Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

BELATED ΣΙΦΝΟΣ

Η Σιφνος η ωραια,
μας φιλοξενησε φετος το καλοκαιρι και γω χρωσταω να γραψω δυο λογια
για τουτο το κυκλαδονησι,που εχει παλευκο χρωμα,πολλες εκκλησιες,δυνατο αερα και γευσεις διαλεκτες.Ψηλα στο λοφο στεκουν οι δυο αρχοντικες της πολιτειες.
Η ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΤΕΜΩΝΑΣ.
Η πρωτη γεματη μαγαζια,αυτοκινητα,σπιτια χαμηλα το βραδυ φοραει τα καλα της,αναβει τα φωτα και υποδεχεται τους επισκεπτες της,πολυβουη,γεματη εκπληξεις.

Αν αντεχεις ανεβαινεις απο την πλατεια τα σκαλια και ολο ανηφορικος ο δρομος,σε φερνει μετα απο λιγα λεπτα στον Αρτεμωνα.Τουτη η δευτερη πολιτεια εχει να σου προσφερει ηρεμια και μυρωδιες.Τα καπετανοσπιτα στολιζουν τα στενα δρομακια,οι μπουκαμβιλιες ανθισμενες και στις αυλες κανουν παρεα οι ανθρωποι της διπλανης πορτας.
Mολις φτασεις στην πλατεια οι μυρωδιες πλανευτικα σε τραβανε να δοκιμασεις βουτυρατα μπισκοτα και αμυγδαλωτα με ροδονερο και αρωμα λεμονι.Επιστρεφεις και θαυμαζεις συνεχως την θεα και τα ομορφα σπιτια.





Η καπαρη που φυτρωσε στην ξερολιθια,σαν το πιο ακριβο στολιδι.




Κατω στο Φαρο αναβουν τα μεσημερια τα καρβουνα και ψηνουν τα θαλασσινα καλουδια που τα γευεσαι με τα ποδια χωμενα στην αμμο και το αλατι στο κορμι.








Το Καστρο ειναι μια μικρη πολιτεια,στα ανατολικα του νησιου που τιμαει το ονομα της.Χτισμενη ασφυκτικα,με πολυ στενα δρομακια,θα προσφερε προστασια στους κατοικους απο πειρατικες επιθεσεις.Στεκεται ψηλα πανω απο την θαλασσα και αγναντευει χαμηλα την μικρη παραλια Σεραλια.





Η φωτογραφια ειναι απο το Καστρο και με ξαφνασε εντελως.Η αρχαια κολωνα γινεται στυλοβατης στο πρασινο μπαλκονι.Μου δανειζετε και μενα μια που εχω να στηριξω μια περγκολα στο εξοχικο?


Την ημερα που επισκεφτηκαμε το Καστρο,στο παλιο δημοτικο σχολειο,εγιναν τα εγκαινια της εκθεσης που οργανωσε η Εθνικη Πινακοθηκη,με τιτλο"ΝΕΑ ΑΠΟΚΤΗΜΑΤΑ-ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ".Ειναι η συγκομιδη των τελευταιων χρονων που συγκεντρωσε η Πινακοθηκη με μεγαλο κοπο και ενα μερος της εφτασε ως την Σιφνο για να προσφερει "χαρα των ματιων"και "αναταση ψυχης",οπως λεει το προγραμμα.
Η μοναξια του κιτρινου μεσα στο γαλαζιο.



Η αφρισμενη θαλασσα στα Σεραλια


Οι οικισμοι της Σιφνου ειναι αρκετοι και προσφερουν χαρες στον επισκεπτη αναλογα μετην διαθεση και τις επιθυμιες.Οι Καμαρες το γραφικο λιμανι,τα Εξαμπελα και το Βαθυ,ενας υπεροχος κολπος με την εκκλησια των Ταξιαρχων στην ακρη και τα ταβερνακια του.
Φυγαμε ενθουσιασμενοι και φροντισαμε να παρουμε μαζι μας καποιες απο τις γευσεις που μας αρεσαν.Κουλουρακια, αμυγδαλωτα και την μανουρα.Ενα αλμυρο τυρι,οτι πρεπει για το τσιπουρο
Ολα αυτα σερβιρισμενα σε ενα κεραμεικο πιατο,ζωγραφισμενο περιτεχνα απο τους ντοπιους τεχνιτες.
























































10 σχόλια:

  1. Γιάννα,έξοχα μας τα παρουσίασες!!
    η κολώνα όντως ήταν αρχαία?την πήρανε που την πήρανε,τη φόρτωσαν και κακόγουστα!!!καλύτερα που λέει ο λόγος να τη στολίζανε με κάπαρη κάπου στον κήπο, αν και δεν έχει ανάγκη τα στολίδια!
    σαλάτα αμπελοφάσουλα ή γυφτοφάσουλα όπως τα λέμε εδώ πάνω είναι,σωστά?έχεις στον ωραίο λαχανόκηπό σου βάλει από αυτά?
    θέλω πάραυτα μια ξερολιθιά ή έστω μια αρχαία κολώνα με κάπαρη!!!οκ,προς το παρόν θα παρηγορηθώ με τα μπισκοτάκια βουτύρου για να συνοδεύσουν τον καφέ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Ρουλα.Η κολωνα ειναι πραγματι αρχαια και δεν μπορω να καταλαβω πως βρεθηκε εκει.Αλλα τρελαθηκα οταν την ειδα.Αμπελοφασουλα ειναι αυτα που βλεπεις και πολυ νοστιμα.Δυστυχως φετος το καλοκαιρι δεν προβλεψα να τα φυτεψω στον κηπο μου.τωρα ετοιμαζω πυρετωδως την χειμερινη σπορα.Ελπιζω του χρονου να τα φυτεψω και να εχουν επιτυχια.Στην Σιφνο τα σερβιρουν παντου και ειναι σε αφθονια.Νομιζω οτι τα καλλιεργουν εκει στους μπαξεδες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπεροχη η Σιφνος, ειδικα ο οικισμος του Καστρου εκει προς το σουρουπο κι απο την μερια του Αιγαίου ειχε κατι το αποκοσμο και νοσταλγικο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματι ο οικισμος του καστρου ειναι μοναδικος.Θα ηθελα να πηγαινω ξανα και ξανα.Η φρουριακη μορφη του ειναι εντυπωσιακη και πιστευω οτι διαμορφωνει κατα πολυ και τον τροπο ζωης των κατοικων του.Κατι μαλλον αγνωστο σε μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. παρατηρω οτι με μια μικρη χρονικη διαφορα, διαβαζουμε το ιδιο βιβλιο!!
    και του χρονου να ειστε καλα να κανετε υπεροχες διακοπουλες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ατιμος ο Θεμελης μια με ανεβαζει στον ουρανο και μια μου δινει μια και με πεταει κατω.Αντε και του χρονου ολοι με την διαθεση και υγεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Γιάννα,

    Αφού διάβασα εξ αρχής όλο το μπλοκάκι σου, είδα ότι δεν είναι πολλέςημέρες πού επέστρεψες από ωραιότατες διακοπές ελπίζω να γέμισες τις μπαταρίες. Εφερες πολυ ωραιες φωτογραφιες.

    Τι καλό φυτεύεις για τον χειμώνα??

    Εγώ έχω πληθώρα πιπεριές που θα ψήσω στα καρβουνα για να τις καταψύξω.

    Kαλό σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημερα Ευη μου.Ευχαριστω ειλικρινα που διαβασες το μπλοκακι μου.Επεστρεψα και θελω παλι να φυγω..Ειδες τι σου κανουν οι διακοπες!Η κηπουρικη ειναι πολυ αγαπημενο μου χομπυ.Το χειμωνα εχω τα παντα.Σπανακι,υπεροχες σαλατες,λαχανικα τρυφερα χωρις καθολου χημικη υποστηριξη.Αν ησουνα κοντα μου με χαρα θα σε φιλευα απ'ολα.Καλο σαββατοκυριακο και σε σενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα Γιάννα και καλωσόρισες, μαζί με μένα, χεχε. πανέμορφες φωτογραφίες και πολύ καλή επιλογή νησιού! θερμούς χαιρετισμούς και θα τα λέμε τωρα πιο συχνά που επιστρεψαμε κι οι δυο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλως ηρθες γλυκο Globalακι.Περιμενω με αγωνια τις συγκλονιστικες εντυπωσεις σου απο την Σκωτια.Τους χαιρετισμους μου και ολα να βαινουν καλως για σενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή