Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ


Ανοιγοκλεισαμε τα ματια μας και χαθηκε.Στα κρυφα στα φανερα μας ακολουθησε και μας προσπερασε. Σαν κατι παλιο κι αγαπημενο ο χρονος που περνα δεν χανεται.
Ο θαυμαστος μηνας Αυγουστος τελειωνει.
Το καλοκαιρακι περασε νωχελικα στην αθανασια του.
Φετος αγαπησαμε ξανα,καναμε καινουριους φιλους,νοιωσαμε ευτυχια ,απογοητευση και χαθηκαμε στις παιδικες αναμνησεις σαν αντιδοτο στην μιζερια.
Δεν ξερω γιατι σε στιγμες που στεκεται ο χρονος κανουμε απολογισμους και παιρνουμε καινουριες αποφασεις.Σαν οροσημο να μας φαινεται η καθε εποχη που φευγει και ολο ψαχνουμε για κατι που θα μας αλλαξει προοπτικη.
Νομιζω πως ο ανθρωπος εχει αναγκη να λιανει τις γωνιες μεσα του να ξαναπερπατησει σαν νηπιο τα πρωτα βηματα. Ειναι εσωτερικη αναγκη να βαζουμε στοχους κι αν ακομα δεν τους πραγματοποιησουμε ολους, που συνηθως ετσι γινεται,δεν πειραζει.Σημασια εχει να δουμε ξανα τον εαυτο μας μεσα στον καθρεφτη του μελλοντος μας με την επιθυμια που εχουν οι εφηβοι για ανατροπες και νεες κατακτησεις.



Αυτο το καλοκαιρακι κοντευει να τελειωσει.Ο κοσμος επιστρεφει σιγα σιγα απο διακοπες και ταξιδακια και οι ρυθμοι μας παλι γινονται εντατικοι για να τα προλαβουμε ολα.


Και μια πικρη γευση την εχουμε ομως, γιατι για μια φορα ακομα με τοση απρεπεια καταστρεψαμε οτι η φυση απλοχερα εφτιαχνε για μας τοσα χρονια.Και τωρα για να ζωντανεψει παλι το πρασινο θα χρειαστουν προσπαθειες γερες και οχι φανφαρες και λογια διαμαχης απο πολιτικους μπροστα στις καμερες.Ειναι το μονο που δεν βοηθαει.


Ο χρονος προχωραει,οι σελιδες της ζωης γεμιζουν.Οταν ημουν παιδι μετρουσα τον χρονο με την εναρξη και το τελος της σχολικης χρονιας.Με το φθινοπωρο ειχα αναπτυξει μια αλλη σχεση σαν να ζουσα μια δικη μου πρωτοχρονια που καθολου δεν με πειραζε αν οι αλλοι δεν την καταλαβαιναν.Φθινοπωρο-σχολειο,καλοκαιρι-διακοπες,και παλι απο την αρχη.Στον χρονο που φευγει και παλι ξαναγυριζει,μου ταιριαζουν υπεροχα οι στιχοι του μεγαλου Αλεξανδρινου:


ΕΠΕΣΤΡΕΦΕ


Επεστρεφε συχνα και παιρνε με,


αγαπημενη αισθησις επεστεφε και παιρνε με


οταν ξυπνα του σωματος η μνημη,


κι επιθυμια παληα ξαναπερνα στο αιμα


οταν τα χειλη και το δερμα ενθυμουνται,


κι αισθανονται τα χερια σαν ν' αγγιζουν παλι.


Επεστεφε συχνα και παιρνε με την νυχτα,


οταν τα χειλη και το δερμα ενθυμουνται...




18 σχόλια:

  1. Ολα αυτα τα ομορφα,μου φερανε στο νου τους παρακατω στιχους του Τ.Σ.Ελιοτ, διοτι οπως λεει:"μονον ο ανεμος θ'ακουσει"
    Δεσποινα των σιωπων
    Ηρεμη και αμηχανη
    ξεσχισμενη και άθικτη
    Ροδο της μνημης Ροδο της λησμονιας
    Εξαντλημενη και ζωοδοχος
    Ανησυχη γαληνια
    Το ενα και μονο Ροδο Ειναι τωρα ο Κηπος
    Οπου ολες οι αγαπες τελειωνουν
    Τερμα στο βασανο αγαπης ανεκπληρωτης
    το πιο μεγαλο βασανο, αγαπης εκπληρωμενης
    Τελος του ατέλειωτου
    Ταξιδι στο μη τελος
    Συμπερασμα ολων που ειναι ασυμπεραστα
    Λογος διχως λεξη και Λεξη του μη Λογου
    Χαρη στη Μητερα
    Για τον Κηπο
    Που η αγαπη ολη τελειωνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Μαρια μου.Πολυ συναισθημα ψηλαφω πρωι πρωι!Θαυμασιος ο Ελιοτ αναιρει οτι αναιρουμε και μας οδηγει στο τελος το ανελπιστο.Το πιο μεγαλο βασανο αγαπης εκπληρωμενης!Ποιος θα το αποτυπωνε πιο παραστατικα με δυο λεξεις μονο;Και δηλωνω ετοιμη να ακολουθησω"το ταξιδι στο μη τελος"φορτωμενη τις ελπιδες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Makari na itan kathe minas Augoustos Jianna mou... oxi apo apopsi kairou alla apo apopsi sunaisthimatwn! Thn kalimera mou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εδω λοιπον που συναντηθηκαν οι γιγαντες, ο Αλεξανδρινος και ο ΤΣ, ερχομαστε να ατενισουμε το ταξιδι στο μη τελος, οταν ξυπνα του σωματος η μνημη!
    γιατι ο εγκεφαλικος ΤΣ εχει αναγκη τον σαρκικο Αλεξανδρινο, για να μπορεσουμε και μεις οι κοινοι θνητοι να ανακραξουμε "αρμενακι ειμαι κυρα μου, παρε με!" και να ολοκληρωσουμε αυτον τον κυκλο τον ατελειωτο, τον κυκλο της ζωης που δεν σταματα, γιατι εχει μνημη και ιστορια, και η ληθη ειναι φαρμακο περαστικο, δεν εχει θεση η λησμονια στην ζωη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο χρόνος περνά, οι ζωές αλλάζουν, άνθρωποι αλλάζουν κι άντε πτου κι από την αρχή έρχονται καινούργιες εποχές.

    Να είσαι καλά με υγεία, ευτυχία και κάθε χρόνο κ καλλίτερα Γιάννα μου.

    Καλό μας μήνα Γιαννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συναισθηματα και μνημες μας καταλαμβανουν συχνα.Αυτη η αεναη επιστροφη του χρονου μου εξασφαλιζει την ελαχιστη ελπιδα που εχω αναγκη.Γεια σου global

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν εχει θεση η λησμονια στην ζωη.Το κρατω,το σεβομαι,το εχω αναγκη.Ο πραγματικος χρονος που ζησαμε ειναι η αιωνια μητρα της υπαρξης μας.Ευχαριστω παναθηναιε για τα οσα εγραψες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευη μου ετσι ειναι ο χρονος περνα και συνεχως εχει κατι καινουριο να μας φερει.Μακαρι να ειναι το καλυτερο για τον καθενα, αυτο που επιθυμει.Καλο μηνα και φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ποιητική βραδιά έχουμε σήμερα!!!!ωραία!!!!
    καλή αρχή της Ινδίκτου σήμερα!
    χαιρετώ τους σχολιαστές που με τη δική τους κατάθεση πλαισίωσαν την απολαυστική ανάρτηση!
    Γιάννα σε φιλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστω Ρουλα μου.Τι θα ηταν ολα αν οι σχολιαστες δεν αφηναν εδω ενα κομματι απο την καρδια τους.Αυτη η επικοινωνια ειναι ολη η ουσια.Και η προκληση βεβαια για να τα λεμε ξανα και ξανα.Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιαννα
    μια καληνυχτα
    κουρασμενη αλλα γελαστη
    υα ερθω αυριο με καθαρο μυαλο

    υγ:
    χαιρομαι που μιλαμε και θελω να εχω χρονο και καλη διαθεση
    ενα περασμα κανω μονο τωρα

    καληνυχτα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγω παλι θα καλησπερισω με το ποιημα της Δημουλα ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΕΣ ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ..καπως ετσι ειναι η διαθεση μου με το καλοκαιρακι που περασε...

    Ἄρχισε ψύχρα.
    Τὸ γύρισε ὁ καιρὸς σὲ ἀναχώρηση.

    Ἡ πρώτη μέρα τοῦ Σεπτέμβρη
    ξοδεύτηκε σὲ κάποια ὑδρορροή.
    Ὡς χθὲς ἀκόμα ὅλα ἔρχονταν.
    Ζέστες, ἡ διάθεση γιὰ φῶς,
    λόγια, πουλιά,
    πλαστογραφία ζωῆς.
    Γονιμοποιοῦνταν κάθε βράδυ τὰ φεγγάρια,
    πολλοὶ διάττοντες ἔρωτες
    ᾖρθαν στὸν κόσμο τὸν περασμένο μήνα.
    Τώρα ἡ γνωστὴ ψύχρα
    κι ὅλα νὰ φεύγουν....

    Καληνυχτω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. γεια σου Talisker ευχαριστω που περασες.Θα τα ξαναπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. orfia τωρα πραγματικα προκειται για συναντηση γιγαντων που λεει κι ο παναθηναιος.Η Δημουλα με την ποιηση της αλλα και με οσα λεει στις σπανιες συνεντευξεις της με εχει αγγιξει πολυ.Καλη σου μερα σ'ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. εγω ηρθα να σου πω οτι σημερα στις 12 το μεσημερι θα γινω παλι μια κουκιδα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εγω παλι γιατι ξαφνικα συγκινηθηκα;Θα ειμαι εκει στη 1.30.Τοτε η κουκιδα σου θα βρισκεται στα βορεια της Ιταλιας,αλλα την κραταω στο μυαλο μου.Καλο ταξιδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. οχιιι στη Μυκονο θα βρισκεται στη 1.30!! τη Δευτερα θα γινω κουκιδα που θα πηγαινει Ελβετια ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. A!!!!!!!!!Δηλ.θα αναστεναξουν τα ματογιανια.Τρεμε ΝΑΜΜΟΣ και λοιπα.Να πιεις ενα ποτακι παραπανω και για μας.Και με το καλο να σε φυσηξει το δροσερο αερακι της Μυκονου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή