Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΣΚΕΨΕΙΣ


Με συγκρατημενη χαρα. Ετσι υποδεχτηκαν τα παιδια τα αποτελεσματα των φετεινων εξετασεων για τα ανωτερα ιδρυματα.Το γενικο κλιμα ειναι τοσο δυσαρεστο που μειωνει τη χαρα της επιτυχιας και την αισιοδοξια για το μελλον.Ξαφνικα ολα εγιναν σκεψεις και απορια για αυτο που προκειται να συμβει.
Τα παιδια ειναι το φωτεινο μας μελλον και η ελπιδα καθε ποθητης αλλαγης που προβαλλουμε στο αυριο.Και ενω αλλες χρονιες η χαρα ητανε πρωταγωνιστης, φετος τα πραγματα μοιαζουν διαφορετικα, ο προβληματισμος ειναι μεγαλυτερος και η αποψη να σπουδασουν τα παιδια και μετα να φυγουν απο τη χωρα, ακουγεται ολο και πιο συχνα.
Δεν θελω να αναλυσω τωρα αν ειναι σωστη η οχι η τοποθετηση αυτη που στελνει την ελπιδα αυτου του τοπου να ζησει και να δραστηριοποιηθει στο εξωτερικο.
Εκεινο που νοιαζει ειναι ο αποχωρισμος, η αποτομη αλλαγη, η απομακρυνση απο αγαπημενα προσωπα, απο την εστια που μας μεγαλωσε και μας τροφοδοτησε με αγαπη, πολιτισμο και ηθος.
Οταν η κορη μου εφυγε για να σπουδασει στην Κρητη, ητανε μια δυσκολη στιγμη για ολους μας. Την προετρεψα με καθε τροπο να το κανει, για να ζησει την εμπειρια, να μαθει να ειναι ανεξαρτητη και να διαχειριστει την καθημερινοτητα της παιρνοντας τις δικες της αποφασεις, χωρις παρεμβασεις.
Αυτη ειναι η καλη πλευρα του πραγματος, γιατι υπαρχει και η στιγμη που πρεπει να δεις το παιδι σου να φευγει και να το παρεις αποφαση πως για τα επομενα χρονια θα χασεις στιγμες απο τη ζωη του και οταν θα εχει πραγματικα την αναγκη σου, ισως να εισαι πολυ μακρια για να βοηθησεις αμεσα.Και υπηρξανε τετοιες στιγμες, οταν ειχε εξετασεις, οταν αρρωστησε και την ετρεχαν στα νοσοκομεια αλλοι.
Και η χαρα του γινεται δικη σου χαρα απο μακρια, και οι καινουριοι φιλοι ειναι τωρα η οικογενεια του που το νοιαζεται.Το συναισθημα ειναι ισχυρο και μας καθοριζει, αλλα, δεν γινεται να οριζει τις αποφασεις μας παντα, γιατι μπορει να κανουμε λαθη και δεν θα εχουμε αργοτερα τη δυνατοτητα να αλλαξουμε τα πραγματα.
Γιαυτο αφηνουμε τα μικρα περιστερακια να ανοιξουν τα φτερα τους και να πεταξουνε ψηλα να συναντησουνε τα ονειρα τους.Και αν ειναι αληθεια αυτο που λενε πως οι γονεις ειναι τα τοξα και τα παιδια ειναι τα βελη που εκτοξευονται να βρουν το στοχο, τοτε εχουμε κατακτησει την αληθεια.
Τωρα ομως που τα πραγματα σ'αυτη τη χωρα εχουνε γινει τοσο δυσκολα για ολους μας και η προοπτικη για το μελλον ειναι στενωπος, τα παιδια μας φευγουν για να βρουν δουλεια σε αλλους τοπους και ο αποχωρισμος μοιαζει ασηκωτος. Οσα μαθαμε, οσα ζησαμε οσα υποσχεθηκαμε μαζι, μπαινουν σε ενα εφτασφραγιστο κουτι και η ζωη αλλαζει πορεια.
Αυτη τη φορα το ταξιδι ειναι πιο μακρινο και η πιθανοτητα για μονιμη παραμονη σε αλλες πατριδες ειναι η νεα πραγματικοτητα.
Και οσο κι αν δεν θελουμε να το παραδεχτουμε ξερουμε ολοι, οτι εμεις σαν προηγουμενη γενια με τη σταση μας, τη συμπεριφορα μας και την ελλειψη πολιτικης κρισης για το μελλον, εχουμε συμβαλλει σ'αυτη την προοπτικη.Με τροπο αργο, αλλα βαθια διαβρωτικο το πολιτικο συστημα αυτου του τοπου λειτουργησε τα τελευταια χρονια με μια συμπεριφορα νυχτερινου κεντρου.Και οι πολιτες διαμορφωσαμε μια μιμητικη διαθεση στην αποκτηση αγαθων, που δεν συνεβαλαν στην αναπτυξη του πνευματικου επιπεδου και στη διασωση των ανθρωπιστικων στοιχειων.
Με αλλα λογια η αναπτυξη δεν ηρθε απο πουθενα και το χρωμα του χρηματος γινοταν ολο και πιο σκουρο. Αυτο που κυριαρχησε ηταν η εξαργυρωση πολιτικων θεσεων απο τη δικη μου γενια με το σκεπτικο οτι μας ανηκουν ολα και ολα παιζουν στο τραπεζι της αλαζονειας.
Με το βλεμμα στο μελλον των παιδιων μας πρεπει να στηριξουμε και παλι τις οποιες αποφασεις τους και να φανουμε συνεπεις και δυνατοι.
Η ελληνικη οικογενεια εχει αναπτυξει ενα ιδιαιτερο συστημα δεσμων που μπορει να λειτουργησει με στοχο να διατηρηθει η ενοτητα αναμεσα στα μελη της.
Και μια ευχη να ειναι διαφανο το αυριο και η προοπτικη να μας φερει ολους κοντα στο μελλον που επιθυμουμε.



15 σχόλια:

  1. γω με πολυ συγκρατημενη χαρα ειπα στο παιδι μου χαιρομαι που πας πια τριτη λυκειου
    -σε παρακαλω μην εχεις αγχος για τιποτα , δωσε τη μαχη σου και μετα ανοιξε τον χαρτη και πανε οπου θες ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟς ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , η ζωη δεν ειναι για τους αριστουχους αλλα για τους μαχητες ...απροπο κανενα απο τα αριστουχα παιδια των φιλων μου δεν περασε πουθενα μεσα στα ονειρα του , οι περισσοτεροι δε εδιναν 1200 ευρω το μηνα σε γνωστο φροντιστηριο ..δεν προκειται να βαλω καν το παιδιακι μου σε αυτη τη διαδικασια , την ωρα που σου γραφω τα αλλα αριστουχα παιδια των φιλων μου που τωρα ειναι οπως ο γιος μου ετοιμοι για τριτη λυκειου κανουν θερινα μαθηματα , εγω εστειλα το γιο μου στο σπιτι στη Θασο με τους φιλους του και σκεφτομαι σοβαρα να τον αφησω εκει ολο το καλοκαιρι..συμφωνα με τις ερευνες της Πιζα ειμαστε οι τελευταιοι στην παιδεια σε ολοι την ευρωπη και οι πρωτοι στην παραπαιδεια ..εχουμε το χειροτερο παπαγαλιστικο συστημα που αποχαυνωμει τα παιδια και δημιουργει ταξικα συστηματα μεσα στην ταξη . κι εγω που τα ξερω τα πραγματα απο μεσα , και τα παλευω απο μεσα, δεν προκειται να λυωσω το παιδακι μου πανω στα καλυτερα του χρονια σε ενα ασκοπο διαβασμα για μια ασκοπη θεση με μια τριτοκοσμικου επιπεδου αξιολογηση!! Μακρι του χρονου τετοια εποχη να τον στελνω Αγγλια Ιταλια ή Αμερικη!!! Μακρυγορησα?? εχω απωθημενο Γιαννα μου ..δε ξερεις τι εχουν δει τα ματια μου! (και δεν τα λεω τωρα αυτα , ειμαι απο τους λιγους που τα ελεγαν ΠΑΝΤΑ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΖΟΥΜΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΙΑΣΤΗΚΕΣ ΓΙΑΝΝΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΟΥ Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ ΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗΣ ΑΞΙΩΝ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΝΕΟΠΛΟΥΤΟΣ ΚΕΝΟΣ ΟΜΩΣ ΑΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΑΝΔΡΩΝΕΙ. ΓΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΗΤΑΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΧΑΡΑ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ.ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΓΑΝΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΡΙΜΟΧΤΗΚΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ.ΚΑΤ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΟΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΕΤΑΙ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ. ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ. ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΓΙΑΝΝΑ!

    Στη σημερινή σου ανάρτηση είναι σαν να διαβάζω τις σκέψεις της δικής μου μαμάς, όταν ακριβώς αυτά της συνέβαιναν πριν 48 χρόνια και με πολύ διαφορετικές συνθήκες. Όταν μας επέτρεπαν συνάλλαγμα μόνο $200us, για σπουδές σε ξενιτειά, ξένη ανάμεσα σε ξένους, απροετοίμαστη στην αντιμετώπιση του νέου και βαρύ κλίματος, με κόστος τηλεφωνικής επικοινωνίας $18 το λεπτό.

    Δεν έχουν κανένα θέμα οι συνθήκες, ούτε ο χρόνος που πέρασε, ούτε οι επιτυχίες στην ζωή, ο πόνος, η αγωνία, η λαχτάρα των γονέων για το παιδί είναι η ίδια. ΣΕ ΝΟΙΩΘΩ!!!!

    Και επειδή η αγάπη σου για την Χριστιανα σου είναι πιο δυνατή από οτιδήποτε άλλο στην ζωή, θα σου δώσει την δύναμη να αντιμετωπίσεις ότι είναι καλλίτερο για το δρόμο που εκείνη θα διαλέξει.

    Εύχομαι κουράγιο και καλή επιτυχία στις σκέψεις που σας βαρύνουν.

    Αγκαλιές, πολλά φιλιά και Καλή εβδομάδα!

    υ.γ. Συμφωνώ απόλυτα με τις Κυρίες των 2 προηγουμένων σχολίων!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ταλι μου αγαπημενη
    Το θεμα δεν ειναι αν μακρυγορησες,αλλα πως θα γινει να διαβασουν ολοι αυτα που εγραψες και να καταλαβουν την αληθεια.Η απαξιωση της παιδειας στην Ελλαδα αρχισε την δεκαετια του 80 στα πλαισια μιας ακομα αλλαγης που εμπνευστηκε η τοτε κυβερνηση.Καθε αλλαγη ειχε σαν μοναδικο αποτελεσμα να μας φερνει και μια ακομα για να βρουμε το ισο μας.
    Στην πραγματικοτητα χαθηκαν ολες οι ευκαιριες για να αποκτησουμε ενα εκπαιδευτικο συστημα προτυπο,ικανο να προσφερει στα παιδια γνωσεις,αξιες και συγχρονη αποψη.
    Εβλεπα στην τηλεοραση πριν λιγες μερες το φαινομενο Φινλανδια.Δεν θελω να σχολιασω γιατι τα λογια δεν αρκουν για να περιγραψουν οσα ειδα και ακουσα.Αλλα μου γεννιεται μια απορια,γιατι οι αλλοι μπορουν και εμεις σαν χωρα δεν μαζεψαμε ποτε τα μυαλα μας να παραδειγματιστουμε και να γινουμε σε κατι τοσο δα καλυτεροι;
    Δεν υπαρχει παιδεια αξιωσεων,υπαρχει παπαγαλια εξειδικευσης για πτυχια χωρις αντικρυσμα που δεν εχουν στοχο το μελλον αλλα μια θεση στη σκια.
    Εστειλες το γιο σου να κανει διακοπες και μοιαζει τρελο αυτο γιατι θα επρεπε να λυωνει στα φροντιστηρια.Μακαρι να ειναι ενα χαρουμενο παιδι και να βρει την τυχη του οπου και ναναι αυτη.
    Εγραψα κι εγω πολλα και θα μπορουσα κι αλλα.
    Για να μιλησω λιγο και για τους εκπαιδευτικους στην Ελλαδα που τους εχει καταδικασει το κρατος με την οικονομικη του πολιτικη σχεδον στην πενια και εχουμε την απαιτηση αυτοι οι ανθρωποι να δειξουν ενδιαφερον για τα παιδια μας και να τους μαθουν γραμματα.Αν και ξερω πως υπαρχουν ακομα ευσεινηδητα ατομα που παλευουν σκληρα.
    Καλη σου μερα μωρο μου και καλη τυχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαριανθη μου δεν εχω καμμια αντιρρηση πως η απομακρυνση απο το σπιτι με στοχο να σπουδασει ενα παιδι συμβαλλει τα μεγιστα στην ανεξαρτησια του και στην αναπτυξη της προσωπικοτητας του μεσα απο διαδικασιες που αφορουν στην διαχειρηση της καθημερινοτητας του.
    Ομως αν στο τελος των σπουδων η ιδια η πολιτεια δεν εχει φροντισει να σου εξασφαλισει ενα μελλον και δεν ειναι σε θεση να σε βοηθησει να αξιοποιησεις το πτυχιο που με τοσο κοπο αποκτησες,τοτε η φυγη σε χωρες του εξωτερικου μοιαζει αναποφευκτη.Και υπαρχουν παιδια που δεν θελουν να φυγουν απο δω.Εδω ειναι το σπιτι τους, οι φιλοι, οι γονεις, καθε τι που μοιαζει οικειο και αγαπημενο.
    Γιατι θα πρεπει να αποχωριστω κατι που αγαπω,επειδη ενα αναξιο κρατος που διεκδικει περγαμηνες δημοκρατιας και σοσιαλιστικης διακυβερνησης δεν εχει αναπτυξει μηχανισμους να αξιοποιησει ενα υπεροχο δυναμικο που βγαινει απο τα πανεπιστημια με ορεξη να δουλεψει και να αλλαξει το μελλον αυτου του τοπου.
    Βρισκουμε στο εξωτερικο Ελληνες επιστημονες με σπουδαια επιτευγματα και στον τοπο τους τους ξερει μονο η μανα τους.
    Φευγουν τα παιδια μας γιατι παραμενουμε μια χωρα τρικοσμικη που κυνηγαει αναρχικους ακομα και στον υπνο της και δεν αγαπαει ουτε τα σωθικα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευη μου καλη
    συμφωνω οτι δεν εχει σημασια ο χρονος και ο τοπος.
    Σημασια εχει η αναγκαστικη φυγη στην προσπαθεια για ενα μελλον που θα σε κανει χρησιμο και παραγωγικο ατομο.
    Και ενω θα επρεπε να μεινεις στη χωρα σου και να προσφερεις τις δυναμεις σου αλλα και τις γνωσεις σου,οι επιλογες ειναι τοσο περιορισμενες που πρεπει να τα αφησεις ολα πισω σου και να ψαξεις για αλλη πατριδα.
    Και βεβαια εμεις οι γονεις ειμαστε εδω για να στηριξουμε τις αποφασεις που θα παρουν τα παιδια και πολλες φορες τα προτρεπουμε να φυγουν και να αναζητησουν αλλου τα ονειρα τους.Ομως θελω να πω οτι αυτο ποναει,γιατι η οικογενεια χανει τους δεσμους της,η αγωνια για αυτον που φευγει ειναι μεγαλη και οσοι μενουν πισω δεν θα παψουν να σκεπτονται και να νοσταλγουν.
    Τα τελευταια χρονια η ελληνικη οικογενεια εχει συρρικνωθει,δεν γεννιουνται πια πολλα παιδια.
    Αν τα διωχνουμε κιολας με τον τροπο μας για να βρουν καλυτερη τυχη,τοτε ολοκληρη η κοινωνια μας ειναι η μεγαλη χαμενη.Γιατι θα χρειαστουν πολλα πολλα χρονια να αναπληρωσουμε αυτο το κενο και ισως δεν τα καταφερουμε ποτε.
    Η Ελλαδα θα παραμεινει μια χωρα παρωχημενων ιδεων,με γερασμενο πληθυσμο χωμενη βαθεια στην μικροαστικη της νοοτροπια.Οι νεοι φερνουν τις μεγαλες αλλαγες, εχουν τολμη, επαναστατουν.
    Σε φιλω πολυ Ευη μου και οπως ξερεις θα κανω τα παντα για να ειναι και το δικο μου παιδι ευτυχισμενο οσο μακρια κι αν παει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιάννα μου τι σκέψεις να κάνω, τα χημικά που χρησιμοποιεί η σοσιαλιστική μας κυβέρνηση έχουν κατακλύσει όλη τη χώρα που θυμίζει τοπίο στην ομίχλη, επηρεάζει την κρίση μας, τις σκέψεις μας και αφήνουν μια πικρή γεύση.
    Τι σκέψεις να κάνω που ο Δημήτρης τελειώνοντας την εξεταστική του πήγε εθελοντής στους special olympics με μεγάλη χαρά, με το ίδιο αίσθημα προσφοράς ως εθελοντής αιμοδότης και συνάντησε όλο αυτό το σπέσιαλ πάρτυ των εκατομμυρίων προς ημέτερους. Τι σκέψεις να κάνω όταν ακούω να γίνεται έκκληση από γιατρούς για άμεση βοήθεια στην πλατεία συντάγματος λες και έχουμε χημικό πόλεμο. Τι σκέψεις να κάνω όταν ακούγοντας τις υπερφίαλες ομιλίες των βουλευτών νοστάλγησα τις ομιλίες των εφήβων στη βουλή. Τι σκέψεις να κάνω με τη διατεταγμένη υπηρεσία και το μένος ορισμένων δημοσιογράφων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τι σκέψεις να κάνω όταν το κράτος επιστράτευσε το παρακράτος του να προκαλέσει καταστροφές και να δικαιολογήσει την βίαιη επίθεση. Τρέμω με την ιδέα κάθε μέρα μήπως το παιδί μου επιστρέφοντας από την εθελοντική του εργασία τραυματιστεί ή επηρεαστεί η ήδη ταλαιπωρημένη όρασή του από τα χημικά.
    Γι'αυτό σου λέω είμαι πολύ συναισθηματικά φορτισμένη, αυτολογοκρίνομαι για να μην εκστομίσω κάτι πολύ βαρύ.
    Ζούμε άγριες μέρες Γιάννα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΦΗΣΩ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΗΘΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΕΜΑΤΟ ΧΡΩΜΑΤΑ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΠΑΛΙ ΝΑ ΣΑΣ ΒΡΩ ΚΑΛΑ ΟΛΟΥΣ-ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΜΟΥ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!!!
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ ΚΑΙ Η ΓΕΝΙΑ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΟΥ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΥΚΟΛΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΡΙΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΕΞΩ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρουλα μου
    Καταλαβαινω την αγανακτηση σου και σιγουρα ξερεις πως καθε σκεπτομενος ανθρωπος αυτη τη στιγμη νιωθει θυμωμενος και βαθεια πληγωμενος.
    Οι πρακτικες των πολιτικων μας δεν αλλαζουν τελικα.Σαν να υπαρχει ενα αρχεγονο μονοπατι που τους οδηγει να πιουν ολοι νερο απο την ιδια πηγη,προκειμενου να χασουν την μνημη τους και μαζι το ηθος τους και τις αξιες για τις οποιες καποτε ειχαν αγωνιστει.Τελικα για να διατηρησεις αυτο που πιστευεις και να το υποστηριξεις με τη σταση σου στη ζωη πρεπει να μεινεις μακρια απο ολους και απο ολα και να εισαι ο ερημιτης της ζωης.Αυτο φυσικα δεν μπορει να γινει.Και επειδη οπως λεει ο Πλατωνας "ο ανθρωπος ειναι ζωο φυσει πολιτικο", η μαγκια ειναι να μεινεις ορθιος και να παλευεις μεσα στο κοινωνικο συνολο.Αυτοι εδω τα προδωσαν ολα και κανονικα θα επρεπε να εχουν κανει ολοι χαρακιρι για να εξιλεωθουν,αλλα που θα βρουν αυτοι οι μικροι το θαρρος να σηκωσουν τοσο βαρος.
    Και επιπλεον θελουν να μας κανουν να πιστεψουμε οτι ζουμε και το σοσιαλιστικο ονειρο.
    Λυπαμαι, θλιβομαι και ντρεπομαι.Για μενα που πιστεψα,για τα παιδια μας που εχουν ακομα αξιες και θελουν να πιστεψουν επισης καπου, για το μελλον που δεν ηρθε ετσι οπως το ειχα φανταστει.
    Οσο για τους δημοσιογραφους,θα κρατησω για μια μονο φορα τα λογια του Λαζοπουλου."Τα τανκς της δημοκρατιας ειναι οι δημοσιογραφοι".
    Μεγαλη αληθεια και το καταλαβαινουμε ολοι.
    Φιλια πολλα καλη μου φιλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλο καλοκαιρι να περασεις καλε μου φιλε.
    Ανηκεις κι εσυ σε μια γενια που θα πληρωσει βαρυ τιμημα και βλεπει τα ονειρα της να κυκλοφορουν χωρις φτερα.
    Θελω πολυ να σου ευχηθω συντομα να αλλαξουν ολα προς το καλυτερο και να ζησουμε οπως επιθυμουμε αλλα ειναι δυσκολα τα πραγματα και δεν το τολμω.
    Θα τα ξαναπουμε οταν επιστρεψεις και μεχρι τοτε να εισαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιαννα!!!!!!!!!!!!!!!
    Παντα μιλας με συνεση και ευαισθησια.
    Η ταπεινη μου γνωμη ειναι οτι το μονο που χρειαζεται σημερα ενας νεος ανθρωπος περισσοτερο απο οτιδηποτε αλλο ειναι η σιγουρια και η εμπιστοσυνη στον εαυτο του. Εμπιστοσυνη και σιγουρια για να τολμησιε, να σφαλλει, να δημιουργησει αλλα και να καταστρεψει για να εισελθει πραγματικα και οχι εικονικα στο μυστηριο της ζωης. Η δικη μας η γενια απερχεται εχοντας κανει τα οσα εχει κανει και δεν εχει κανει, η νεα γενια και οι επερχομενες πρεπει να χαραξουν το δικο τους δρομο, χωρις να καθηλωνονται απο τα λαθη και τις ανεπαρκειες της δικης μας γενιας.
    Ευχομαι καλη δυναμη και καλον αγωνα στην κορη σου και ολα τα νεα παιδια που θελουν να μουν πραγματικα στη ζωη και οχι απλα να "βολευτουν" σε μια μιζερια που σημερα καταβαραθρωνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παναθηναιε καλε μου φιλε
    παντα διαβαζω με προσοχη τα οσα γραφεις γιατι εχεις μια φιλοσοφια ζωης που πολυ μου ταιριαζει.
    Ευχομαι κι εγω τα δικα μας παιδια να βρουν το δρομο τους μεσα απο τις δικες τους επιλογες, τα λαθη και τις αποφασεις που θα παρουν αυτα και μονο αυτα.
    Βεβαια η ζωη εχει μεσα της μια συνεχεια και μια διαρκεια που δεν μπορει να αποκλεισει τις παρελθουσες δημιουργιες καλες η κακες.
    Και φυσικα οι επιλογες μιας γενιας θα επηρεασουν αναποφευκτα και τα μονοπατια πανω στα οποια καλειται να περπατησει η επομενη.
    Εγιναν πολλα λαθη και η διαχειρηση σοβαρων θεματων εγινε θα ελεγα εγω με αλαζονεια που σιγουρα δεν ειναι και ο καλυτερος συμβουλος.
    Οταν προκειται να αποφασισει η πολιτικη για κατι εχει υποχρεωση να στρεψει το βλεμμα στο μελλον, οχι το ατομικο, αλλα το συλλογικο.
    Θα συνεχισουμε το ευχολογιο νομιζω γιατι αυτη τη στιγμη δεν εχουμε κανενα αλλο τροπο να αντιμετωπισουμε τα πραγματα και η σταση μας μοιαζει περισσοτερο αμυντικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπερα σας καποια αρχικα σχολια

    @Μαριανθη οντως εχει πολυ ζουμι αναρτηση και θα μου επιτρεψετε να επανελθω
    @Evie τι μου θυμησες.... 1974 200 δολλαρια τον μηνα για ολα δωματιο μαθηματα φαγητο εξοδα ...τηλεφωνα... δεν εβγαινα εστελνα γραμματα... οταν καταφερα και εφερα στα ισια 4ετης τα οικονομικα μου και εβαλα τηλεφωνο αποδσειχτηκε μεγαλο λαθος διοτι η μανα μου με επεισε να γυρισω πισω....
    @ΦΙΛΑΝΔΙΑ αν και απο οτι διαβαζω εχει αρχισει και καλλιεργειται ενα ανθελληνικο ?? αντιευρωπαικο ?? αντι μεταναστατευτικο?? μενος ελπιζω οτι ο μεγαλος μου που εχει βαλει σκοπο να παει να μεινει εκει να τα καταφερει ο <> μου 3 λυκειου φετος δυστυχως δεν θα του δωσω την ευκαιρια να ζησει σαν φοιτητης εκτος Αθηνων διοτι ,λυπαμαι και ντρεπομαι που το λεω ,δεν θα εχω την οικονομικη δυνατοτητα να του δωσω αυτη την ευκαιρια οτι κανει θα πρεπει να ειναι εντος Α' ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.
    Σε κουβεντα με καθηγητες μου ειπαν οτι φετος τα περισσοτερα παιδια θα διαλεξουν σχολες κοντα στα σπιτια τους. θα επανελθω θελει αρκετο χρονο το διαβασμα ολων των αναρτησεων και θα μου επιτρεψετε να κλεισω με μια προσωπικη αναφορα (σε σχεση με το λυπαμαι και ντρεπομαι )θεωρουμε και με εχουν καταταξει επαγγελματικα και μισθολογικα στα αρκετα υψηλα <> των Δημοσιων Υπαλλήλων. αυτα και επανερχομαι διοτι αν και δημοσιος υπάλληλος τωρα εφυγα απο το γραφειο που πηγα στις 7 το πρωι....d9b here see you later....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλησπερα δυο διορθωσεις γιατι δεν εβγαινε νοημα το πρωτο <> ειχε την λεξη ο μικρος μου,οα παει 3λυκειου αλλα ειναι ακομα ο μικρος μου το δευτερο <> ειχε μεσα την λεξη ρετιρε, ετσι για να θυμηθουμε λιγο τα παλαια
    @panathinae συμφωνω να τολμησει,να σφαλλει, να πεσει κατω ,να σηκωθει, ολα αυτα ομως σε καποιο μερος του κοσμου οπου οι νεοι αντιμετωπιζονται για αυτο που ειναι ΝΕΟΙ με ορεξη με δημιουργηκοτητα με φαντασια, εδω... στο πρωτο σκιρτημα θα βρεθουν αντιμετωποι με ενα ..
    και ποιος εισαι εσυ ?
    και στην καλυτερη των περιπτωσεων με ενα
    ασε ρε φιλε που πας να μπλεξεις τωρα ??
    οσο και να βοηθησει το σπιτι σε συμβουλες,καλες ή κακες, κανεις δεν μπορει να το κρινει εκεινη την στιγμη, δεν μπορουν να αντιμετωπισουν τον φθονο,βαρια κουβεντα, αλλα ναι φθονο, με τον οποιο οι ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, βλεπουμε τον νεο.
    Η παιδεια, ιδιον των απολυταρχικων καθεστωτων ειναι η παροχη της χαμηλοτερης δυνατης παιδειας για να μπορει να εχει τον πληρη ελεγχο των υποκειμενων της. Δινει ΜΗΔΕΝ για να μας εχει πληρως εξαρτημενους, ας κοιταξουμε γυρω μας ποσοι ανθρωποι χρειαστηκαν να καταφυγουν στα γραφεια αυτων των αθλιων υποκειμενων,που χαρακτηριζονται αντιπροσωποι του λαου, για να
    εξασφαλισουν ενα κομματι ψωμι??
    Ερωτηση αφελους ... μα καλα εσυ δεν τους ψηφισες?
    Ειλικρινης απάντηση... ναι εγω
    Η πλεον διαδεδομενη.... ναι αλλα ποτε παλι...
    Φταιμε για το οτι τα παιδια μας θα αντιμετωπισουν εναν απεριγραπτο Γολγοθα αλλα δυστυχως ετσι στρωσαμε
    ΕΔΩ ΑΝΟΙΓΩ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
    Με τροπο αργο, αλλα βαθια διαβρωτικο το πολιτικο συστημα αυτου του τοπου λειτουργησε τα τελευταια χρονια με μια συμπεριφορα νυχτερινου κεντρου.Και οι πολιτες διαμορφωσαμε μια μιμητικη διαθεση στην αποκτηση αγαθων, που δεν συνεβαλαν στην αναπτυξη του πνευματικου επιπεδου και στη διασωση των ανθρωπιστικων στοιχειων.
    ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
    Νυχτερινο κεντρο της παραλιακης χωρις κανενα σεβασμο στον πελατη.
    Θα προτιμουσα ενα νυχτερινο κεντρο καποιας επαρχιακης οδου διτι εκει ο πελατης αντιμετωπιζετε με σεβασμο και στο προσωπο και στο χρημα... ενω στην παραλιακη...
    Ηταν λογικο οτι θα πεφταμε στην μιμιτικη παγιδα εφοσον το συτημα μας οδηγουσε εκει δεν μας προσφερε τιποτα αλλο παρα ΕΟΡΤΟΔΑΝΕΙΑ,ΜΕΤΟΧΟΔΑΝΕΙΑ,ΠΑΣΧΑΔΟΔΑΝΕΙΑ,
    ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΟΔΑΝΕΙΑ και ουκ εστιν αριθμος ...
    -Γιατι δεν αντισταθηκες η ερωτηση...
    -Γιατι ... ζηλεψα και ηθελα να μπω στο ματι του αδερφου μου του Τασου ... η ειλικρινης απαντηση
    -Στερνη μου γνωση να σε ειχα πρωτα ειπαμε οι πιο πολλοι απο εμας...
    Σας κουρασα αλλα καπου επρεπε να τα βγαλω ...
    σας ευχαριστω για την φιλοξενια και την προσοχη
    Καλο σας Βραδυ πρεπει να παω στο γραφειο εχω Υπηρεσιακο Συμβουλιο και το αφεντικο μου .το πολυ μεγαλο ,θυμηθηκε οτι της λειπουν καποια χαρτια..
    Ναι εχετε δικαιο ειμαι Δημοσιος Υπάλληλος..
    b9b here see you.
    Ps Αδελφο δεν εχω αλλα εαν ειχα θα ηθελα να ειναι οπως ο φιλος μου ο Τασος















    ps Αδερφο δεν εχω αλλα αν ειχα θα ηθελα να ειναι ο φιλος μου ο Τασος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπημενε μου ανωνυμε τα σχολια σου ειναι περιγραφες,πονηματα ψυχης,μια ανθρωπινη καταγγελια,γεματη αληθειες,παθος και πολυ πολυ συγκινηση.
    Ο κλοιος ειναι ασφυκτικος και καθως το νοιωθουμε ολοι οτι κατι πολυ δυνατο και απανθρωπο συμβαινει γυρω μας πρεπει να βρουμε το θαρρος να στηριξουμε τα ονειρα και τις επιλογες των νεων ανθρωπων που ξεκινανε τωρα να κατακτησουν τη ζωη και μεις αισθανομαστε απολυτως υπευθυνοι για αυτους.
    Τιποτα δεν μας χαριστηκε και τιποτα δεν κατακτηθηκε χωρις αγωνα,κοπο πολυ και μερικες φορες αγανακτηση και δακρυ.Ειμαστε ολοι εγκλωβισμενοι σε μια τρομερη αγωνια πτωσης και κανεις δεν σκεφτηκε να ανησυχησει την περιοδο της υποτιθεμενης ανοδου στην κορυφη.Ηταν μια κατακτηση χωρις αντικρυσμα,χωρις περιεχομενο,χωρις το νοημα της ικονοποιησης.
    Και το τιμημα βαρυ για ολους μας ακομα και αν εμεις σταθηκαμε σωστοι και αντιμετωπισαμε τη ζωη με τη φιλοσοφια και την τιμιοτητα τολμω να πω που κουβαλαμε στο κυτταρο μας.
    Πολλα τα λογια και θα σταματησω εδω.
    Μας απομενει η περισκεψη και η σταση αναμονης μεχρι να ξαναζησουμε οσα ποθησαμε.
    Σε φιλω καλο σου βραδυ φιλαρακι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή