διορθωνε τα διχτυα του.
Στην επιστροφη αφησαμε τον κεντρικο δρομο-που ετσι κι αλλιως ειναι κλεισμενος απο τους κατοικους της Κερατεας -και ακολουθησαμε τη διαδρομη μεσα απο το δασος.

Ετσι βρηκα την ευκαιρια να φωτογραφισω την μοναχικη ανεμωνη που στολισε με χρωμα την ακρη του δρομου.

Υ.Γ.Στον καλο μου φιλο Παναθηναιο
Ειμαι σιγουρη οτι η αγορα στο Λαυριο μπορει να του προσφερει μια πρωτης ταξεως αφορμη για μαγειρικες.

33 σχόλια:

  1. Και γααααυροοοο εχωωωωω! Πω πω να φιαξουμε μια κακαβια! Ξελαχταρησα ανοιξη στην Ελλαδα. Γιαννα μου, προετοιμαζε μεεεεε!!!
    Ποιος ειναι αποψε ο τυχερος .. στο Λαυριο γινεται χορος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όμορφες φωτογραφίες από το Λαύριο Γιάννα.
    Καλή βδομάδα.
    Κωστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι ωραίο οδοιπορικό Γιάννα μου!!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία και προκλητικά τα θαλασσινά, που τα λατρεύω, αλλά συγκλονιστικά τα ερημόσπιτα, που κρατούν θαρρώ την αύρα αυτών που έζησαν εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι φωτογραφιες σου ειναι υπεροχες!
    θελω να τις ξαναδω πολλες πολλες φορες.

    Μας εφερες τη γευση της θαλασσας κ τον θαλασσινη αυρα.

    Μπηκα στο μπλογκ σου μεσω του Κωστα. Natural Digital
    Μπεττυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιάννα μου
    δεν μπορείς να φανταστείς πόσο με γαλήνεψε το ταξίδι σου, ο εξαιρετικός λογοτεχνικός σου λόγος, η ευαίσθητη ματιά σου! Ήταν ό,τι έπρεπε μετά από άλλη μια εξαντλητική μέρα και πολύ σε ευχαριστώ!

    Οι φράσεις " Απο τα σπασμενα παραθυρα περναει ο αερας και ταξιδευει μακρια το τραγουδι που σωπασε μαζι με τον ηχο της μηχανης" , "σαν μια αγκαλια που ξεχασε να αγαπησει το ιδιο το παρελθον της", κορυφαίες!!!

    υγ. προσφέρομαι για βοηθός του παναθήναιου στην προετοιμασία των εδεσμάτων, από το να καθαρίσω τα χόρτα και τις σουπιές μέχρι να κάνω την αχινοσαλάτα χωρίς να τρυπηθώ. Α, ξέρω να ξεχωρίζω τα θηλυκά, άρα και αυγωμένα, από τα αρσενικά καβούρια! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπημένο το Λαύριο, και μας το παρουσίασες, τόσο όμορφα και περιγραφικά.
    Κοντινός προορισμός, εύκολα προσβάσιμος και ακόμη ιδιαίτερος.
    Φιλιά Γιαννούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παρε παρε ολοφρεσκα λεμε κυρια!!
    Κακαβια ειπες ε!Πολυ καλη ιδεα και γευστικη.Το ψαρι τοχουμε τα λαχανικα θα ερθουνε απο το μποστανι φρεσκα και λαχταριστα,φυγαμε για κακαβια.
    Ανοιξη Δεσποινακι μου σ'αυτον τον ευλογημενο τοπο ειναι αλλο πραμα.
    φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κωστη μου ευχαριστω.Τα καλα λογια απο ενα σπεσιαλιστα του ειδους σαν εσενα,ειναι μεγαλη κολακεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα θαλασσινα ειναι μεγαλη αγαπη Ντινο μου.Και αν εξαιρεσουμε λιγη χοληστερινη που ισως εχουν,ειναι υγιεινα και δεν εχουν πολλες θερμιδες.Εκει στο Βορρα εχετε μεγαλη ποικιλια και αφθονια οποτε φνταζομαι τα απολαμβανεις συχνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπεττυ
    καλως ηρθες και ευχαριστω για τα κολακευτικα σου σχολια.Θα περασω να σε επισκευτω.Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ρουλα μου εισαι θησαυρος στην κουζινα και οχι μονο.Λεω λοιπον να αφησω τις μαγειρικες επιλογες σε σας και εγω να απολαυσω μονο.Θα προσκαλεσουμε βεβαια και μερικους φιλους που ειναι σιγουρο οτι θα τους αρεσει η θαλασσομαγειρικη και θα περασουμε καλα.
    Η κακαβια βεβαια ειναι για το Δεσποινακι μας μην το ξεχναμε.Προτεινω και μια πρεζα σαφραν στη σουπα αυτη γιατι κανει τη διαφορα.
    Φιλεναδα μου καλη ευχαριστω πολυ.
    Πηγαινω στη δουλεια σε λιγο,αυριο η απαντηση στο μειλ.φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ποπη μου ειμαι σιγουρη οτι καποια γευστικη εμπνευση θα σου ερθει τωρα που η ανοιξη ειναι προ των πυλων και τα θαλασσινα ερχονται αφθονα και αυγωμενα.Το Λαυριο ειναι κοντα εδω σε μενα και πηγαινουμε μερικες φορες για ψαρι και περπατημα στην παραλια.Το καλοκαιρι βεβαια δεν χανουμε την ευκαιρια να παρουμε το πλοιο για ενα διημερο στην Τζια.Φιλακια καλο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μου αρεσει πολυ η εκδρομη στο Λαυριο. Ειναι σαν να εισαι σε αλλο κοσμο, σε αλλη εποχη!! Γιαννα το παρουσιασες τοσο ομορφα αλλα και τοσο περιγραφικα. Η Ανοιξη δε το κανει πραγματικα ομορφο! Σε φιλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. H δεύτερη φωτογραφία είναι σαν πίνακας Γιάννα μου!
    Μερακλίδικη η βόλτα σας!
    Η ανεμώνη μου μίλησε!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γιάννα υπέροχο σεργιάνι. Καταπληκτικές και οι φωτογραφίες σου. Σε βρίσκω πολύ φίνα!!Ψάρι και χόρτο!!Ραδίκια του βουνού τα λέω γω.Και ο λόγος σου δεμένος όπως αρμόζει. Να είσαι καλά και σου μαρτυρώ πως θα ξαναπεράσω για να ξανααπολαύσω αυτή την υπέροχη ανάρτηση.
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ενας παράδεισος της φύσης με ότι εννοεί και ότι χρειάζεται ο άνθρωπος(λιγα καιμε ποιότητα..)αλλά και με ανθρώπους με θλίψη στα μάτια δεν έχω πάει προς τα εκεί αλλά με όσα γνωρίζω για το πως ήταν και πως είναι οι ανθρωποι εκει..
    καλημέρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λενα μου τωρα τελευταια το Λαυριο, μου φαινεται ολο και καλυτερο.Απολαμβανω πολυ την βολτα στην παραλια και νοιωθω αληθεια οτι βρισκομαι καπου μακρια απο την πολη.
    Ειναι λιγο μακρυα απο την Αθηνα αλλα αξιζει τον κοπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ολγα μου καλη σε φιλω και σ'ευχαριστω για ολα.Τωρα που ο καιρος θα γινεται καλυτερος θα την επαναλαβουμε παρεα την βολτα αυτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μαριανθη μου πολυ σ'ευχαριστω.Ραδικια του βουνου ειναι πραγματικα.Και τα πουλανε πλυμενα ετοιμα να τα βαλειςστην κατσαρολα.Εγω βεβαια που δηλωνω ειδικη στην συλλογη αγριων χορτων μολις τα ειδα ενθουσιαστηκα.Και δεν τα αφηνω να βρασουνε πολυ για να ειναι τραγανα στη γευση.Επισης ενα ποτηρι απο το ζωμο τους με πολυ λεμονι ειναι εξαιρετικο και επιβαλλεται να το το δοκιμασεις.
    Καλη σου μερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημερα Πελα μου.
    Το Λαυριο ειναι ενα ακομα αγαπημενο κομματι απο τα πολλα του τοπου μας.Αν σταθεις στην ακρη του λιμανιου νομιζεις πως εισαι σε νησι και αυθορμητα ερχεται η αλμυρα στη γευση σου.
    φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. η ανεμώνη σου είναι τόσο πανέμορφη!!!
    σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Και εγω σε φιλω καλη μου και να χαμογελας.Μου το ειχε πει ο καλυτερος ανθρωπος του κοσμου οταν ημουν στενοχωρεμενη και τωρα το λεω κι εγω σε σενα.Καλο βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Όμορφες εικόνες...
    Ελληνικές γεμάτες μυρωδιές
    έτσι όπως μονο η Ελλάδα μυρίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ξέχασα τα Χρονια πολλά Γιάννα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πω πω Γιαννα μου , το βασιλειο μου για γαριδες , γοπες και μυδια αχνιστα με ουζακι!!!

    Ευτυχως περασα απο δω χορτατη::)))
    εχεις αρχισει να γινεσαι μια μικρη ταλαντουχα περιηγητρια το ξερεις????

    ματςςςςς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Εύχομαι σε όλους μια ευτυχισμενη και τυχερη εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. δεν φανταστηκα ΠΟΤΕ τοσο ομορφο το Λαύριο ισως καποια στιγμη να μας παρεις απο την κ.υ. να μας ξεναγησεις προσωπικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλό μήνα Απρίλη απο αυριο.
    Να έχουμε έναν υπέροχο ανοιξιάτικο μήνα
    γεμάτο υγεια χρώματα κι αρώματα λουλουδιών!
    Ενα μήνα με διάθεση χαρούμενη και σκέψεις αισιόδοξες για να ξεπερασουμε τα προβληματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ελενα καλημερα
    τα χρωματα της ελληνικης φυσης ειναι πραγματι μοναδικα.καλο μηνα σου ευχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Και το δικο μου βασιλειο Ταλι μου.Που δεν εχω δηλ.,αλλα λεμε τωρα αν ειχα.Περιηγητρια ε!Μαλλον θα το συνεχισω τοτε αφου με ενθαρυνεις.
    φιλιααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Προσωπικες ξεναγησεις δεν εχω κανει μεχρι τωρα,αλλα αν προκειται για καλους φιλους αντε να κανω μια εξαιρεση στο μελλον.φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Στον αγαπημενο μου Σκρουτζακο μια αγκαλια και πολλες ευχες για καλο μηνα.Ευχομαι ο Απριλης που μπηκε σημερα να καταφερει να ζεστανει τις καρδιες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή