Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

ΣΤΗΝ ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

Αυτη την εβδομαδα εκανα αλλη μια μικρη καλοκαιρινη αποδραση κοντα στη θαλασσα του Αιγαιου.Η Κυθνος ειναι ενα μικρο νησι αναμεσα στη Τζια και τη Σεριφο κι αν παρεις το καραβι απο το Λαυριο, πολυ γρηγορα εχεις φτασει στο λιμανακι της,αλλα την ιδια στιγμη εχεις ταξιδεψει και στο χρονο.Με μια αγκαλια λουλουδια,γεματη ξερολιθιες και τη θαλασσα της να γυαλιζει στον ηλιο σε υποδεχεται.Και συ νιωθεις πανευτυχης γιατι με ενα μοναδικα απλο τροπο εχεις περασει σε αλλη εποχη,που μοιαζει λιγο με τη δεκαετια του 70.

Το νησακι δεν εχει εκπληκτικες ανεσεις,δεν εχει πενταστερα ξενοδοχεια και δυνατη μουσικη στα νυχτερινα μαγαζια.Εχει ομως μια πανεμορφη χωρα,με στενα δρομακια,λιγοστα μαγαζια και ανθρωπους γελαστους που παλευουν την καθημερινοτητα τους και νομιζω πως θεωρουν τους εαυτους τους τυχερους,γιατι ζουν σε ενα τοπο που τους χαριζει ανασα και ηλιο.
Οταν χρειαστηκα χρηματα απο την Εθνικη τραπεζα-γιατι η ξεχασιαρα δεν πηρα απο την γειτονια μου πριν φυγω-μου ειπαν οτι δεν υπαρχει ΑΤΜ και στο λιμανι υπαρχει αντιπροσωπος της τραπεζας,που τηλεφωνει στην Αθηνα παιρνει εγκριση και σου δεινει τα χρηματα σου με χρεωση 3 ευρω.


Η Κυθνος σου ζηταει να μην εχεις απαιτησεις.Το ταβερνακι μικρο διπλα στο κυμα ειχε δυο, τρια μαγειρευτα,τυρι που εφτιαχναν μονοι τους οι ιδιοκτητες,ντοματες απο το μποστανι τους και πολυ χαμογελο.Στο διπλανο τραπεζι ακουω την απαιτητικη κοπελια να ζηταει coca cola zero."Και τι θα πιω εγω τωρα;"Στην Κυθνο εισαι καλη μου.Εδω οι ανθρωποι ειναι σχεδον ξεχασμενοικαι παλευουν με οσα μεσα εχουν για την επιβιωση.Παλευουν αυτοι ολο το χειμωνα σαν τους ακριτες, για να παμε εμεις λιγες μερες το καλοκαιρι και η αγωνια μας ειναι μην μας λειψει τιποτα.Στο κατω κατω εδω ηρθες γιαυτα τα λιγα,αλλιως αλλαζεις προορισμο.




Ο κοσμος ειναι ελαχιστος και τα περισσοτερα μαγαζια αδεια.Ολοι ανησυχουν και εχουν την ιδια ερωτηση.Θα ερθουν οι τουριστες,θα γεμισουν τα λιγοστα δωματια και τα φροντισμενα ταβερνακια;Στο δρομο, σου λενε ολοι καλημερα κι ας μην σε ξερουν,και σε ρωτανε αν περνας καλα.


Το νησι εχει κακο οδικο δικτυο και πολλα πανεμορφα σημεια του μενουν ανεκμεταλλευτα.
Πολυ κοντα στη Χωρα βρισκονται τα Λουτρα.Θερμες πηγες,που χαριζουν ευεξια,θεραπευουν διαφορες παθησεις και ειναι γνωστες απο την αρχαιοτητα.Ενας πλουτος μοναδικος που τον εχουν στα αζητητα.Το παλιο Ξενια σκουριαζει πισω απο κλειστες πορτες.Το ιδιο και οι μπανιερες που ουτε να τις επισκευτεις δεν μπορεις.
Ενας τοπος που θα μπορουσε να γινει μια υπεροχη λουτροπολη και να προσφερει τελεια πακετα διακοπων,να δημιουργησει θεσεις εργασιας για να μενουν οι νεοι στον τοπο τους και να δωσει αλλη πνοη στο νησι,ειναι βυθισμενος στη σιωπη και την μελαγχολια.

Δυτικα του νησιου,μια στενη λωριδα αμμου,συνδεει τη στερια με το νησακι απεναντι και δημιουργει δυο διδυμες παραλιες με καταλευκη αμμο και υπεροχα νερα.Ειναι η Κολωνα.Η πιο διασημη παραλια του νησιου.Δεν μπορεις να φτασεις ως εκει και να το απολαυσεις,γιατι ο δρομος ειναι καταλληλος μονο για τετραποδα που διαθετουν και φοβερη υπομονη.Κατσικοδρομος του κερατα, που αν συναντηθεις με αντιθετο αυτοκινητο,πρεπει να βγαλεις φτερα για να περασεις.
Μειναμε να κοιταζουμε στο βαθος τα κοτερα να την προσεγγιζουν με την ησυχια τους.
"Μα γιατι δεν φτιαχνετε ενα δρομο να μπορει ο κοσμος να φτανει ως εκει να απολαυσει το μπανιο του;"ρωταω τον κυριο στη διπλανη ταβερνα.
Τα συμφεροντα κοριτσι μου.Η μοναδικη ταβερνα που υπαρχει εκει φοβαται οτι θα ανοιξουν κι αλλες και τα γιωτ θα χασουν την ησυχια τους και την μοναδικοτητα του τοπιου.Ετσι ο δρομος καθυστερει μου λεει και με αφηνει εμβροντητη.
Μηδενιστικη ελληνικη νοοτροπια που καταστρεφει και σπανιως δημιουργει.


Την Παρεσκευη που φευγαμε για το Λαυριο το πλοιο ηρθε γεματο κοσμο και αυτοκινητα.Πολυ χαρηκα γιατι σκεφτηκα οτι οι καλοι αυτοι ανθρωποι θα εχουν αρκετη δουλεια και τα μαγαζια τους θα γεμισουν.Και ετσι δεν θα ανθισουν οι γλαστρες τους μοναχικα αφημενες στη ζεστη ενος καλοκαιριου χωρις ψυχη για τον τοπο.





Εφυγα παιρνοντας μαζι μου το χαμογελο της Ειρηνης απο το ταβερνακι της στην Αποκρουση.
Μας κερασε γιαουρτι με πορτοκαλι και τριμμενο μπισκοτο απο πανω.Το εχω φτιαξει μονη μου με γαλα απο τα δικα μας ζωα μου ειπε.Γευση μοναδικη δοσμενη απο την ψυχη της απλης αυτης γυναικας,που ελπιζει να γεμισει το μαγαζι της, για να μπορει να τα βγαλει περα και το χειμωνα που θα μεινει μονη της.

Υ.Γ.θελω να πω ενα μεγαλο ευχαριστω στη φιλη μου την ΟΛΓΑ,για τις πληροφοριες που μου εδωσε για το νησι.
Οποιος ενδιαφερεται για τα υπεροχα δωματια που μειναμε στη χωρα ειμαι προθυμη να του δωσω τα στοιχεια.

41 σχόλια:

  1. Γιάννα μου,δεν μπορείς να φανταστείς πόσο είχα ανάγκη από τέτοιες εικόνες!
    Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου!
    Χαίρομαι που σου άρεσε,όσο για τον τουρισμό είναι ένα μεγάλο θέμα!
    Σου στέλνω την αγάπη μου και τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tέλεια!!! Είχα σκεφτεί και εγώ την Κύθνο για φέτος..μα τελικά το αφήσαμε.. Αξίζει όμως έ;; Φιλιά πάντα ομορφιές εύχομαι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.ΩΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΒΡΩ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.

    ΠΩ ΠΩ!!!!!!!ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΕΙΝΑΙ.ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όμορφη η Κύθνος Γιάννα.. και τόσο κοντά σε μας αλλά είναι τελείως ξεχασμένη απ' όλους..
    Πέρα από 2-3 μήνες το καλοκαίρι.
    Πανέμορφες οπι φωτογραφίες σου.
    Καλή βδομάδα.
    Κωστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαίρετη περιήγηση! Ευτυχώς η Ελλάδα έχει (ακόμη) τέτοια μέρη και τέτοιους ανθρώπους, διότι "απ' τους άλλους" πήξαμε...
    Καλό καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ χαίρομαι που πέρασες όμορφα Γιάννα μου!! Ομορφιές στη Κυθνο. Δεν έχω πάει , μακάρι στο μέλλον να τα καταφέρω.
    Απολαυσα τις φώτο σαν να ήμουν εκεί. Φέτος δεν έχει διακοπές.

    Σε φιλώ γλυκά;)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χαίρομαι, χαίρομαι που το καλοκαιράκι σου έχει μικροδιακοπες και σπας την ρουτίνα. Οι φωτογραφίες σου θαυμάσιες !!! με έφερες πολύ πίσω είχα ξεχάσει τον τρόπο ζωή τους...είχα πάει από την Τζια για 3ήμερο. Κρίμα και πάλι κρίμα που ορισμένα νησιά παραμένουν στο έλεος του Θεού και του Τουρισμού. Μόλις επέστρεψα από το εξοχικό μας σε ένα πολύ ζεστό Τορόντο, οπότε θα την βγάλω μέσα για να απαντήσω και στα δικά μου σχόλια. Πολλά φιλιά γλυκιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ολγα μου ευχαριστω πολυ και απο εδω.Το δωματιο ητανε πολυ καλο και τα παιδια που δουλευουν εκει αψογα.Μας αρεσε πολυ.Πολλα φιλια και συντομα να αποδρασεις κι εσυ για μια δοση ξεκουρασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αρτιστα μου γλυκια εγω εχω και μια αδυναμια σε μερη που εχουν μεινει λιγο πισω τουριστικα γιατι μου θυμιζουν τα παιδικα μου χρονια στο Λαγονησι που σε τιποτα δεν εμοιαζε με οτι βλεπυμε σημερα.Ισως καποτε τα γραψω.Αν θελεις ησυχια,ενα πολυ ομορφο δωματιο,φτηνο φαγητο και γλυκους ανθρωπους,δοκιμασε να πας προς τα κει εστω και για λιγο.Νομιζω θα σου αρεσει.Καλο καλοκαιρι σου ευχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σκρουτζακο μου καλο καλοκαιρι να περασεις τελεια οτι κι αν κανεις.Να γεμισεις μπαταριες και να επιστρεψεις με την ιδια υπεροχη διαθεση που σε κανει μοναδικο.Φιλιαααααα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σου Κωστη μου.Εμενα πολυ μου αρεσε το νησακι.Ειναι σε εναν αλλο χωροχρονο,αλλα πολυ γλυκο.Μου εκανε εντυπωση με τι μερακι παλευουν την ζωη τους αυτοι οι ανθρωποι.Αξιζει νομιζω.Να εισαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κ.Παπαγιαννη
    καλο καλοκαιρι στελνω την αγαπη μου.Η Ελλαδιτσα μας εχει τοσα ωραια μερη και αξιζει να τα ανακαλυψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κατερινακι μου εισαι καλα γλυκια μου;
    Το χαρηκα για λιγο γιατι κι εγω δεν προβλεπω να εχω φετος αλλες διακοπες.Εδω θα ειμαστε αφου τα πραγματα δεν γινονται παντα τοσο ευκολα οσο τα θελουμε.
    Σε φιλω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ευη μου αγαπημενη.Σου ευχομαι να περνας τις μερες σου με αναπαυλα και δροσουλα.Αυτα τα νησακια εμενα μου αρεσουν πολυ.Καθε χρονο πηγαινουμε στην Τζια εστω για 3 μερες.Φετος ειπαμε κι εμεις να αλλαξουμε γιαυτο και η Κυθνος.Αλλα ητανε ομορφα.Σημασια εχει και το τι θελει ο καθενας.Εμενα μου αρεσουν και οι ανεσεις,αλλα και η ησυχια με διαβασμα και ενα ποτακι στη δροσια μου παει τελεια.
    Σε φιλω Ευακι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευχαριστούμε για την ανάσα δροσιάς
    που μας χάρισες
    για την τόση ομορφιά που μας έδωσες
    Παντα καλά+

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 'Αγονη γραμμή, από εκεί πρωτοξεκίνησα τις διακοπές μου στα νιάτα μου... και λατρεύω το φως της πάντα... Αστυπάλαια, αμοργός... Μου δωσες ιδέα για διακοπές, μία που δεν το αποφάσισα ακόμη... Θέλω, θέλω πληροφορίες...

    Φιλί και καλή επαναφορά, να πω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τί όμορφη που φαίνεται η Κύθνος. Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες. Πόσο θα ήθελα να ήμουν κι εγώ σ' ένα νησάκι τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ελενακι μου κι εσυ να εισαι καλα.Φιλια στην Κυπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οδοιπορε μου εμενα μου αρεσει πολυ η Τζια.Δεν ξερω αν εσενα θα σε ενδιεφερε.Ειναι μικρο νησι με τελειες παραλιες πολλες ειναι μοναχικες και ωραια καταλυματα.Επισης φτηνο φαγητο και πολυ ομορφα σπιτια στο νοτιο τμημα του νησιου.Η αρχιτεκτονικη ειναι θαυμα και τα σπιτια ειναι φτιαγμενα με την τοπικη πετρα,με τροπο που δυσκολα τα ξεχωριζεις απο το περιβαλλον.Περυσι μου αρεσε πολυ και η Σιφνος,αν και δεν θα την ελεγα αγονη γραμμη.Ειναι κουκλα ομως και γραφικη.Σαν καδρο μεσα στη φυση.Δυστυχως εχω επανελθει και στη δουλεια γιατι καθε τι ομορφο τελειωνει γρηγορα.Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μαγδα μου καλη σου ευχομαι συντομα να βρεθεις σε μια παραλια και να απολαυσεις την θαλασσα.Δεν ξερω τι λεει το προγραμμα σου αλλα το Αιγαιο ειναι παντα εδω και το ελληνικο καλοκαιρι μοναδικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τι ομορφα! Και κυριως εκεινη η απεραντη αμμουδια! Ειχα καποτε αναφερει και παρομοιο με τις ιαματικες πηγες στα αγιασματα στη Χιο. Κι εκει παραδομενες σε μια ληθη ειναι. Καλο υπολοιπο καλοκαιριου. Σε φιλω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χμμμμ δεν έχω πάει, είναι τόσο κοντά και μου έχουν πει πως δεν θέλεις και πολλά για να διανυκτερεύσεις.

    Μου έκλεψαν τη καρδιά ...οι δίδυμες :))

    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γιάννα έχω φίλους που έχουν εξοχικό στο νησί. Η περιγραφή σου ταιριάζει απόλυτα με τις εικόνες που μου έχουν μεταφέρει. Η απόλυτη ηρεμία με θέα το γαλάζιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Απο οσο εχω διαβασει Δεσποινα η Ελλαδιτσα εχει μεγαλο αριθμο ιαματικων πηγων και πολυ λιγες εχει αξιοποιησει.Το νησακι ειναι ομορφο και ο χρονος του ειναι παλιομοδιτικος αλλα τρυφερος.
    Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γεια σου Μαρκονι μου.Αν μπορεις να πας με ενα σκαφακι ως εκει και να κολυμπησεις στα νερα τους πιστευω θα ειναι θεικα.Να πας ως την Κυθνο αν σε ενδιαφερει.Εχει πλοιο και απο Πειραια.Ειναι ομορφα.Φιλια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Χαιρομαι που εχουμε την ιδια αποψη για το νησι Βασιλη.Εχει ησυχια κι ομορφια.Διαβαζεις το βιβλιο σου και οταν θελεις σταματας για να αφησεις το βλεμμα σου να ταξιδεψει στο γαλαζιο.Σε τετοια μερη μπορεις και ονειρευεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Λουλουδενιοζαχαρένια μου έχεις χίλια ταλέντα !!! Τι φωτογραφίες , τι περιγραφή με έκανες και την ξαναζήλεψα την Κυθνο αν και την έχω γυρίσει μονάχζα ιστιοπλοικώς και ομολογώ πως είναι πολύ πολύ όμορφη !!! Είσαι μαγεύτρα !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Μαριλιζακι ευχαριστωωωωωωω!
    Γλυκια μου εισαι υπεροχος ανθρωπος με τι χαρη μου προσφερεις τη καρδουλα σου.Σου ευχομαι καλο καλοκαιρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ό μορφες εικόνες,όμορφα μέρη μας έφερες Γιάννα μου!Μα όπου κι αν είμαστε η Ελλάδα μας πληγώνει που δεν αξιώθηκε να έχει ικανούς ηγέτες με όραμα αλλά απεναντίας βάζει φρένο με τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς σε κάθε είδους προσπάθεια για ανάπτυξη που να σέβεται την παράδοση και το περιβάλλον,τα αυτονόητα δηλαδή.Σε τέτοιες περιπτώσεις σκέφτεσαι μήπως η ανάπτυξη καταστρέψει το χρώμα της περιοχής αλλά πάντα υπάρχει η χρυσή τομή αρκεί να το θελήσει κάποιος.Μια μελέτη από ένα πανεπστήμιο να ζητούσαν και με σωστό σχεδιασμό αλλά τι λέω,πού βρίσκομαι....
    Που λες Γιάννα μου την ιστορία που θα σου διηγηθώ την είχα διαβάσει πριν λίγο καιρό και την αφιερώνω στους σκαφάτους επισκέπτες του νησιού,
    Πλησιάζει ο σκαφάτος τον ψαρά ενός νησιού της άγονης γραμμής και ακολουθεί ο διάλογος:
    -σκαφάτος:ακόμη με πετονιά ψαρεύεις;γιατί δεν αγοράζεις μια μικρή βάρκα,να βγάζεις περισσότερα ψάρια,να τα πουλάς να βγάλεις περισσότερα χρήματα και να αγοράσεις τράτα;
    -ψαράς:και τι να τα κάνω μετά τόσα χρήματα;
    -σκαφάτος:να αγοράσεις μετοχές που θα σου φέρουν μεγαλύτερα κέρδη με τα οποία θα κάνεις μια μεγαλύτερη επένδυση οπότε μετά αφού έχεις λύσει το οικονομικό θα ασχολείσαι με το χόμπυ σου,θα αράξεις σε μια ερημική παραλία και θα ψαρεύεις με την ησυχία σου
    -ψαράς:κοίτα εγώ αυτό έκανα μέχρι που ήρθες εσύ και μου χάλασες την ησυχία!

    Εύχομαι καλές αποδράσεις σε όλους μας!
    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Γιάννα μου!! μήπως να σε ξαναβαφτίσουμε;..
    Πρέσβειρα ελληνικών διαδρομών και προορισμών!!
    Υπέροχο οδοιπορικ'ο..χαλαρώτικο..ανεβαστικό και υπέροχα δοσμένο α΄πο μια ιδιαίτερη ελληνική ψυχή!
    Σ'ευχαριστώ!!για αυτό το μοίρασμα..η κύθνος ΥΠΕΡΟΧΗ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. τα νησάκια μας είναι όλα υπέροχα. καθένα για διαφορετικούς λόγους. δεν ξέρω αν πρέπει να αναπτυχθούν όλα και να κατακλύζονται από κόσμο γιατί έτσι αναπόφευκτα θα χάσουν αυτή την γοητεία που έχουν, του 'πρωτόγονου'. από την άλλη βέβαια, δεν φτάνει να αναπτυχθούν τα νησιά χρειάζεται πρώτα να αναπτυχθούν οι συνειδήσεις γιατί με απεργίες και αποκλεισμούς δεν πας πουθενά, μετά οι συγκοινωνίες και η σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. γιατί τι να την κάνεις την ανάπτυξη και τις τουριστικές υποδομές όταν αποκλείεις την πρόσβαση. και αυτή είναι η εικόνα των περισσότερων ξένων, κάθε φορά που λέω πως έρχομαι στην Ελλάδα η πρώτη ερώτηση είναι, δεν έχει απεργία;
    καλό ΣΚ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πολύ όμορφη παρουσίαση, λιτή - τρυφερή, όμως, και περιεκτική... Κι οι φωτογραφίες αντιπροσωπευτικές του γράμματος και του πνεύματος της ανάρτησης.
    Δεν υπάρχει - τουλάχιστον για μας, τους "πρωτευουσιάνους" - τίποτε πιο όμορφο από αυτούς τους τόπους, που τους έχει ξεχάσει ο χρόνος και συχνά κι οι κυβερνήσεις μας. Οι ντόπιοι τα φέρνουν δύσκολα, αλλά διασώζουνε πάντα μέσα από τις αντιξοότητες την αξιοπρέπεια την δική τους και του τόπου τους. Ας θυμόμαστε τακτικά, έστω και για λίγες μέρες κάθε χρόνο, έναν-δυό απ' αυτούς τους τόπους!
    Το αξίζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Γιάννα μου μπορεί να γίνει μονοήμερο?
    Αξίζει δηλαδή το κόπο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ρουλα καπως ετσι την εννοω και εγω την αναπτυξη του νησιου.Με αρχη μεση και τελος και προπαντων με φροντιδα για τους ανθρωπους και το περιβαλλον.Σκαφατοι!Εχουν κι αυτοι τα προβλημτα τους,τι να λεμε τωρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Πελα μου αυτα τα λες εσυ που απ'οτι καταλαβα εχεις οργανωσει την τελεια συναντηση στο βουνο των κενταυρων;Ταξιδευεις κι εσυ με το νου και την ψυχη σου σε ανοιχτες θαλασσες.Τα φιλια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Μελισσουλα μου χρειαζεται μια ηπια αναπτυξη,γιατι αλλιως τα νεα παιδια που επιστεφουν στον τοπο τους μετα απο σπουδες και δεν εχουν τιποτα να κανουν για βιοπορισμο και ζουν δυσκολα τον αδειο τους χειμωνα θα φυγουν και δεν θα επιστρεψουν.
    Και αυτο μου το ειπαν στο μικρο καφενειο που καθησα για καφε και εντελως αυθορμητα ηρθαν δυο νεα παιδια που ζουν εκει και αρχισαν να μου μιλανε.Τωρα για τους αποκλεισμους των λιμανιων εν προκειμενω ειμαι τοσο αντιθετη που μου 'ρχεται να κλαιω.Μια υποτιθεμενη βαρια βιομηχανια εχουμε κι εμεις και την στελνουμε στο διαολο χωρις κριση,μονο με ενα κοματικο φανατισμο περασμενων ετων.Απο την αλλη ζουμε σε ενα κρατος που δεν ενδιαφερεται για τον πολιτη του ειναι αναξιοπιστο και γεμιζει με θρασος τις τσεπες των αθλιων πολιτικων, χωρις να τους βαζει στη φυλακη για να εκτονωσει και την λαικη οργη.Και η απεργια ειναι αναφαιρετο δικαιωμα στη διεκδικηση των κεκτημενων, που απ'οτι παρακολουθω τελευταια ολη η Ευρωπη απεργει και διεκδικει.Γιατι η κριση ειναι ιδια παντου και το ψωμακι εχει παντου την ιδια χορταστικη γευση.Τι να λεμε τωρα χρειαζομαστε οραμα και εμπνευση που δεν υπαρχει.Ετσι στερεμενοι απ'ολα βαδιζουμε.Σε φιλω και να περασουνε τα δυσκολα γρηγορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Asteroid, καλως ηρθες.
    Λιτος, περιεκτικος και εντελως αληθινος ο λογος σου.Ευχαριστω πολυ.Εψαξα λιγο τα ιστολογια σου και θα επανελθω.Εχουμε καποια συναδελφικη σχεση η μηπως κανω λαθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ελενακι μου ισως να εχεις δικιο δεν το εχω σκεφτει.Λοιπον ας το παρουμε απο την αρχη.Πηγαινεις το πρωι,κανεις μπανιο στην υπεροχη Αποκρουση,βλεπεις λιγο την χωρα ,τρως στην απλη ταβερνουλα,αγοραζεις μελι και ντοπιο τυρακι,πλοιο βραδυνο και επιστροφη στο Λαυριο.Καλο μου ακουγεται,τι λες εσυ;Φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. χαιρετε Γιαννα!!!
    πολυ ομορφο το οδοιπορικο στην Κυθνο, ειχα παει στα φοιτητικα μου χρονια, πριν ετη πολλα!
    θα ηθελα να σχολιασω το θεμα του "δρομου" που αναφερεις σε καποιο σημειο...
    εχω αναμικτα συναισθηματα επι του θεματος, αφου το ανοιγμα του δρομου θα σημανει την καταστροφη ακομη μιας υπεροχης παραλιας απο τις ορδες των βαρβαρων!!!
    λυπουμαι που το εκφραζω ετσι, αλλα αρκει να δει κανεις τα σκουπιδια που ειναι σε ολες τις παραλιες που εχουν ευκολη προσβαση...
    ας μεινει λοιπον καλυτερα κλειστος ο δρομος, μεχρι την ωρα εκεινη που θα γινουμε ανθρωποι με σεβασμο στο περιβαλλον και τον διπλανο μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Αγαπημενε Παναθηναιε
    Πως να διαφωνησω με οσα λες.Αλλα σκεφτομαι την λαικη παροιμια που λεει "μαζι με τα ξερα καιγονται και τα χλωρα"Εγω ο χαζο δον Κιχωτης οπως με ειπαν, πηγαινω στη δουλεια μου και κοιταζω στα σκουπιδια μας για να ξεχωρισω οσα χαρτια υπαρχουν και πλαστικα και τα πηγαινω μονη μου στην ανακυκλωση.Γιατι λοιπον εγω που σεβομαι το περιβαλλον να μην μπορω να δω και να απολαυσω καποια σημεια που ειναι ξεχωριστα;
    Απο την αλλη δεχομαι κι εγω να μην παω ποτε στις υπεροχες μοναχικες παραλιες,εφοσον ο δρομος δεν ανοιγει γιατι εξυπηρετει τον υψιστο σκοπο της προστασιας του φυσικου καλλους.
    Αν ομως υπαρχει μια δημοτικη αρχη με ανομους σκοπους που αποβλεπουν στην προστασια των συμφεροντων των ολιγων και στην ουσια ποσως ενδιαφερεται για την ομορφια του χωρου τοτε τα πραγματα αλλαζουν.Και δυστυχως οι κατοικοι εκει ειπαν πολλα για τον δημαρχο τους.
    Ας ειναι ομως εμεις θα κρατησουμε τον ιερο σκοπο και θα αισιοδοξουμε.
    Καλη Κυριακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Γιάννα μου για να μήν παίρνουμε τα ευσημα..ο ΦΏΤΗς απο τα "εσωτερικα Μονοπάτια" ήταν ο καπετάνιος και μέσα από τα παιδιά του"Ξάνθη Φιλοσοφείν"..παιδί και εγώ απο εκεί..χα..χα..

    Σου αφήνω για καλημέρα το τραγουδι που μου χαρίσε μεσα απο τηνεκπομπη του ο "επικουρος" στο αφιέρωμα για το ΠΉΛΙΟ
    http://www.youtube.com/watch?v=2r9d9c9GOcg&feature=player_embedded#!
    Καλημεεεερες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή