Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΠΟΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ;

Για να πω την αληθεια δεν μου αρεσουν καθολου οι αποκριες.Ειναι αλλο πραγμα το χιουμορ και αλλο οι κιτς συμβολισμοι που πλημμυριζουν τους δρομους και τα απαισια σεξιστικα συμβολα.Απο την αλλη αγαπω την Καθαρη Δευτερα για τα εθιμα της αλλα και τις ομορφες γευσεις της.Θυμαμαι παντα τον χαρταετο που μου εφτιαχνε ο πατερας μου με καλαμια και αλευροκολλα.Ητανε κοκκινος με μια τεραστια ουρα και οταν τον τελειωνε ειχε την αποψη οτι μπορουσα να τον πεταξω ψηλα χωρις καμμια βοηθεια.Εγω βεβαια ετρεχα τοτε στα αγορια της γειτονιας και παρακαλουσα,αλλα δεν μου εδιναν καμμια σημασια καθως ητανε απασχολημενα με το πεταγμα του δικου τους χαρταετου.Στο τελος τον εβλεπα να ερχεται με χαμογελο προς το μερος μου για να με βοηθησει.

Δεν εχω καταλαβει ποσο γρηγορα περασαν τα χρονια.Αν κλεισω τα ματια μου ειμαι ακομα εκει και περιμενω καποιος να φτιαξει παλι ενα καινουριο χαρταετο για μενα.Με την ελπιδα παντα οτι θα τον πεταξω ψηλα και μαζι μ'αυτον θα ατενιζω απο κει πανω τον κοσμο με μια αλλη ματια.Και στο τελος θα τον αφησω ελευθερο οπως του ταιριαζει.Για να ταξιδεψει παντου το δικο μου παραμυθι.

Βεβαια το φετινο κρυο που μας εφερε ο Μαρτης κρατησε τον κοσμο στο σπιτι του και τα χρωματιστα ονειρα των παιδιων δεν πεταξαν ψηλα.Ισως το επομενο Σαββατοκυριακο να τα καταφερουν.Ετσι αναψε το τζακι,μπηκε το τσιπουρο στα ψηλα ποτηρια και οι γευσεις μας αποζημιωσαν για μια ακομα φορα.


Και βεβαια επειδη δεν λειπουν και εκεινοι που δεν τρωνε τα θαλασσινα και την ταραμοσαλατα, ηρθε στο τραπεζι το τυρι, το λουκανικο και στο τελος και το κοκκινιστο κρεας με τα μακαρονια.Και εβλεπε ο ενας τον αλλον και γελουσε,καθως το τραπεζι ειχε χωριστει στα δυο, σαν πινακας ζωγραφικης γεματος συμβολισμους και χρωματα.


Αποφυγαμε συστηματικα να μιλησουμε για την κριση και τα προβληματα που αντιμετωπιζουμε ολοι με τοση στωικοτητα τον τελευταιο καιρο.Τα αφησαμε ολα στο πισω μερος του μυαλου μας για λιγο και πιασαμε να μιλαμε για παλιες συνηθεις και οικογενειακα τραπεζια .Με τη βοηθεια του ποτου και της χαλαρωτικης μουσικης, κοιταχτηκαμε ολοι βαθεια στα ματια και καναμε την σκεψη ποσο αναγκη εχουμε την παρουσια των ανθρωπων της καρδιας μας και ποσο αυτο βοηθαει στις δυσκολες στιγμες.Γελασαμε πολυ και ευχηθηκαμε καλη Σαρακοστη.
Ευχομαι σε ολους και του χρονου με υγεια.

36 σχόλια:

  1. Καλημέρα και Καλή Σαρακοστή Γιάννα. (Για την νηστεία λέω, όχι την άλλη μόνιμη "Σαρακοστή που μας έχοθν φορέσει).
    Πάντως βλέποντας τις φωτογραφίες με τους μεζέδες της ημέρας που ετοίμασες, σκέφτομαι πως μάλλον θάπρεπε να σούχα κάνει επίσκεψη.
    Κωστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστά το λες, Γιάννα, πέρασαν τα χρόνια, εκείνοι οι χαρταετοί που αμολήσαμε, τότε κι έφυγαν μεταφέροντας το παραμύθι τους πήραν μαζί τους και τα όνειρά μας. Άλλωστε, μας περίσσευε, τότε το δικαίωμα να ονειρευόμαστε…

    Κάνατε ό,τι καλύτερο μπορούσατε με το αν αφήσετε στην άκρη την κρίση και να δείτε ο ένας τον άλλο στα μάτια, μέσα σ’ αυτά αντικρίζουμε την αλήθεια μας.

    Σου στέλνω την αγάπη μου κι αντάμα την ευχή μου να χαρείς τη μέρα σου σήμερα όσο καλύτερα… Το αξίζεις σαν ΓΥΝΑΙΚΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαλλον φταιω εγω Κωστη μου που δεν σε καλεσα.Ελπιζω σε μια αλλη φορα.Καλη Σαρακοστη αυτη που εννοεις κι εσυ.Καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειναι αναγκη μεγαλη να αφησουμε για λιγο εστω, τις κακες σκεψεις και την απαισιοδοξια στην ακρη.Σημερα ειναι μια μερα αφιερωμενη στη γυναικα και καλα κανεις και το αναφερεις Στρατο.
    Και βεβαια οσο εχουμε στο πλευρο μας ανδρες,συντροφους να μας στηριζουνε, μπορουμε εμεις οι γυναικες να μεγαλουργησουμε.
    Ευχομαι να συνεχισεις να ονειρευεσαι με χρωματα και στο μελλον και ο χαρταετος να πεταει παντα οσο γινεται πιο ψηλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή Σαρακοστή Γιάννα μου και μια χαρά που δεν πιάσατε την κρίση. Αυτές οι ζεστές συγκεντρώσεις δε πρέπει ν αμαυρώνονται με τη βαριά καθημερινότητα και θλίψη που μας βαραίνει. Είναι διαλείματα χαράς και επικοινωνίας. Και του χρόνου να είμαστε καλά και να πετάξουμε και αετό και από χαρά:))

    Φιλάκι καλό μου:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι αυτή Γιάννα μου!!Να μην μπει στην παρέα η κουβέντα για όλα τα χάλια...Και γω έκλεισα την τηλεόραση και έβαλα μουσική ώστε να χαλαρώσουμε την ώρα του φαγητού τουλάχιστον. Ύστερα έπεσε μπόλικο και το χιόνι τόσο που οι μικροί μου γιοι τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια νομίζοντας πως ξαναγύρισαν τα Χριστούγεννα!!!
    Καλή Σαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρόνια πολλά Γιάννα μου!
    Πόσους συνειρμούς έκανα διαβάζοντας αυτά που έγραψες… Πρώτα πρώτα το γεγονός ότι ζήσαμε τα χρόνια εκείνα, που φτιάχναμε κόκκινους χαρταετούς με καλάμια και αλευρόκολλα και τους ανεβάζαμε ψηλά, με ή χωρίς βοήθεια, έχει αποτέλεσμα να είμαστε σήμερα αυτό που γίναμε! Και να έχουμε στο πλευρό μας συντρόφους και φίλους να μας στηρίζουν και να τους στηρίζουμε και στις καλές και στις δύσκολες ώρες!
    Να είσαι καλά και να μη πάψεις να ονειρεύεσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ευγε Γιαννα!!!!! ανοιξες νεους οριζοντες με την πλουραλιστικη σου προσεγγιση!!!!! τρελλαινομαι με το παστουρμαδακι διπλα στα νηστησιμα!!!!! μα ειναι νηστησιμος ο παστουρμας! τι λεω;;;;;
    η υπερτατη αρχη ειναι η συνευρεση με παραμερισμο των παθων και των αντιθεσεων.... ας ψαξουμε λιγο κι αυτα που μας ενωνουν, εστω και αν αυτο σημαινει οτι θα πρεπει να μπει και το κοκκινιστο κρεας στο τραπεζι!!!! και του χρονου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι όμορφο έθιμο αυτό του χαρταετού. Μας θυμίζει πως είμαστε για πάντα παιδιά και για μία μέρα έστω πιστεύουμε πως μπορεί να μας σηκώσει ψηλά εμάς και τα όνειρά μας. Εδώ πετάξαμε αετό κι ας φυσούσε πάρα πολύ μα θα επαναληφθεί το πέταγμα.. είναι αγχολυτικό:))

    Πες μου τώρα στην τελευταία φωτογραφία τι είναι αυτό το αλλαντικό; Μοιάζει πολύ με τη δική μας λούζα ή λούντζα όπως την λένε αλλού και την φτιάχνουμε στο σπίτι.

    Και του χρόνου Γιάννα μου να είσαστε καλά!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ...Καλησπέρα Γιάννα.. Ούτε εμένα ήταν ποτέ το καλύτερο μου οι αποκριές για το λόγο που αναφέρεις, ειδικά στις μέρες μας, εντελώς παράταιρες.. Που διάθεση για ξέφρενες χαρές.. Πανέμορφα τα εδέσματα σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να 'ξερες ΓΙΑΝΝΑ μου πόσο χάρηκα, πέρα από το κείμενό σου΄, τις φιλόξενες εικόνες σου. Αισθάνθηκα σαν πρσκεκλημένη σου. που δε σου κρύβω πως εντελώς άσχετα από θρησκευτικούς περιορισμούς και πεποιθήσεις μόνο τα νηστίσιμα θα δοκιμαζα μιας και τα κρεατικά ...μαζί με όσα συμβαίνουν μας έχουν τόσο κουράσει.
    Χαρά να έχεις και του χρόνου ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!!
    Καλή Σαρακοστή!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κατερινα μου ευχομαι να ειναι ολα καλα και να περασες ομορφα.Αυτες ειναι στιγμες για να χαιρομαστε, τα προβληματα αλλωστε δεν βλεπω να φευγουν ειναι παντα εκει.
    Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μαριανθη να σου πω και απο το δικο μου το μυαλο περασαν τα Χριστουγεννα.Ητανε οτι πρεπει να αναψουμε και τα ξεχασμενα λαμπακια,νασου και η αγια νυχτα.Οπως και ναχει ητανε μια μερα γιορτης και τα παιδια εχουνε καθε λογο να γιορταζουν και να χαιρονται.Και του χρονου ευχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγγελικη μου σ'ευχαριστω.Οσο μπορουμε να κραταμε ζωντανες τις αναμνησεις και να χαιδευουμαι το παιδι μεσα μας,θα συνεχισουμε να κανουμε ονειρα.Και ετσι εχουμε περισσοτερο χρωμα στη ζωη μας και περναμε στιγμες ομορφες.
    Αλλα και ανθρωπους που αγαπαμε και μας στηριζουν.Φιλια πολλα εκει μακρια που εισαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπημενε μου Παναθηναιε σε αναγνωριζω ως τον υπερτατο λατρη των αντιθεσεων και των εξαιρεσεων που δινουν αλλη γευση στην πικρη καθημερινοτητα.Ετσι καθως γευεσαι την γλυκα της ταραμοσαλατας,ερχεται ο σκουροχρωμος παστουρμας με την οξυτητα του να σε απογειωσει.Κι αν χρειαστει να τον ονομασουμε νηστησιμο,πολυ ευκολα μπορει να γινει κι αυτο.Η στιγμη μετραει,γιατι το συνολο μπορει καμμια φορα να σε απογοητευσει.Και του χρονου ευχομαι με καθε χαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αχ Μαργκο μου,μακαρι να ημουν εκει να πεταξω λιγο τον αητο μου και να ονειρευτω μαζι με τα παιδια.Το κρυο δεν με φοβιζει,μου αρεσει πολυ και τα παιδια εχουν τον τροπο τους να τα αψηφουν ολα.Το αλαντικο που ειδες ειναι παστουρμας.Απο γευση εγω θα προτιμουσα τη λουζα της Μυκονου.Στην Αθηνα εξαιρετικο παστουρμα-για οσους τους αρεσει βεβαια-βρισκεις στον Μιραν στην Ευριπιδου.Πολλα φιλια και ευχομαι ο αητος να ανεβει ψηλα αυτη την εβδομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αρτιστα μου κι εγω δεν θυμαμαι ποτε αρχισα να αντιπαθω το Καρναβαλι,αλλα οπως φαινεται εχω τους λογους μου.Προτιμω να περναω καλα με μια ομορφη παρεα και ας μην ειναι Αποκριες.Υπαρχουν τροποι να διασκεδαζουμε χωρις ανοητα αστεια που δηλωνουν την καταπιεσμενη μας σεξουαλικοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κι εγω καλη μου Γιαννα μονο τα νηστισιμα τρωω εκεινη την ημερα γιατι τα λατρευω.Αλλωστε το κρεας δεν ειναι το δυνατο μου σημειο.Και μπροστα σε μια τραγανη λαγανα με ενα υπερτατο στρωματακι ταραμοσαλατας,με συνοδεια ελιας υποκλινομαι.Και του χρονου,με ολα τα καλα που μπορουν να μας δωσουν τα χερια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γιάννα μου δεν χρειάζεται να κλείσεις τα ματάκια σου για να δείς το χαρταετό σου, δες μόνο, πόσους "Χαρταετούς" ελέγχεις στον εναέριο χώρο για να προσγειωθούν και να απογειωθούν και να ξέρεις ότι πολλοί άνθρωποι είμαστε ευγνώμονες που δυο ματάκια ευαίσθητα, εκλεπτυσμένα διαχειρίζονται, φροντίζουν την ασφάλειά μας!!!
    Έχω αδυναμία στις σαρακοστιανές λιχουδιές, παίρνω από τον πινάκιο ζωγραφικής ταραμοσαλάτα και αφήνω γυαλιστερές για τους νηστεύοντες και μπαρμπουνάκια τηγανητά για τους μη νηστεύοντες.
    Σε φιλώ προκομμένη και αγαπημένη μου φίλη!
    και του χρόνου με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Και του χρόνου, πόσο όμορφα τα αποτύπωσες, μνήμες, χρώματα, γεύσεις, εικόνες, μοίρασμα, μυρωδιές, συναίσθημα, όλα όσα είμαστε και όλα όσα ξεχνάμε.
    Οι Αποκριές δεν μου άρεσαν και εμένα ποτέ, ειδικά το κομμάτι του μασκαρέματος, όμως η Καθαρά Δευτέρα ήταν και είναι άλλη ιστορία.
    Και εμένα μου αρέσουν τα νηστίσιμα της ημέρας, με ιδιαίτερη αδυναμία στην λαγάνα, την ταραμοσαλάτα και τα θαλασσινά.
    Σε φιλώ πολύ και του χρόνου:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. τι ωραίες νοστιμιές! όπως πάντα άλλωστε :)
    και του χρόνου να είσαι καλά Γιάννα μου
    φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γιάννα μου,η αγάπη ξεχειλίζει στην ατμόσφαιρα!
    Μπράβο σου!Κατάφερες να δημιουργήσεις πολύ όμορφο και ζεστό περιβάλλον για την παρεούλα σου!
    Είσαι υπέροχη!Εύχομαι και του χρόνου με υγεία και αγάπη να υποδεχτείς τους αγαπημένους σου!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γιάννα μου είσαι μια γαστριμαργική πρόκληση με όλα αυτά τα προκλητικά που αναρτάς κάθε τόσο. Στην Αθήνα έχω κατέβει μόνο πέντε φορές στη ζωή μου και αυτές για λόγους ανάγκης. Θα μου κάνεις το τραπέζι αν αποφασίσω να έρθω για έκτη φορά;
    Φιλιά-καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ρουλα μου δεν θα κρυφτω.Θα σου πω πως παντα με κολακευει να ακουσω δυο καλα λογια για τη δουλεια μου.Κι αυτο γιατι ξερουμε οτι δουλευουμε στην αφανεια και πολυ λιγος κοσμος ξερει ποια ειναι ακριβως η προσφορα μας.Ευχαριστω για τα δικα σου ομορφα λογια.
    Οσο για τα σαρακοστιανα μου αρεσουνε τοσο πολυ και θα ηθελε να τα γευομαι πιο συχνα.Εσεις εκει πανω εχετε πληθωρα θαλασσινων και οι μεζεδες σας ειναι πολυ γευστικοι.Αρχοντισα του βορρα-δανεισμενο απο τον Παναθηναιο,αλλα σου ταιριαζει γαντι-πολυ θα ηθελα να κατσουμε παλι παρεα σε μια γωνια να τα πουμε και να γελασουμε.Και μαζι να ερθουνε και οσα καλουδια επιθυμουμε.Θα το πετυχουμε καποια στιγμη παλι ειμαι σιγουρη.φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αυτες οι μνημες Ποπη μου ειναι τοσο σημαντικες.Καμμια φορα οταν τα γραφω,σκεπτομαι μηπως φαινομαι γραφικη στα ματια των νεοτερων,αλλα δεν γινεται να παρακαμψεις τοσα κομματια της ζωης σου και να τα αγνοησεις.Αλλωστε θεωρω πως αυτο που ειμαι σημερα και ο τροπος της ζωης μου, ακουμπαει με μεγαλο σεβασμο σε οσα εισεπραξα στην παιδικη μου ηλικια και τα εχω σωσει μεσα μου με αγαπη.
    Τα θαλασσινα ειναι μεγαλη μου αγαπη και θα παραταγα το κρεας για μια γευση γεματη αλμυρα.
    Και του χρονου ευχομαι με ολα τα καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γεια σου Τζιτζι μου γλυκεια.Ευχομαι να περνας καλα και να χαιρεσαι την καθε στιγμη γιατι αυτη η στιγμη αξιζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ντινο μου παρα το επομενο αεροπλανο για Αθηνα και θα σε περιμενω με μεγαλη χαρα.Θα σε προσγειωσουμε με ασφαλεια και μετα ποιος μας πιανει.Φυγαμε για χιλιες γευσεις.Να εισαι καλα.Καλη επιτυχια στην εκθεση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Και του χρονου Ολγα μου.Να εχουμε ολοι την ευκαιρια να περασουμε καλά με τους ανθρωπους που αγαπαμε.Η ζωη προχωραει και δεν μπορουμε να την σταματησουμε.Ας την ακολουθησουμε λοιπον και ας βρουμε τους δικους μας ρυθμους για να περασουμε ομορφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Γιάννα μου, ευχαριστώ για την πρόσκληση.
    Πέρα από αυτό θα αρχίσω να συμπαθώ και τα αεροπλάνα όσο εσύ τα ελέγχεις. Για μένα η πιο ωραία στιγμή σε ένα αεροπορικό ταξείδι είναι αυτή που κατεβαίνεις τη σκάλα στο αεροδρόμιο προορισμού. Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. AΦΗΝΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλη Σαρακοστη με απ´ολα Γιάννα μου. Κατάιδρωμενη ήρθα,, αλλα οι ευχές απο καρδιάς. Και του χρόνου! Φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ντινο μου σου προτεινω να παψεις να φοβασαι τα αεροπλανα.Ειναι το πιο γρηγορο και ασφαλες μεσο.Για εξασκηση κανε το ταξιδι στην Αθηνα και ειμαι βεβαιη πως θα περασεις πολυ ομορφα.Καλο βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλησπερα Σκρουτζακο και καλα να περνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Δεσποινακι μου παντα να περναμε καλα και να γιορταζουμε με αγαπημενους ανθρωπους, συγγενεις και φιλους.Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλησπερα Γιαννα!!!!!! Ειπαμε να τη γιορτασουμε τη Καθαρη Δευτερα, κοντευει ομως Απριλης τωρα, μηπως πρεπει να παμε για αλλα; Το κοινο σου ανυπομονει.... (κακομαθημενοι οι ελληνες αλλα αγαπησιαρηδες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ΑΦΗΝΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ Ν ΑΡΧΙΣΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΙΑ ΗΣΥΧΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή